Fiecare cartier cu povestea numelui sau, la Timisoara! Al tau stii de unde se trage?

TIMISOARA. Pastrate din vechime, peste vremuri, sau ceva mai noi, numele pe care le poarta cartierele din Timisoara sunt strans legate de istorie, de locuri, de oameni sau intamplari, care le-au marcat existenta in timp.

CITESTE SI: O hala a unei vechi fabrici din Timisoara va fi complet transformata! Ce se va face aici? FOTO!

Cetate

Denumirea cartierului vine de la existenta Cetatilor pe care Timisoara le-a avut in decursul secolelor. Timisoara a avut o cetate veche, medievala, si o cetate noua moderna din care se mai vad si azi parti. Aceasta din urma, mult mai mare, s-a construit intre anii 1723-1765. Intreaga constructie a fortificatiilor a costat 20 milioane florini austrieci fiind cea mai mareata lucrare a secolului XVIII-lea, din ramasitele careia se pastreaza fragmente in zona Bastionului, la Piata 700 sau in Parcul Botanic.

Aradului

Socotit drept unul dintre cartierele mai noi ale Timisoarei, Aradului si-a primit denumirea de la soseaua care leaga Timisoara de resedinta judetului vecin si care traverseaza complexul de blocuri din nordul orasului.

Blascovici

Blascoviciul isi trage numele de la Franz Blaskovics fost vicar general al diecezei Banatului, ramas in memoria locului ca aparator al drepturilor germanilor din Banat si nu numai. In jurul anului 1900 a inceput parcelarea zonei si pe locul unei foste gradini ce i-a apartinut au aparut primele strazi din cartier.

CITESTE SI: Centrul NESIMTITILOR din Timisoara! Cu chilotii agatati in balcoane si geamuri nespalate cu anii, asteptam turistii la Capitala Culturala a Europei! FOTO!

Sagului

Calea Sagului a fost primul cartier muncitoresc al orasului construit in anii ’60, pe drumul care duce spre localitatea Sag. Blocurile inalte de 10 etaje aveau rol propagandistic sugerand maretia comunismului.

Mehala

Mehala e un alt cartier vechi al Timisoarei, al carui nume vine din limba turca si inseamna mahala, suburbie. Cum stapanirea otomana s-a sfarsit acum 300 de ani, rezulta etatea asezarii. Acolo trageau calatorii ce veneau in oras, din vest, dupa ce se inchideau portile cetatii, fiind obligati sa innopteze la hanurile sau in grajdurile din zona.

Elisabetin

Dupa anul 1750, intre Piata Bisericii si Str. Cozia, la sud de Esplanada lata de aproape 1 km, pe care era interzis a se construi, a aparut un cartier de locuit. La inceputuri se numea Maierele Vechi Valahe si era locuit in mare majoritate de romani. In jurul strazilor actuale Romulus si Odobescu s-a dezvoltat Cartierul Maierele Vechi Germane, locuit de germani, actuala zona Odobescu. Practic, s-a format prin unirea a doua cartiere mai vechi, unul roman si unul german, iar numele fost atribuit cartierului la 25 mai 1896, cu ocazia sarbatorilor de Rusalii in cinstea Elisabetei, imparateasa Austriei si regina Ungariei, cunoscuta mai ales sub numele de „Sissi, imparateasa ratacitoare”, sotia imparatului Franz Josef.

Plopi

Inainte de a deveni cartier al Timisoarei Plopi a fost un satuc. Numele in limba germana era Kardos-Kolonie, iar in maghiara Kardos-Telep, din aceasta din urma denumire ramanad de-a lungul vremii Plopi. Inainte de primul razboi mondial, majoritatea terenurilor localitatii au fost detinute de vaduva contelui Ladislau Gyurky, nascuta Malva Klaritz. Aceasta a impartit terenurile contra cost doritorilor, numele ei figurand in cartea funciara a comunei Ghiroda pana in anii 2000.

