Noutati :

Expozitiile care te asteapta la redeschiderea Muzeului National al Banatului din Timisoara dupa iesirea din starea de urgenta

14 mai, 2020 - 01:03 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului le propune timisorenilor doua expozitii, inca de la redeschiderea din 15 mai.

Prima este realizata cu bunuri achizitionate de Muzeu pe parcursul anului 2019, iar cea de-a doua este una de pictura. Cele doua expozitii vor putea fi vizitate din 15 mai, cu respectarea regulilor de distantare sociala.

CITESTE SI: Benzi colorate de marcare a distantei sociale si circuite cu panouri din plastic. Procesele se tin diferit la Curtea de Apel Timisoara. Vezi noul program special 

„PATRIMONIUM 2019” reprezinta o selectie de bunuri culturale de valoare, achizitionate în 2019 de Muzeul National al Banatului, migalos realizata de muzeografi precum si piese descoperite de arheologi, pe santierele din 2019. Expozitia îsi propune sa ilustreze strategia de achizitii si atragere de donatii a unor bunuri culturale pentru îmbogatirea patrimoniului sectiilor de Istorie si Arheologie si al Compartimentului de Arte Vizuale în cursul anului 2019. 100.000 de lei a alocat Consiliul Judetean Timis pentru achizitiile de bunuri culturale de anul trecut, astfel ca 45 de noi obiecte îmbogatesc patrimoniul datorita acestor fonduri. Alte aproape 500 de obiecte au fost donate, una dintre cele mai importante donatii – mobilier Biedermeier si sticla – fiind facuta de familia dr. Horia Vermesan si dr. Simona Vermesan. Printre elementele expuse se numara lucrari de pictura din secolele XIX – XX, lucrari de sculptura din prima jumatate a secolului al XX-lea, ceramica, sticla si metale din secolele XIX – XX, mobilier, textile si accesorii vestimentare(donate de critic de arta Ileana Pintilie, profesoara de pian Aurora Dumbrava fosta directoare a Liceului de Muzica si Raluca Cosoroaba), care au reprezentat donatii catre Muzeul National al Banatului. Astfel, „PATRIMONIUM 2019” înseamna peste 100 de astfel de obiecte, care asteapta sa-si spuna povestile vizitatorilor Muzelui National al Banatului.

„Spectrul Iubirii” este o expozitie a artistului Marcel Bunea, organizata în colaborare cu Asociatia ”Dialoguri contemporane”, a carei curator este Gabriela Ciuca. Aduce în fata vizitatorilor aproape 60 de lucrari, picturi care arata o forma de exprimare altfel, o forma de gândire altfel, un risc asumat de a fi altfel.

In acelasi timp, îsi reia activitatea atât punctul muzeal Traian Vuia, cât si Muzeul stefan Popa Popas.

Vizitarea expozitiilor se va face în conditii speciale, recomandate prin normele de sanatate publica. Nu se permite accesul pentru mai mult de 10 persoane simultan, vizitatorii fiind obligati sa poarte masti, la intrare. Muzeul National al Banatului a beneficiat de fonduri de la Consiliul Judetean Timis pentru asigurarea materialelor sanitare, atât pentru siguranta angajatilor cât si a vizitatorilor – dezinfectant de mâini, pentru suprafete, covorase dezinfectante precum si termometru cu infrarosu. Intrarea si iesirea din muzeu se va face pe usi diferite, spatiile expozitionale vor fi aerisite cel putin din doua în doua ore.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...