Fiti cu ochii in patru! Nu va lasati atrasi in capcana, la Timisoara!

TIMISOARA. E plin de escroci fara scrupule si de hoti fara Dumnezeu, iar locurile aglomerate din Timisoara sunt preferatele infractorilor de tot felul. Asa ca, tot acolo au descins si politistii miercuri pentru a sta de vorba cu timisorenii in speranta ca sfaturile lor ii vor ajuta sa nu cada in capcana raufacatorilor.

Politistii de proximitate, cei de la Biroul de Prevenirea Criminalitatii si reprezentantii asociatiilor de proprietari din Timisoara au mers in mai multe piete si centre comerciale din oras unde i-au invatat pe cetateni cum sa nu cada prada jefuitorilor.

politisti-strada-oameni-1

Agentii le-au explicat cum sa se fereasca de inselaciuni si cum sa reactioneze daca au de-a face cu escroci ce practica inca metoda Accidentul.

Timisorenii au primit pliante informative si o multime de recomandari pentru binele lor si al familiilor.

politisti-strada-oameni-3

RECOMANDARI

Pentru prevenirea furturilor din locuinte:

Usa de acces sa fie prevazuta cu doua incuietori, având sisteme de chei diferite (tip „cu amprenta”) si cu lant de siguranta. Atunci când constatati ca una dintre incuietorile usii de acces a fost blocata, devenind nefunctionala, prin introducerea in orificiul sau a unor corpuri straine (sârme, bete de chibrit etc.), inlocuiti-o!

Acordati atentie si intrarilor secundare in locuinte, cum ar fi usile de la balcoane si terase, intrarile in garaje sau subsoluri prin care se poate face accesul in locuinta!

Evitati discutiile despre bunurile de valoare pe care le aveti in casa!

Anuntati imediat Politia atunci când in holurile scarilor, pe paliere sau in fata usii unui apartament sesizati persoane dubioase sau care stationeaza fara motiv! Retineti cât mai multe semnalmente ale acestora!

Instiintati sectia de politie de care apartineti atunci când observati ca persoane necunoscute ies din bloc cu bagaje voluminoase sau atunci când acestia scot pe ferestrele apartamentelor de la etajele inferioare diverse bunuri! Retineti, pe lânga semnalmentele acestora si culoarea, marca si numarul de inmatriculare al autovehiculului cu care s-au deplasat!

In cazul absentelor indelungate de la domiciliu, comunicati acest fapt numai persoanelor in care aveti mare incredere. Rugati-i sa va supravegheze locuinta sau sa actioneze in asa fel incât sa nu se sesizeze lipsa dumneavoastra!

Nu lasati bilete in usa, prin al caror continut sa informati strainii ca ati plecat in concediu!

Evitati gazduirea persoanelor despre care nu aveti date concrete si verificate!

Daca primiti un telefon si nu recunoasteti interlocutorul, rezumati-va la a spune „ati gresit numarul” si nu intrati in discutii care ar putea furniza date despre persoana dumneavoastra!

In situatia in care cheile de la usa de acces v-au fost sustrase impreuna cu actele de identitate, schimbati de urgenta sistemele de asigurare! Nu lasati cheile apartamentului sub pres sau in cutia de scrisori!

Pentru prevenirea furturilor din buzunare:

politisti-strada-oameni-2

Aveti grija de bunurile dumneavoastra atunci când va aflati in locuri aglomerate, la piata, in magazine, in mijloacele de transport in comun etc.!

Nu tineti toti banii in acelasi loc, ci compartimentati-i, pentru a nu fi obligati sa scoateti intreaga suma de fiecare data când achizitionati vreun obiect intrucât acest lucru atrage atentia infractorilor! Pastrati banii in buzunarele interioare ale vestimentatiei, in borsete sau genti!

Daca trebuie sa transportati sume mari de bani este necesar sa fiti insotiti de o alta persoana care sa va ajute la supravegherea acestora.  Nu depozitati valorile in pungi din plastic! Nu incredintati copiilor sau persoanelor in vârsta sume mari de bani!

In locurile publice:

Nu afisati, ostentativ, bunurile de valoare atunci cand va aflati in locuri publice! Nu va lasati copiii nesupravegheati si nu le permiteti sa poarte cheia locuintei la vedere!

Evitati sa intrati in discutie cu necunoscutii, care va pot aborda pentru diferite acte de caritate! Acestia ar putea fi rau intentionati, iar scopul poate fi acela de a va insela.

Nu raspundeti la provocari cu violenta, incercati sa evitati conflictele, iar daca nu reusiti, sunati de urgenta la numarul 112- apel gratuit!

Nu consumati in exces bauturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi inlesnita de consumul de alcool!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. erji spune:

    mare atentie la unii din cei ce impart reclame in cartiere de vile ……. girocului , ciarda rosie , str mures

  2. recente din Timisoara spune:

    Mare atentie la tipi dubiosi ,veniti „de oriunde” care s-au aciuit pe la Timisoara si te agata pe strada (in orice limba) sau intra in blocuri, pentru putina apa, la WC, … .
    Eu ma rog de colocatarii din bloc sa inchida usa dar … cu „tampitii” (ca din nefericire altfel nu-i pot numi, si ei veniti de nu stiu unde) nu te poti intelege!