Noutati :

Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Romanesti debuteaza la Timisoara sub sloganul ‘Involutie – Revolutie – Evolutie’

4 mai, 2018 - 09:17 PM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Cea de-a XXIII-a editie a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Romanesti are loc, anul acesta, la Timisoara, sub sloganul ”Involutie – Revolutie – Evolutie”, care marcheaza modul in care societatea si, implicit, teatrul, modeleaza realitatea si construiesc viitorul.

Zeci de spectacole de teatru sunt programate in cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festivalului Dramaturgiei Romanesti (FEST- FDR) , in perioada 5 – 13 mai, in Piata Victoriei si intr-un parc din Timisoara.

Sectiunea FDR s-a construit in jurul spectacolului pe text de teatru romanesc. Selectionerul festivalului, Oana Bors, a urmarit pentru anul acesta concentrarea pe scenele Teatrului National din Timisoara a unei suite de spectacole valoroase pe texte romanesti contemporane, dezvoltate pe coordonatele date de tema festivalului. Selectia de anul acesta a acordat o atentie speciala spectacolelor realizate de companii independente de teatru.

Sectiunea FEST se dezvolta, ca in fiecare an, prin alaturarea spectacolului de teatru cu cel de dans, cu concertul live si cu spectacolul in aer liber.

Prezente celebre ale teatrului romanesc – Marcel Iures, Maia Morgenstern, Florin Piersic jr. – vor urca pe scenele festivalului.

Biletele s-au pus in vanzare la agentiile de bilete ale Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic). Studentii si pensionarii beneficiaza de o reducere de 50% din pretul biletelor, iar elevii beneficiaza de o reducere de 75% . De asemenea, biletele vor putea fi achizitionate si online.

Festivalul va debuta sambata, 5 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului National Timisoara, cu spectacolul ”10” de Csaba Székely, regia Radu Alexandru Nica (Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu / FDR). De la ora 21.00 va avea loc un concert al trupei Subcarpati, in Parcul Civic.

Duminica, 6 mai, de la ora 19.00, la Sala 2 va avea loc spectacolul ”Familia fara zahar” de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol (o coproductie Teatrul Mic si Centrul de Teatru Educational „Replika”, Bucuresti / FDR) – Recomandat celor peste 14 ani. De la ora 22.00, in Piata Victoriei este programat spectacolul ”Wanted” (eVenti Verticali, Italia / FEST Outdoor)

Luni, 7 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului National Timisoara are loc spectacolul ”Empire”, un concept de Milo Rau (o coproductie International Institute of Political Murder, Zürcher Theater Spektakel si Schaubühne Berlin / FEST) – Recomandat celor peste 14 ani. De la ora 21.00, la Sala 2 este programat spectacolul ”Numitorul comun” de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu (Teatrul de Comedie Bucuresti / FDR) – Recomandat peste 14 ani. De la ora 22.00, in Piata Victoriei are loc o noua reprezentatie a spectacolului ”Wanted” (eVenti Verticali, Italia / FEST Outdoor).

Marti, 8 mai, de la ora 17.00, la Studio „Utu”, are loc spectacolul ”inaintea erei noastre”, un concept de Daniel Chirila (o coproductie Teatrul LUNI de la Green Hours si Frilensar / FDR) – Recomandat peste 10 ani. De la ora 19.00, in Sala 2 va avea loc spectacolul ”Cea mai calduroasa zi din an”, de Bogdan Theodor Olteanu (o coproductie Teatrul Apollo 111 si SUB25, Bucuresti / FDR) – Recomandat peste 10 ani, de la ora 21.00, in Piata Victoriei are loc spectacolul ”Strigatele Parisului” (Teatrul Masca, Bucuresti / FEST Outdoor).

Miercuri, 9 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare se joaca ”Bucurie si fericire” de Csaba Székely, regia Andi Gherghe (Teatrul 3G Targu Mures / spectacol in limbile romana si maghiara, cu supratitrare / FDR) – Recomandat peste 14 ani, iar de la ora 21.00, in Sala 2 – ”Text Shop, one man show Gigi Caciuleanu” – lansarea albumului Gigi Caciuleanu. De la ora 21.00, in Piata Victoriei are loc spectacolul ”Reflection”, de Andreea Cristina Ion (Lightwave Theatre Company / FEST Outdoor).

Joi, 10 mai, de la ora 19, in Sala Mare se joaca ”Sillons”, coregrafia Brahim Bouchelaghem (Zahrbat Cie, Franta / FEST), iar de la orele orele 18.00 si 21.00, la Sala 2 – ”Stage dogs”, text de Florin Piersic jr. (inspirat de A life in the theatre de David Mamet), regia Florin Piersic jr. (Teatrul ACT, Bucuresti / FDR) – Recomandat peste 16 ani. De la ora 21.00, in Piata Victoriei va fi reluat spectacolul ”Reflection”, de Andreea Cristina Ion (Lightwave Theatre Company / FEST Outdoor)

Vineri, 11 mai, la ora 17.00, la Studio „Utu” este ”Povestea pasarii fara cuib” de Ada Lupu, regia Iris Spiridon (Teatrul National Iasi / FDR), iar de la ora 19.00, la Sala Mare este programat spectacolul ”Mortul viu (Calea lui Prometeu)”, de Dejan Dukovski, regia Aleksandar Popovski (Teatrul National Sarb Novi Sad, Serbia / spectacol in limba sarba cu supratitrare / FEST), iar de la ora 21.00, in Sala 2 se joaca ”Shakespeare pentru Ana” , un spectacol de Luminita Ticu (Centrul de Arte Coliseum, Chisinau / FDR) – Recomandat peste 14 ani.

Sambata, 12 mai, de la ora 19.00, la Sala Mare se joaca ”De ce iubim femeile”, dupa Mircea Cartarescu, regia Mihaela Lichiardopol (Teatrul National din Timisoara / FDR) – Recomandat peste 18 ani. De la ora 21.00, la Sala 2 este programat spectacolul ”Poveste din Transilvania” de George Stefan, regia Andi Gherghe (Centrul Multimedia Studio Act, Oradea / FDR).

Duminica, 13 mai, in ultima zi a festivalului, de la ora 19.00, la Sala 2 are loc spectacolul ”UN”, coregrafia Pál Frenak (Compagnie Pál Frenak, Ungaria-Franta / FEST) – Recomandat peste 16 ani. De la ora 20.00 la Sala Mare are loc inchiderea FEST-FDR2018 cu spectacolul ”The Grapes of wrath / Fructele maniei” dupa John Steinbeck, regia Luk Perceval (NTGent, Belgia / FEST).Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...