Fostele vile de vanatoare ale lui Ceausescu din Timis, mana cereasca pentru Directia Silvica. Casele sunt inchiriate aproape tot timpul! FOTO!

TIMISOARA. Nicolae Ceausescu avea, in judetul Timis, doua case de vanatoare, una la Pischia si alta la Cheveresu Mare. Ambele sunt acum in administrarea Directiei Silvice Timis si aduc un profit frumos, an de an.

Fostul presedinte, Nicolae Ceausescu, a venit de cateva ori si in judetul Timis, la vanatoare. Nu isi facuse un obicei din a vana in Timis, iar vanatul nu era marea sa pasiune. Devenise mai mult o obligatie, deoarece in acea vreme era ”la moda” ca sefii de state sa participe la partide de vanatoare. Si asa i s-a „fabricat” lui Ceausescu imaginea de intai vanator al neamului.

Cum se organizau partidele de vanatoare ale lui Ceausescu

Nicolae Ciubotaru are acum 81 de ani si a fost unul dintre organizatorii partidelor de vanatoare ale lui Ceausescu. Isi aminteste cu drag despre casa de vanatoare de la Pischia si a rememorat cateva momente din vremea de dinainte de Revolutie.

Am lucrat 25 de ani la Pischia, la crescatoria de fazani de acolo. Pe vremea aceea erau peste 50.000 de fazani pe an. Acum abia daca mai sunt 5.000, dar asta deja este o alta discutie. M-ati intrebat despre casa de vanatoare. Vedeti dumneavoastra, lumea nu cunostea, dar acolo a fost initial un sediu de brigada silvica. Acolo s-au organizat crescatorii de fazani, insa in anii ’50 s-a transformat in casa de oaspeti. Casa a fost in permanenta amenajata si intretinuta. Cand venea Ceausescu, acolo se servea masa. A fost de doua ori la vanatoare de fazani, dar a fost de mai multe ori in localitatea Sarlota, la vanatoare de mistreti si cerbi. Si la Cheveresu Mare mergea tot la vanatoare de mistreti”, isi aminteste Ciubotaru.

Ceausescu avea… interzis la vanat fazani

Nicolae Ciubotaru spune ca, adeseori, Ceausescu era insotit la partidele sale de vanatoare de primul ministru de la acea vreme, Gheorghe Maurer, care era un pasionat al vanatorii si a dezvaluit ca fostului sef de stat medicii i-au interzis sa vaneze fazani. Se trageau prea multe focuri de arma si asta nu facea bine la inima.

Maurer a fost mai pasionat de vanatoare, au fost impreuna (cu Nicolae Ceausescu – n.r.) la Pischia. Ceausescu a devenit pasionat, dupa ce a devenit presedinte deoarece era la moda. Medicul i-a interzis lui Ceausescu sa mai participe la vanatoare de fazani pentru ca, dupa un fazan se trage foarte mult, se trag si 20 de focuri de arma. La inceput Ceausescu nu era bun la vanat, dar cu timpul s-a perfectionat. Sunt tot felul de povesti ca mai trageau si altii, iar el isi insusea vanatul, dar nu e asa, el chiar vana si tragea destul de bine”, spune Ciubotaru.

In timpul fiecarei partide de vanatoare se organizau cate doua focuri unde vanatorii si gonacii serveau cate o gustare vanatoreasca, insa separat unii de altii, la o distanta considerabila.

Eu am fost printre organizatorii planului de vanatoare. Se facea un plan de vanatoare mai intai, se stia cum se miscau vanatorii si gonacii in padure, se cunostea foarte bine traseul. La amiaza se facea un foc mare, in padure unde li se aducea carne pe care o frigeau cu betele la foc. Nu era oricine in jurul acestui foc, era Ceausescu si oficialii lui. Gonacii aveau si ei un foc mai mic, la ceva distanta, si li se aducea si lor apa minerala si un pachet ce continea chifla si ceva carnat”, mai spune Ciubotaru.

Tot ce se vana mergea la export. Romanii nu vedeau nici macar o coada de fazan!

Fazanii, mistretii sau cerbii pe care ii vanau Ceausescu si ai lui erau trimisi la export. Nu ramanea nimic in tara, nici macar o coada de fazan.

Tot ce se vana era trimis la export. Noi aveam plan, nu se facea risipa ca acuma. Nu se dadea nicio coada de fazan la nimeni, totul mergea la export. Era frumos ambalat si mergea la export”, isi aminteste batranul.

Ciubotaru spune ca cei care ingrijeau casele de vanatoare din Timis erau pregatiti in permanenta pentru o vizita oficiala. Uneori erau anuntati cu o saptamana inainte ca avea sa soseasca Ceausescu pentru o partida de vanatoare.

Cand se organizau partidele de vanatoare, Elena Ceausescu si doamnele care o insoteau stateau la casa de vanatoare si se mai plimbau in padure”, isi mai aminteste Ciubotaru.

Acum, casele de vanatoare ale lui Ceausescu se pot inchiria de oricine

Pe drumul care leaga Timisoara de Buzias, la doar 23 de kilometri departare, se afla casa de vanatoare de la Cheveresu Mare. Nu este o casa impunatoare, insa este foarte primitoare. Aproape tot timpul are chiriasi. Mai ales in sezonul de vanatoare.

Cand se deschide sezonul de vanatoare avem chiriasi in permanenta, in special vanatori straini vin acolo sa se cazeze”, a declarat Nicusor Tatu, directorul Directiei Silvice Timis.

Casa de vanatoare de la Cheveresu Mare are sapte camere de inchiriat si o sala de mese. Pretul unei camere este de 120 de lei pe zi, iar intreaga casa poate fi inchiriata cu 800 de lei pe zi. Casa a fost renovata de doua ori, dupa 1990.

Cea de-a doua casa de vanatoare se afla la doar 25 de kilometri de Timisoara, pe drumul spre Lipova, la Pischia. Acolo inca mai functioneaza o mica crescatorie de fazani.

Casa de vanatoare are zece camere, fiecare cu cate doua paturi, iar pretul unei astfel de camere este de 120 de lei pe zi. Sala de mese in care incap 30 de oameni poate fi inchiriata cu 500 de lei pe zi.

Preturile nu se modifica in nicio perioada a anului. De Paste, cele doua case de vanatoare au fost deja rezervate.

Dupa Paste, in 15 mai, incepe un nou sezon de vanatoare, iar in padurile de la Pischia si Cheveresu Mare se vor auzi, din nou, impuscaturile vanatorilor si sunetul cornului de vanatoare. Si, cine stie, in jurul focului se vor spune noi povesti vanatoresti.

Foto: Ciprian Voin

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.