Kuncz

Kuncz vine de numele marelui industrias Joszef Kuncz care a construit o multime de fabrici in acea zona de la periferia Timisoarei, iar in jurul lor s-au ridicat baracile muncitorilor ce aveau sa se stabileasca in preajma locurilor de munca si sa intemeieze cartierul.

Iosefin

In germana Josephstadt, in maghiara Józsefkülváros, Iosefinul este unul dintre cele mai vechi cartiere din Timisoara. Numele sau provine de la cel al imparatului Iosif al II-lea, in timpul domniei caruia a fost intemeiat. Iosefinul, numit initial Maierele Vechi, a fost proiectat de la inceput ca un sat de colonisti germani, de-o parte si de alta a Canalului Bega. Casele aveau gradini luxuriante, folosite de burghezii din Cetate drept refugii. In 1744 primeste aprobarea de infiintare, iar dupa a doua sa vizita in Banat, in 1773, imparatul Iosif al II-lea de Habsburg accepta ca acest cartier sa ii poarte numele. Pe malul Begai se construiesc mori, Fabrica de tigari, in 1846, cea mai veche din Romania de azi, fabrica de ciocolata Kandia, cea de palarii, uzina de apa industriala. Construit initial langa Cetatea Fortificata, Iosefinul era separat de zidurile grele ale cetatii si s-a dezvoltat de unul singur, cu ajutorul Canalului Bega, pe care se transporta marfa, si in jurul garii. Astazi, limita dintre cartiere nu mai exista, zidurile fiind demolate la sfarsitul secolului al XIX-lea.

CITESTE SI: Spectacol GRANDIOS de deschidere in anul in care Timisoara e Capitala Culturala a Europei, cu 731 de puncte de lumina! Ce se pregateste?

Fratelia

Se crede ca Fratelia ar putea fi cel mai batran cartier al Timisoarei, daca este sa ne luam dupa descoperirile facute in zona, si anume niste vestigii ale unor asezari omenesti datate cu peste 6000 de ani in urma. Insa, asa cum o stim astazi, Fratelia a aparut prin 1900 ca o colonie muncitoreasca, populata de lucratorii sarmani din fabrici ce traiau precum fratii si se presupune ca de la fratia acestora vine si numele locului.

Ciarda Rosie

La inceputurile sale, Ciarda a fost un sat maghiar care s-a format in perioada interbelica in jurul hanului «Vörös Csárda», (tradus Hanul caramiziu) al carui nume a fost preluat si asa a fost botezat cartierul. La sfarsitul secolului al XIX-lea, protectia calatorilor era asigurata, contra cost, de un haiduc intarziat, Sándor Rózsa, mort in inchisoare in 1878.

Torontalului

Torontal era numele unui „comitat” din Regatul Ungariei care, dupa ce a fost cucerit, eliberat si disputat de turci, sarbi, unguri si romani, s-a impartit intre ultimii 3, o mica parte intrand in judetul Timis – Torontal, unitate administrativa in Romania interbelica. Denumirea s-a perpetuat, iar astazi apartine cartierului ce se intinde spre iesirea din Timisoara catre Cenad.

Soarelui

Soarelui e printre ultimele cartiere muncitoresti construite in Timisoara, in anii ’80. Numele vine de la faptul ca era primul cartier din tara care folosea pentru incalzirea apei energia solara, prin panouri, o tehnica moderna pentru acele vremuri.

CITESTE SI: Iti vor da lacrimile de emotie! Film cu Timisoara in 1973! Recunosti locurile? VIDEO!

Girocului

Numele cartierului vine de la localitatea spre care se indreapta soseaua ce-l traverseaza, Giroc. Acest cartier a fost construit intre anii 1970-1985, ca o consecinta a planului de sistematizare a regimului comunist, prin care se dorea cresterea numarului de locuitori in Timisoara. In aceasta zona blocurile sunt mai inghesuite si la o distanta minima unul de celalalt.

