Noutati :

Fatada Liceului Lenau va fi renovata cu bani nemtesti. Vezi cand incep lucrarile si ce alte scoli se mai reabiliteaza!

28 mai, 2012 - 01:04 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Liceul Lenau va arata ca nou de anul viitor, cel putin la exterior, dupa ce va suferi ample lucrari de reabilitare. Se vor moderniza atat fatada cladirii din Piata Unirii, cat si curtea interioara si acoperisul.

Banii vin tot de la nemti, care ne imprumuta cu 5,2 milioane de euro ca sa ne renovam cladirile istorice. Din suma totala, 3 milioane de euro ii vom da inapoi, in rate lunare, vreme de 10 ani. Prima cladire care va fi reabilitata cu bani de la Banca de Credit pentru Reconstructie a Germaniei este chiar Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, care beneficiaza de 550.000 de euro de la nemti. Restul, pana la 700.000 de euro, bani necesari pentru lucrari, vor fi luati din bugetul local.

Fondurile nu sunt insa suficiente pentru renovarea interiorului Liceului Lenau, pentru care Primaria Timisoara a depus un proiect pe POR.

“Am depus o parte din proiect pe Axa 3, POR, iar cu fonduri de la nemti am avut in vedere cele 5 fatade, cu tot cu cele din interior, reabilitarea tamplariilor si acoperisul, dar si lucrarile care prevad consolidarea. Din creditul de la ei, noi avem voie sa consumam doar 350.000 de euro pe cladire, dar de data aceasta ni s-a acceptat o derogare pana la 550.000 de euro pe cladire”, ne-a spus Aura Junie, seful Directiei de Dezvoltare din cadrul municipalitatii.

Lucrarile ar urma sa inceapa in luna septembrie a acestui an si sa se finalizeze in aceeasi luna a anului urmator. Muncitorii vor moderniza Lenau Mare in timp ce elevii vor fi in clase, pentru ca nu se poate opri activitatea de invatamant.

Liceul are nevoie si de lucrari in interior, de schimbarea mobilierului si altele, insa pentru toate acestea ar fi necesare aproximativ 3 milioane de euro. Primaria spera sa primeasca un raspuns pozitiv de la Uniunea Europeana.

„Liceul Lenau este aici pentru a determina prezenta continua a culturii germane in Timisoara. Este un far al invatamantului in Romania, de importanta foarte mare nu doar pentru minoritatea germana, ci si pentru cei care doresc sa aiba o calificare deosebita pentru viata de angajat”, a explicat Consulul Germaniei la Timisoara Klaus Olasz.

Lucrari la alte 2 licee

Primaria Timisoara da asigurari ca, in anii urmatori, alte 2 licee din Timisoara vor fi renovate in acelasi sistem. Este vorba despre Liceul C.D. Loga si despre Liceul Jean Louis Calderon. Mai mult, lucrarile la C.D.Loga ar putea incepe in paralel cu Lenau.

Pe lista cladirilor care trebuie renovate cu bani de la banca germana sunt 150 de imobile. In plus, 27 de timisoreni au cerut sprijin financiar de la primarie ca sa-si reabiliteze cladirile istorice.

Cu fondurile de la nemti, reprezentantii Primariei Timisoara au estimat ca, intr-o utilizare medie, se pot moderniza, pe o perioada de 30 de ani, intre 180 si 250 de cladiri. In Timisoara exista 14.500 cladiri istorice, din care 1.000 ar necesita lucrari urgente de renovare. 97 dintre acestea sunt considerate monumente istorice, a anuntat primarul Gheorghe Ciuhandu.

De altfel, Primaria Timisoara incearca acum sa introduca din nou taxa de habitat, motivand ca banii sunt necesari pentru renovarea cladirilor monument istoric. Fiecare timisorean care are domiciliul in Timisoara ar urma sa plateasca 40 de lei pe an.

CITESTE SI: Taxa de habitat, un bir pe aer. Ar trebui sa platim 40 de lei pe an pentru renovarea fatadelor istorice

Foto: Virgil SimonescuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...