Noutati :

Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabara: dupa multi ani, avem pesti in Aries. Aurul de la Rosia Montana nu poate fi extras fara cianura

5 septembrie, 2013 - 02:02 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: POLITIC
2

TIMISOARA. Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, a explicat de ce nu poate fi evitata folosirea cianurii in exploatarea de la Rosia Montana si s-a declarat impotriva extragerii aurului.

Valeriu Tabara a declarat joi, la Timisoara, ca dupa foarte multi ani in apele Ariesului se gaseste peste si a atras atentia ca nimeni nu vorbeste de celelalte minereuri care se gasesc la Rosia Montana.

„Niciodata n-am agreat exploatarea de la Rosia Montana, am fost singurul care m-am opus. (…) Eu vin de acolo din zona. Sunt singurul care a stat pe Aries in jos. Dupa foarte multi ani abia acum exista pesti in Aries. (…) Nimeni nu vorbeste de componenta minereului de la Rosia Montana. Nimeni nu vorbeste de componenta de titan, de poloniu, de germaniu, de crom, de metale grele si metale rare. Acolo exista cantitati imense de plumb, de cupru, de zinc, de calcopirita si pirita, sunt conglomerate de metale neferoase„, a atras atentia Valeriu Tabara.

Fostul ministru al Agriculturii a tinut sa precizeze ca la Rosia Montana se va folosi in mod obligatoriu cianura la exploatarea aurului.

Nu se va putea evita cianura, pentru ca la Rosia Montana graunciorul de aur este inconjurat de o pelicula de mercur. Dar nu se vorbeste despre ce cianura va fi folosita, pentru ca cianura e singura care ataca stratul de protectie a aurului, acest inel ce il inconjoara„, a explicat Valeriu Tabara.

Fostul ministru a facut cateva precizari si pe marginea controversatului subiect al exploatarii gazelor de sist. Tabara a subliniat ca trebuie protejate zonele agricole prin excelenta si cele turistice.

Nu sunt impotriva gazelor de sist, dar niciodata nu voi fi de acord ca sa intram pe terenurile cu grad foarte mare de fertilitate, care reprezinta elemente de securitate alimentara pentru romani, cum e fasia de-a lungul Dunarii. Si nu voi fi niciodata de acord sa ne amplasam astfel de valorificari legate de sist in marile puncte agricole si zone de natura turistica ale Romaniei, cum ar fi Baile Felix sau Buzias. Asta ar insemna sa pierdem imens, iar Romania nu isi poate permite acest lucru„, a spus Valeriu Tabara.



Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. A inviat mortu’ , vorbeste singur si ne intrebat ? Un fost politician portocaliu expirat vrea sa se bage-n seama. Stai jos !

  2. … dar are dreptate !

    Zone turistice (fost sau viitor turistice) cum e Buzias nu poate fi distrus din cauza gazelor de sist. Normal ar fi sa se redezvolte acolo tursimul, iar castigul ar fi inzecit mai mult decat gazele pe care le-ar exploata, sa nu mai zicem de imensa poluare ce tine de extragere.