Noutati :

Fara amenzi pentru cei care nu respecta restrictiile de deplasare, pana luni

15 mai, 2020 - 12:48 PM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
0

Nu se pot da amenzi celor care nu respecta interdictiile de deplasare in afara localitatii sau zonelor metropolitane, la Timisoara si in intreaga tara, pana cand va intra in vigoare legea Starii de Alerta.

Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a prezentat joi noaptea, cu doar cateva minute inainte de intrarea in vigoare a starii de alerta, noile masuri pe care toata lumea trebuie sa le respecte in aceasta perioada.

Astfel, daca prin hotararea CNSSU se introduc o serie de restrictii, precum si cea de a parasi localitatea de domiciliu, cu unele exceptii, prevazute in noua declaratie pe proprie raspundere, in document nu sunt prevazute si amenzile pentru incalcarea acestor restrictii, si nici pentru nepurtarea mastilor in spatiile inchise.

Hotararea prevede doar ca „la solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) (3, n.r.) se justifică prin declarație pe propria răspundere”.

Lipsa amenzilor din hotarare vine ca urmare a deciziei CCR, care stipuleaza clar ca restrangerea de drepturi si libertati se poate face doar prin lege, astfel Guvernul nu poate impune restrictii și sanctiuni, singurul abilitat fiind Parlamentul, care emite legi.

Dispozițiile articolului 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 „sunt constituționale numai în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale” (85), spune Curtea Constituțională în motivarea publicată joi.

Mai exact, in starea de alerta Guvernul nu poate emite acte administrative prin care sa restranga drepturi si libertati fundamentale.

Hotararea care reglementeaza starea de alerta este in vigoare pana luni, atunci cand va intra in vigoare legea adoptata de Parlament in acest sens. Respectiva lege prevede ca „circulatia persoanelor, pietonala sau cu vehicule, in locurile si, dupa caz, in intervalele orare in care aceasta a fost interzisa sau restransa” se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 2.500 de lei.

Mai multe detalii AICI.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...