Focar de botulism. 4 oameni internati la Timisoara in Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes

TIMISOARA. Trei persoane, o femeie si un barbat, ambii in varsta de 50 de ani, si fiul lor in varsta de 21 de ani, din Timis, au fost internati in cursul zilei de ieri, in Clinica 2 de Boli Infectioase a Spitalul Victor Babes Timisoara cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism. O a patra persoana, ruda cu cei trei, aflata intr-un centru de detentie, a fost initial indrumata pentru un consult in camera de garda si ulterior internata in cursul noptii in Clinica 1 de Boli Infectioase.
Cu totii au consumat, in ultimele 14 zile, sunca de porc preparata in propria gospodarie.

CITESTE SI: Avem primul pacient din vestul tarii infectat cu virusul West Nile, internat la Spitalul Victor Babes Timisoara 

In cazul celor trei membri de familie, simptomele au aparut in urma cu 9 zile si s-au manifestat prin stare generala de rau, uscaciunea mucoasei bucale, tulburari de vedere, ptoza palpebrala (caderea pleoapei), dificultate la inghitire, fenomene digestive.

Cele mai pronuntate simptome le are pacienta in varsta de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de garda. A fost evaluata si internata imediat in Clinica 2 de Boli Infectioase. S-au administrat de urgenta fiolele de ser antibotulinic polivalent si tratament simptomatic. Starea ei de sanatate este acum stabila, dar pacienta ramane in continuare sub monitorizare atenta, pentru ca in orice moment pot interveni complicatii. in ceea ce-i priveste pe ceilalti doi membri ai familiei, sotul si fiul, si acestia internati, au primit si ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune dr. Ruxandra Laza – medic primar boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Cel de-al patrulea pacient, aflat in sistemul penitenciar, a avut aceeasi sursa de contaminare, a consumat si el din alimentul infestat cu toxina botulinica. in cursul zilei de ieri a avut primele simptome, digestive. in prezent este internat in Clinica 1 Boli Infectioase a Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes.

In cursul serii trecute am sesizat Directia de Sanatate Publica Timis pentru demararea unei anchete epidemiologice. Exista riscul ca numarul persoanelor infectate sa fie mai mare, intrucat potentialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul National de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel national, aceasta daca va exista o escaladare a numarului pacientilor”, spune conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Botulismul este o toxiinfectie alimentara severa produsa de o toxina eliberata de bacilul Clostridium botulinium, care determina paralizia unor nervi, initial a celor care asigura motilitatea globilor oculari si a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutitie si, in final, in formele severe, paralizia musculaturii respiratorie, care poate duce la deces.

Bacteria care produce boala nu se dezvolta decat in conditii de anaerobioza din alimente (in absenta oxigenului) si formeaza spori pentru a caror distrugere este nevoie de preparare termica la 120 de grade Celsius.

Botulismului reprezinta o urgenta medicala si initierea terapiei trebuie facuta in cel mai scurt timp de la aparitia simptomelor, prin administrarea de ser antibotulinic, ce neutralizeaza toxina circulanta. Aceasta toxina produsa de bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. Cel mai adesea, botulismul apare in cazul consumului unor conserve, dar si in cazul consumului de peste afumat si sarat si cel al consumului de semipreparate din carne (carnati, sunca etc). Botulismul nu este o boala transmisibila. Data fiind gravitatea bolii, suspiciunea de infectie cu toxina botulinica impune terapia cu antitoxina intr-o unitate sanitara, sub supraveghere medicala. Cazurile severe necesita suport respirator. Formele severe de botulism sunt mai rare datorita administrarii serului antibotulinic specific”, spune dr. Ruxandra Laza – medic primar boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cel mai mare focar de botulina a fost in Timisoara in 2020 cand „timisorenii” au bagat botul la lozincile de kkt ale usrului.

  2. Da Nelu mare dreptate …las ca tu esti si acum cu botulism …de 33 de ani votezi cei 3 trandafiri ….SPER SA FI URMATOAREA VICTIMA A SISTEMULUI .

  3. @coruptia voastra UCIDE: azi nu iti vei primi ratia de la partid pentru ca ai uitata sa scri ca dementul de Nelu tine cu rusii

  4. AURistilor in tuneluri cu voi ca iar va inflamati online .

  5. Nelu, dupa ce au fost la vot in 2020 si analfabetii functional, iar concluziile (am vrut sa zic rezultatele, dar nu e cazul) le vedem (un mare zero), acum putem concluziona: toti sunt o apa si-un pamant. Ca sa fi primar, ai nevoie de niste calitati, ceea ce ei NU AU. E trist doar ca votantii USR sunt intr-atat de limitati, incat nu realizeaza cat e de mare pacaleala si minciuna (de inteles in cazul celor veniti din sud, ca acolo saracia si foamea e mare, iar Timisoara de azi e pt ei un mare pas inainte).

  6. Sunteti prea prosti cu tot cu politica voastra. E o boala si voi bagati politica. Doamne ce retarzi sunteti. Plecati din oras va rog, ca sunteti degeaba

  7. Da multi retardati mai sunteți pe aici….