Noutati :

Fondatorul concertului unic din Pestera de la Romanesti si academicianul care a adus faima Universitatii de Stiinte Agricole, cetateni de onoare ai Timisului. Ziua judetului, sarbatorita la Timisoara. Foto

28 iulie, 2022 - 01:29 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Ziua judetului Timis a fost sarbatorita, joi, in cadru festiv, la sediul Consiliului Judetean Timis. Au fost prezenti o parte dintre fostii presedinti ai CJT, dar si reprezentanti ai altor institutii din judet.

CITESTE SI: Este mare nevoie de sange din toate grupele la Timisoara. Apel disperat de la Centrul de Transfuzii

In cadrul manifestarii au fost acordate doua titluri de cetatean de onoare al judetului Timis. Este vorba despre dr. Constantin Lupu si acad. Ioan Paun Otiman.

Doctorul Constantin Lupu, nascut in 1936, este o personalitate a vietii medicale, specializarile sale fiind neurologia si psihiatria copilului si adolescentului. A facut liceul la Arad, la „Moise Nicoara”, si a fomdat o echipa de Orientare Sportiva care a ajuns campioana nationala si medaliata cu bronz la Campionatele Europene din Muntii Balcani, (Bulgaria).

Din 1953 devine timisorean, incepand cursurile la Facultatea de Medicina Generala. A fost apoi medic la Savarsin – Petris pe Mures si Teremia Mare, unde, la 30 august 1962, a inaugurat Aeroportul Aviasan Teremia, pentru urgente medicale. In 1962 a obtinut, prin concurs, postul de rezident intr-o specialitate noua, dedicata cunoasterii, studiului si tratamentelor bolilor neuropsihice. In august 1965, impreuna cu dr. P. Arcan si dr. Eliza Ionescu, a pus bazele Centrului Clinic de Neuropsihiatrie Infantila din Timisoara. In 1994 a devenit doctor in medicina la UMF Carol Davila Bucuresti, cu teza „Repercusiuni psihosociale la populatia din zona de cutremure repetate Banloc-Voiteni 1991“.

In paralel cu activitatea profesionala s-a ocupat si de pasiunea pentru sport, natura si muzica clasica. In 1975 a infiintat Clubul Speotimis, alaturi de care a desfasurat activitati de explorare si cartare a pesterilor din Banat si din tara.

Evenimentul care a imbogatit cultural Timisoara si judetul Timis si a devenit deja traditie este concertul pe care l-a conceput si inaugurat la 11 octombrie 1984, in pestera Romanesti, din Muntii Poiana Rusca. La cele peste 30 de editii de pana acum au participat orchestre si solisti din 29 de tari.

La cei 86 de ani ai sai, doctorul Constantin Lupu consulta in continuare copii, adolescenti si familiile lor, publica articole de specialitate, scrie carti despre istoria copiilor si a copilariei, participa la sporturi de munte si la speleoconcertele din Romanesti.

Carturar banatean, Paun Ion Otiman (80 de ani) descinde, ca formatie si mentalitate, din traditiile intelectuale ale Banatului. Este inginer agronom, economist, politician, membru titular al Academiei Romane, fost secretar general si in prezent presedinte de onoare al Filialei Timisoara a Academiei Romane.

Otiman a absolvit Facultatea de Agronomie din Timisoara in 1965 si Facultatea de Stiinte Economice din Timisoara in 1971, iar in 1974 a obtinut doctoratul la Facultatea de Economie Agrara Bucuresti, specialitatea management.

Intre 1968-1990 a ocupat diverse posturi didactice in cadrul Facultatii de Management de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, precum si in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

In perioada 1990-2004 a fost rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului. In acea perioada a infiintat in universitate, pentru prima data in Romania, domenii noi, precum ingineria genetica, ingineria mediului agricol, tehnologia produselor agroalimentare, extracte si aditivi alimentari, controlul calitatii produselor alimentare, peisagistica, managementul dezvoltarii rurale, etc.

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Jos pălăria în fața Dumneavoastră Domnilor. Județul Timiș are cu ce se mândri.