Fabric

Numele i-a revenit de la faptul ca mai multe fabrici s-au ridicat aici inca de la inceputurile cartierului, locuitorii asezandu-se in zona tocmai pentru a fi mai aproape de serviciu. Fabricul a fost faimos pentru manufacturile sale, bresle si mestesugari, aici infiintandu-se in 1718, prima Fabrica de Bere de pe actualul teritoriu al Romaniei. Bega avea numeroase ramificatii de mici canale navigabile care impanzeau Fabricul, erau pline de mori si poduri. Acestea au facilitat transportul marfurilor direct pe canal si au contribuit la aparitia unei industrii puternice si variate.

Freidorf

In maghiara Szabadfalu, in germana Neudorf, alternativ Freydorff sau Freidorf s-a numit asezarea de la marginea orasului in trecut. In traducere: „satul liber”, Freidorf a fost, intre anii 1732 si 1950 un sat in care nu s-au platit impozite la inceputuri, iar din a doua jumatate a secolului XX a devenit al saptelea cartier al Timisoarei. Numele localitatii vine de la asezarea din care provin primii colonisti care au infiintat localitatea si care au sosit din regiunea Alsacia dintr-o asezare numita tot Freidorf.

Lipovei

Aflat in zona de nord a orasului, cartierul Lipovei a ajuns sa se numeasca astfel dupa artera principala ce-l strabate si care asigura legatura intre Timisoara si orasul Lipova.

CITESTE SI: La Multi Ani, FIROBUZULUI din Timisoara! Cati ani implineste si cu ce troleibuze s-au plimbat timisorenii de-a lungul timpului? FOTO! 

Braytim

Situat in partea de sud a orasului, Braytim este primul cartier rezidential construit in Timisoara, dupa 1989. Constructiile private incep in 1991, iar modelul a fost preluat si raspandit in jurul orasului in anii care au urmat. Practic, terenul a fost parcelat si vandut, iar proprietarii si-au construit vile cu unul sau mai multe etaje, inainte de a exista un concept sau un plan arhitectural al intregii zone. Cum firma de constructii care a inceput primele locuinte se numea Braytim, asa a ajuns si cartierul de case de la marginea Timisoarei sa capete aceasta denumire.

Circumvalatiunii

Numele cartierului vine de la Calea Circumvalatiunii, una dintre cele mai importante artere, care-l traverseaza si care a fost denumita la randu-i astfel pentru ca ocoleste actualul centru vechi, fosta cetate si intariturile ei. Circumvalatiune reprezinta o intaritura in jurul unei cetati, a unei tabere ori tocmai sosea de ocolire a unui centru aglomerat.

Olimpia – Stadion

Cartierul in a carui inima se gaseste principala arena a orasului, stadionul Dan Paltinisanu, si care e marginit de Sala Olimpia, actualmente Constantin Jude, avea sa primeasca numele format din cele doua obiective importante: stadion si Olimpia.

CITESTE SI: Cum creste Aeroportul Timisoara? Prima schimbare in care se vor investi peste 10 milioane de lei  

Plavat

Ridicat in ultimii ani ai comunismului, cartierul a primit o denumire in ton cu acele vremuri. Astfel, poarta numele dupa cel al lui Stefan Plavat, care a fost un activist comunist roman, lider al unui grup activ de rezistenta in sud-vestul Romaniei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Ronat

Numele cartierului este de origine maghiara, intrucat majoritatea celor care au populat zona cu aproape doua secole in urma erau maghiari. Istoria acestui cartier este strans legata de CFR, majoritatea locuitorilor din Ronat fiind la un moment dat reprezentata de angajatii ceferisti si familile acestora. Asezarea se afla in vecinatatea caii ferate, au fost construite pavilioane pentru lucratori si existau mai multe puncte de lucru ale companiei de cai ferate in zona. De altfel, gara se numea Ronat si ea a dat si numele cartierului.

