Festivalul Dramaturgiei Romanesti, cel mai important eveniment teatral al anului, la Timisoara. Vezi ce piese au fost selectate

Boala familiei M.

Boala familiei M.

In perioada 7-15 mai, la Timisoara va avea loc o noua editie a Festivalului Dramaturgiei Romanesti. Juriul va fi unul international, fiind format din regizori din Austria, Polonia si Canada. Unul dintre premii, cel pentru cel mai bun actor, va purta numele lui Ioan Strugari, actorul timisorean care a decedat recent.

Festivalul timisorean s-a imbogatit de anul acesta cu acronimul FEST, adica Festivalul European al Spectacolului Timisoara, titulatura ce afirma convingerea organizatorilor ca textul de teatru romanesc e semnificativ in dramaturgia europeana. Sectiunea de „Concurs” este cea mai importanta in structura festivalului. Din juriul international vor face parte Romana Maliti, teatrolog si director de festival (Polonia), regizorul Christian Papke (Austria), carora li se alatura actorul, dramaturgul si regizorul canadian Tony Nardi, dublu castigator al Premiului pentru cel mai bun actor acordat de Academia Canadiana de Cinema si Televiziune. Acesta va acorda premiile „Cel mai bun spectacol pe un text romanesc contemporan” si Premiul “Ioan Strugari” pentru cel mai bun actor.

Pentru aceasta editie, teatrologul si dramaturgul Mihaela Michailov a operat urmatoarele piese de teatru: „9 grade la Paris”, scenariul si regia Peter Kerek, Teatrul ACT Bucuresti; „Blifat” de Gabriel Pintilei, regia Alex Mihail, Teatrul Odeon Bucuresti; „Ca pe tine insuti” de Maria Manolescu, regia Radu Apostol, Teatrul Foarte Mic Bucuresti; „Casa M”, un spectacol de Luminita Ticu, Centrul de arte Coliseum Chisinau; „Casa Poporului” de Bogdan Georgescu, proiect independent (Penitenciarul Craiova); „Declar pe propria raspundere” de Alina Serban, regia David Schwartz, Teatrul LUNI de la Green Hours, Bucuresti; „Felii” de Lia Bugnar, Teatrul National Radu Stanca Sibiu; „graffiti.drimz” de Alina Nelega, regia Alina Nelega, Teatrul Odeon, Bucuresti; „Ich Clown” de Vera Ion si Sorin Poama, proiect independent; „Jack Lunetistul” de Radu Macrinici, regia Gelu Badea, Teatrul de Nord Satu Mare; „Playlist” de C.C.Buricea Mlinarcic, regia Ovidiu Caita, Teatrul de Nord Satu Mare; „România 21” de Peca Stefan, Teatrul Tineretului Piatra Neamt, regia Pia Furtado; „Rosia Montana / pe linie fizica si pe pe linie politica”, texte de Peca Stefan, regia Radu Apostol, Gianina Carbunariu si Andreea Valean, Teatrul Maghiar de Stat Cluj; „mady.baby” de Gianina Carbunariu, regia B. Fülöp Erzsébet, Teatrul de Stat „Csiky Gergely” Timisoara (spectacol in limba maghiara cu traducere la casti).

Un alt modul din festival este intitulat „Off” si reuneste spectacole din tara si din strainatate, invitate in festival. Pentru aceasta editie, FDR-FEST propune urmatoarele productii: „O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija, Teatrul National Iasi; „Opinia publica” de Aurel Baranga, regia Theodor Cristian Popescu, Teatrul National Radu Stanca, Sibiu; „The Thrill of it All (Cât e de minunat)”, compania Forced Entertainment (Anglia; spectacol in limba engleza cu supratitrare); „TWINS” de Pál Frénak, compania de dans „ Pál Frénak” Paris/Budapesta; „Borges vs. Goya” de Rodrigo Garcia, regia Arnaud Troalic, Compania Akté Le Hâvre (spectacol in limba franceza si spaniola cu supratitrare); „Galaxia Svejk, adaptare dupa J. Hašek, regia Alexander Hausvater, Teatrul Tandarica Bucuresti; „Leonce si Lena” de G. Büchner, regia Tompa Gábor, Teatrul Maghiar Cluj (spectacol in limba maghiara cu supratitrare); „Metoda dupa Jordi Galceran”, regia Theodor Cristian Popescu, Teatrul Nottara Bucuresti; „God is a gangster”, de/cu Nick Mancuso (Canada); „Two Letters… And Counting!” de/cu Toni Nardi (Canada).

Al treilea segment al FDR-FEST este sectiunea Open Air, care cuprinde spectacole de de teatru stradal, precum si adaptarea ca reprezentatie de exterior a unuia dintre productiile Teatrului National Timisoara: „The Dance of Cycling”, cu trupa Bycicle Ballet (Anglia); „The Time of Mothers” cu trupa Osmego Dnia (Polonia); „Boala familiei M” de Fausto Paravidino, Teatrul National Timisoara.

In afara acestor sectiuni, festivalul organizeaza lansari de carte de teatru, spectacole lectura, proiectii de film documentar, expozitii si, nu in ultimul rand, modulul Atelier care va reuni work-shop-ul de scenaristica si pe cel de arta teatrala moderna (cu sectiunile regie si actorie).

In cadrul aceluiasi festival, vor fi desemnate cele trei texte finaliste ale Concursului National de Dramaturgie. Totodata, in urma atelierului de scenaristica, respectiv a specolelor-lectura ale acestor texte, juriul CND va acorda premiul pentru „Cea mai buna piesa romaneasca a anului”. Evenimentul sprijinit de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, parteneri principali fiind British Council Romania si Institutul Cultural Polonez.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.