Noutati :

Fiecare vizita la doctor va fi taxata. FMI cere Romaniei sa aplice cat mai curand sistemul de coplata!

1 august, 2011 - 07:47 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Vizitele la doctor vor fi tot mai scumpe. Fondul Monetar International cere Romaniei sa aplice sistemul de coplata in cel mai scurt timp.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca Guvernul trebuie sa renunte la sistemul clawback din sanatate (contributia producatorilor de medicamente la buget) si sa vina cu o alta versiune de taxare, iar propunerea privind mecanismului de coplata trebuie sa intre in vigoare cat mai curand.

Franks a  spus ca sistem de sanatate din tara este bolnav intrucat cererile din sistem sunt mai mari decat resursele alocate acetui sector.

„Aceste resurse putine sunt ineficient cheltuite privandu-i pe cei mai nevoiasi. Este nevoie de o reforma comprehensiva in sistemul de sanatate. In urmatoarele luni, Guvernul va face o reforma, atat pe partea de venituri, cat si pe cheltuieli”, a spus Franks.

Reprezentantii guvernului au promis FMI si Comisiei Europene sa introduca sistemul de coplata pentru servicii medicale. In acest fel, ponderea scutirilor de la plata sa nu depaseasca un nivel de 40% dintre pacienti.

Potrivit proiectului, contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an. Pacientii vor plati consultatii, investigatii, spitalizarea pana la o suma cumulata a bonurilor de 600 lei. Abia peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile vor fi gratuite.

In medicina primara, coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor platite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei.

Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi platita cu 10 lei, iar consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru va fi taxata cu 20 lei.

De asemenea, consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu, va presupune o taxa de 20 lei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...