Firmele din Timis se lupta pentru locurile din clasele profesionale! Elevii vor primi 200 de lei pe luna timp de 2 ani!

TIMISOARA. Interes foarte mare pentru firmele timisene pentru invatamantul profesional. Cele 17 clase prevazute la colegiile tehnice au determinat 65 de companii sa semneze contracte cu scolile. Vezi cand au loc inscrierile elevilor!

17 clase. De mecanica, de electronica si automatizari, de constructii civile si instalatii, de industrie textila si pielarie etc. 65 de firme din Timis si mult interes fata de absolventii care vor invata o meserie in atelierele acestora. Companiile locale cauta tineri muncitori, pe care sa-i califice exact pentru postul deficitar pe care doresc sa-l ocupe. Mai mult, ele cer untatilor scolare si locuri pentru angajatii lor pe care sa-i poate specializa.

Agentii economici din Banat au inceput sa propuna ei clase. Clubul Oamenilor de Afaceri Germani a cerut clase de electronist aparate si echipamente, electromecanic material rulant si mecanic agricol. Este foarte posibil sa suplimentam numarul de clase pentru invatamantul profesional. Interesul tot mai crescut al agentilor economici este un important factor pozitiv in formarea acestor clase”, ne-a spus Marin Popescu, inspector general in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.

Elevii care se inscriu in clasele profesionale vor primi, pentru cei doi ani de studii, o bursa in valoare de 200 de lei pe luna de la stat. Compania in cadrul careia face practica il poate remunera suplimentar, sub forma unei burse, daca tanarul dovedeste ca se pricepe la meseria pe care o invata.

Crearea claselor de invatamant profesional pune bazele atragerii, de catre unitatile de invatamant, de fonduri europene pentru dotarea atelierelor de lucru, unde elevii sa beneficieze de cele mai bune conditii practice.

Invatamantul profesional in Timis
17 clase vor fi formate la nivelul intregului judet! Inspectoratul Scolar a pus la dispozitia elevilor si a parintilor un numar tel verde 0800 816 256, la care cei interesati pot primi informatii despre clasele profesionale.

Se pot inscrie in aceste clase elevii care au absolvit clasa a IX-a, tinerii care au absolvit scolile de arte si meserii (SAM) si cei care, dintr-un motiv sau altul, au absolvit clasa a IX-a, dar n-au terminat studiile de liceu.  Invatamantul profesional se intinde pe durata a doi ani de zile. Odata admisi in clasele profesionale, elevii vor face stagii de practica, in primul an, 60% din numarul total de ore, iar in al doilea an, 75% practica si 25% ore de teorie.

La finalul celor doi ani de invatamant profesional, elevii vor sustine un examen. Ei se pot reintoarce la invatamantul de liceu, in clasa a XI-a.

In timpul celor doi ani de invatamant profesional, tinerii pot fi angajati pentru perioada verii si in afara orelor de curs in cadrul companiei unde isi desfasoara practica.

Prima etapa a inscrierilor are loc in perioada 1-31 mai. A doua etapa se desfasoara in perioada 11-25 iunie, in limita locurilor disponibile. Daca mai sunt locuri libere, o a treia etapa va avea loc intre 27-31 august.

Odata absolviti cei doi ani de invatamant profesional, elevii vor primi un certificat de muncitor calificat in domeniul pentru care s-au inscris. Certificatul, nivel de calificare II, este recunoscut la nivelul statelor Uniunii Europene.

Invatamantul profesional poate fi urmat atat in limba romana, cat si in limba materna.

Alte detalii despre aceasta forma de educatie pot fi obtinute de pe site-ul Ministerului Educatiei, www.edu.ro, sectiunea Alege-ti drumul!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.