Fluturasul de salariu, o adevarata oglinda: Angajatii frumosi primesc lefuri mai mari decat ceilalti

Cand vine vorba de salariu, s-a dovedit ca angajatii frumosi sunt mai bine platiti decat ceilalti, iar cei urati sunt subiectul discriminarii la locul de munca.
Asa indica un studiu desfasurat vreme de 20 de ani de profesorul Daniel Hamermesh de la Universitatea Texas-Austin.

In cartea sa „Beauty Pays” aparuta recent la Princeton University Press, profesorul american arata ca persoanele cu un aspect fizic placut primesc si alte beneficii pe langa salariu, cum ar fi bonusuri, invitatii la petreceri, excursii in interes de serviciu, potrivit Daily Mail, citat de www.realitatea.net.

Potrivit analizelor lui Daniel Hamermesh, americanii care arata bine castiga de-a lungul vietii cu 230.000 de dolari mai mult decat ceilalti. De asemenea, profesorii cu aspect fizic placut sunt mai bine evaluati de catre studenti, iar politicienii care arata bine castiga mai usor in alegeri decat uratii.

Un rezultat surprinzator al cercetarii a fost acela ca impactul frumusetii asupra salariului este mai mare in randul barbatilor decat al femeilor, potrivit unui interviu acordat publicatiei Huffington Post.

Intrebat cum ar defini persoanele urate sau frumoase, profesorul Hamermesh spune: „nu le poti defini, dar atunci cand le vezi stii; oamenii au standarde comune de apreciere, astfel incat daca spui despre cineva ca este urat sau frumos, este probabil ca asa sa fie considerat de catre cei mai multi”.

Ca sa scape de discriminare, angajatii urati trebuie sa insiste mai mult pe alte avantaje: inteligenta, personalitatea, caracterul. Chiar daca insista foarte mult pe cosmetice si imbracaminte, persceptia asupra aspectului se schimba foarte greu.

Si in Romania, potrivit unui studiu al CURS, persoanele cu aspect fizic mai putin placut sunt discriminate la angajare (59% dintre respondenti cred asta), la promovare (59%) sau pot fi primele pe lista de concedieri (54%).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.