Noutati :

File de istorie: Mihai Viteazu a avut o amanta blonda. Vezi cum a cunoscut-o!

18 septembrie, 2013 - 02:01 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Voievodul Mihai Viteazu este asezat pe una dintre cele mai inalte trepte in panteonul figurilor istorice romanesti.
Totusi de numele si actiunile sale se leaga o suma de controverse: de la motivatia pentru care a realizat unirea principatelor, pana la imaginea sa de simbol al independentei, si de la legarea de glie a taranilor, pana la victoria in batalia de la Calugareni.

Cronicile timpului, desi ii recunosc calitatile militare, il portretizeaza in niste culori destul de urate, cronicarul Miron Costin scriind despre domnitor: „si era asa de groaznic Mihai-voda si vestit de razboaie in toate aceste parti, cat, indata ce au sosit la Suceava, i s-au inchinat si cetatea Sucevei si a Neamtului, la cetati punand osteni de ai sai pedestrasi […].O! nesatioasa hirea domnilor spre latire si avutie oarba! Pe cat sa mai adauge, pe atata ravneste. Poftele domnilor si a imparatilor n-au hotar. Avand mult, cum n-ar avea nimic le pare. Pe cat ii da Dumnezeu nu se satura. Avand domnie, cinste si mai mari si mai late tari poftesc. Avand tara, si tara altuia a cuprinde casca, si asa lacomind la altuia, sosesc de pierd si al sau.[…] Asa si Mihai-voda, vrand sa hie [fie] crai la unguri, au pierdut si domnia tarii Muntenesti […]


Dincolo de aceste imagini mai ramane si viata privata a domnitorului, care este departe de a fi exemplara. Moralitatea in privinta relatiilor amoroase se pare ca nu a fost niciodata punctul forte al lui Mihai Viteazul. Desi insurat cu doamna Stanca, nu-si ascundea aventurile.

Doamna Velica a fost marea lui pasiune, noteaza adevarul.ro. A cunoscut-o in 1595, cand, dupa victoria de la Calugareni, a fost invitat la Alba-Iulia, unde Sigismund Báthory l-a primit cu onoruri regale.

Din 1600, cand Mihai a revenit la Alba-Iulia,  voievodul s-a afisat cu amanta in public, impunand tuturor sa i se inchine „ca unei domnite ce era si ca unei doamne care ar putea fi“. De altfel, inca din 1599, ea folosea titlul acordat doar sotiilor de voievozi: „Gospodja Velica“ (Doamna Velica). In acelasi timp, pe sigiliul personal figura si pajura valaha. Mihai a instalat-o pe Velica la Targoviste impreuna cu sotul acesteia, martor neputincios al aventurilor nevestei sale.

Nu vom sti niciodata daca Mihai avea de gand sa scape de Doamna Stanca pentru a se insura cu Velica. Dupa asasinarea lui Mihai, despre Velica nu s-a mai auzit absolut nimic.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. mihai viteazu’ avea amanta blonda! mais quelle horreur… daca avea amanta bruneta era cu totul, dar cu totul alta poveste.

    pun pariu autorul articolului consta dintr-o blonda. sau macar este de nivelul de inteligenta a….