Festivalul Lubenitei la Gottlob: putini producatori, dar multa distractie. Vezi GALERIE FOTO de la festival!

TIMISOARA. Doar 6 producatori i-au asteptat pe timisoreni si pe timiseni cu lubenita si pepeni la Gottlob, la cea de-a 4-a editie a Festivalului Lubenitei. Gottlobenii au parte de 2 zile de sarbatoare.

Tonul distractiei a fost de cateva majorete si de prichindeii de la scoala si gradinita din localitate, care s-au imbracat in fel si fel de personaje: indieni, marinari sau romi. Au pornit cu totii intr-o parada din centrul localitatii pana la locul desfasurarii festivalului, langa terenul de fotbal. Din parada nu a lipsit fanfara, care a intretinut atmosfera tot drumul. Zeci de oameni din comuna au iesit din case si s-au alaturat tinerilor.

Sute de lubenite dulci si zemoase, pepeni galbeni, mici, gratare si bere i-au asteptat pe localnici, dar si pe zeci de timisoreni la festival. N-au lipsit nici comerciantii cu blanuri, gablonturi si haine. Cei mai mici dintre participanti au fost si cei mai fericiti. Prichindeii s-au plimbat cu ponei, s-au dat cu masinutele pe pista de karting si in carusel.

In cele 2 zile de festival au loc si tot felul de competitii: aruncatul lubenitei, minifotbal, tenis de camp, concurs de mancat lubenita, alergare cu lubenita in mana, iar castigatorii sunt premiati. Joi, in a doua zi de festival se inmaneaza premiile, iar un juriu special ales va premia cea mai frumoasa gradina din fata casei.

Din pacate, spre deosebire de anul trecut cand 20 de comercianti si-au expus lubenitele si pepenii la festival, anul acesta doar 6 comercianti au mai avut celebrele fructe de Gottlob.

„Chiar daca suntem la finalul sezonului, am gasit 6 gottlobeni care au cultivat o suprafata mai mare. Avem oameni harnici, gospodari si speram ca anul viitor sa putem inregistra marca lubenitelor de Gottlob. Am adunat sponsorizari si am reusit sa-i aducem pe Petrica Moise si, pentru tineri, pe Carmen Serban, care va canta in a doua zi. Avem si o delegatie dintr-o localitate din Ungaria, care a venit impreuna cu primarul si speram ca anul viitor vom reusi sa colaboram si cu Serbia”, a spus primarul Gheorghe Nastor.

Participantii la festival au putut cumpara lubenite cu 1,2 – 1,5 lei kilogramul, preturile fiind asemanatoare cu cele din piata din Timisoara.

Lubenitele de Gottlob ajung si la Dabuleni

Lubenitele de Gottlob sunt renumite in toata tara, dar si peste hotare. Comerciantii se lauda cu productia lor si spun ca pana si oltenii din Dabuleni vin sa cumpere fructele.

„Recolta e mult mai buna ca anul trecut, eu am pus-o mai tarziu si am crescut-o in aer liber. Am scos 10 tone acum si mai astept sa scot cel putin 30, de pe 2,5 hectare. Vine lumea si cumpara, angro, vin si din Dabuleni, din Dolj, din Ungaria, din toata tara vin. Cam de 2 ani cumpara de la noi destul de des”, ne-a spus Petru Rugea, unul dintre producatori.

Un alt vanzator, Ioan Popa, spune ca a trimis mostre pana si in Austria, Germania, dar si in Bucuresti, Salaj, Dolj, Cluj sau Deva.

„Eu am scos 40 de tone pe hectare si am avut cam 4 hectare. Merge oricum mai bine ca anul trecut, pretul mai mare compenseaza productia. Anul trecut dadeam cu 30 de bani pe angro, acum dam cu 80 de bani. Ni s-a dus faima, am trimis si in Austria, in Germania, in Dolj, Bucuresti, Salaj, Cluj sau Deva. Noi o facem eco, punem ingrasamant din gospodarii”, ne-a marturisit Ioan Popa.

Cel mai mare producator din localitate, Lucian Cireap, are 18 hectare de lubenite si pepeni. Treaba merge ca unsa pentru cei aproape 100 de producatori din localitate, iar primarul promite ca pe anul viitor reuseste sa creeze si brandul lubenitei de Gottlob.

„Trebuie sa facem marca. Ma ocup personal sa iau brandul pentru anul viitor, sa branduim lubenitele. Producatorii le vor da cu abtibilde pe ele, iar cei care vor cumpara vor stii ca sunt de Gottlob”, a precizat primarul.

Potrivit edilului, in localitate sunt aproape 100 de producatori, iar lubenitele de Gottlob „contribuie” cam 80% la bugetul local. Bugetul pentru Festivalul Lubenitei, organizat pe 15 si 16 august, a fost de peste 15.500 de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.