Complexul Studentesc

Compus in cea mai mare parte din camine studentesti, micutul cartier a primit un nume reprezentativ: Complexul Studentesc.

Modern

Dezvoltat mai ales dupa anii ’60, cartierul s-a bucurat de cladiri noi, in special blocuri mai inalte, cu arhitectura mai deosebita, de aceea a primit din start denumirea de Modern.

UMT Padurea Verde

Data fiind vecinatatea Padurii Verzi si a fabricii UMT, care avea un numar impresionant de angajati, zona a primit aceasta denumire.

Tipografilor

In apropiere de cartier a functionat de-a lungul timpului o tipografie, Intreprinderea Poligrafica Banat, iar o buna parte dintre cei peste 1000 de angajati locuiau in zona. Asa s-a ajuns ca asezarea sa capete numele de Tipografilor.

Ghiroda

Extinderea in timp a orasului a determinat alipirea unei parti din comuna Ghiroda aflata pe drumul catre Lugoj, iar multimea de case devenite cartier al Timisoarei a pastrat numele localitatii invecinate.

Daca stii si tu de unde vin numele altor cartiere din Timisoara, care nu se regasesc in lista noastra, te invitam sa vii cu completari mai jos, la sectiunea comentarii!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Din pacate tampitii de la comisia care schimba denumirile străzilor au hotărât ca în loc de calea aradului sa fie alexandru ioan cuza . Fara a contesta meritele lui cuza vreau sa spun ca singura lui legătura cu timisoara a fost dormitul vreo 2 nopti in oras in drumul lui spre exil . Asadar conform timpitior cartierul ar trebui sa se numeasca cuza !!! Toate iesirile din oras poarta nume sugestive spre o directie anume buzias,lipova,giroc,urseni, torontal,aradului dar tampitii au hotărât ca ultima trebuie schimbată .

  • Pentru autohtoni si „indigeni” tot Calea Aradului va ramane, indiferent cum o vor redenumi unii sau altii!

  • Vreau sa te informez ca, Calea Alexandru Ioan Cuza este DOAR de la Pta Marasti pana la Piata Consiliul Europei, intersectia care aduna Circumvalatiunii, Torontalului, Aradului si Sever Bocu. Mai departe este tot Calea Aradului si cartierul este Calea Aradului. Inainte sa scrii, documenteaza-te, mare timisoreanca.

   • Ar putea sa o re-denumeasca si pe „segmente” si – drept urmare – sa se mai schimbe adresele in C.I.-urile locatarilor.

 2. Complexul studentesc si Olimpia-Stadion sint de fapt tot Elisabetin !!!

  • Asa este. Autorul articolului confundă, in mare parte zonele timișoarei cu cartierele ei, vechi si bine delimitate….vreo 10 la numar. Rog documentare, inainte de publicare.

 3. Bine ca scriem de zona Plavat, dar nu zice nimeni nimic de zona / cartierul Printul Turcesc!

 4. Zona Modern a luat numele de la fabrica Modern.

 5. Am uitat de cartirele Crisan si Plopi ?
  Cartierul Viile Fabric apartine de fapt tot ce circa II ( asa cum apare pe numerele de casa: sus circa, apoi nr. de casa apoi jos numele sträzii )
  Cartierul Viile-Fabric isi poarta numele dupä numeroasele culturi de vitä de vie
  aproape fiecare casa avea cca. 1/3 din suprafata cultivata vu vie.

 6. Doar doua observatii:
  – unele denumiri au fost traduse, uneori nu neaparat 1:1 Cetate a fost „Innerestadt”/Belvaros,
  – de fapt numarul cartierelor „istorice” a fost mult mai mic cele vechi incluzand – ca submultime – cele „nou create/ inventate” (vezi cele din Fabric, Elisabetin, … )
  Vezi harti ale Timisoarei datand din anii 1890 – 1915)

 7. De unde vine cuvântul și ce înseamnă “Druckeria” ?!