FMI pune conditii! Posta Romana si Oltchim se privatizeaza, restrictiile pentru hipermarketuri eliminate!

Ultima negociere dintre Guvern si Fondul Monetar International si Comisia Europeana inseamna multe conditii impuse statului, care au un impact major supra bugetului de anul viitor! Vezi care sunt acestea!

Sa vanda minim 20% din actiunile Postei Romane
Posta Romana a inregistrat pierderi de 29 de milioane de euro in 2010. Compania nationala este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor (75%) si de Fondul Proprietatea (25%). FMI impune guvernului ca termen limita pentru vanzarea a minim 20% din actiuni luna aprilie 2012. Totusi, statul roman s-a angajat chiar la mai mult: sa vanda 33% din actiunile pe care le detine la Posta. Asta-vara, Posta Romana anunta ca va desfiinta 1.400 de posturi. Numarul de oficii postale va scadea de la 7.100 la 5.800.

Sa vanda Oltchim si sa blocheze cumpararea Arpechim
Arpechim este principalul furnizor al Oltchim, iar FMI spune ca statul roman nu trebuie sa cumpere Arpechimul de la OMV inainte de a vinde Oltchim. Privatizarea Oltchim trebuie realizata pana in aprilie 2012. Oltchim are 3.454 angajati. Combinatul chimic este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din capital. Potrivit celor mai recente raportari, compania germana PCC SE controleaza 17,47% din actiunile Oltchim, iar fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, detine 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Sa elimine restrictiile pentru hipermarketuri
Guvernul s-a angajat ca pana in luna septembrie 2011 sa elimine restrictiile impuse celor care vor sa deschida hipermarketuri in tara. Aceste restrictii, impuse inca de statul roman, vizeaza cerinte legate de acordul magazinelor concurente la emiterea autorizatiei si  prezentarea unui studiu de impact de catre investitorul care solicita avizul.

Suntem hotarati sa imbunatatim intrarile pe piata de retail pentru a mentine un mediu concurential, a incuraja inovatia si a creste eficienta. in acest sens, vom elimina pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012 barierele in deschiderea magazinelor de vanzare cu amanuntul cu suprafata mare„, se arata in ultima scrisoare a Guvernului cu FMI si CE.

Guvernul reduce rata de cofinantare
Executivul roman doreste sa reduca temporar rata de cofinantare a proiectelor acoperite si din surse UE, iar masura este acceptata de FMI, arata scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul. Statul roman vrea sa isi reduca aceasta contributie cu circa 10%. La sfarsitul lunii octombrie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara ca exista o propunere „foarte avansata” de crestere a nivelului contributiei UE cu 10 puncte procentuale, de la 85% la 95%, pentru cofinantarea proiectelor, ceea ce ar reduce impactul bugetar asupra bugetului de stat pe anul viitor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.