Expozitie fenomen la Timisoara. 7 muzee si un colectionar privat prezinta ‘Memoria obiectelor si cultura urbana din vestul Romaniei’

TIMISOARA. Incursiune in cultura urbana din vestul tarii, din secolele XVIII-XX – este propunerea pe care o face Muzeul National al Banatului, acum, la final de an, vizitatorilor. Expozitia „Memoria obiectelor si cultura urbana din vestul Romaniei” este rezultatul colaborarii dintre sapte muzee din vestul tarii si un colectionar privat, care si-au pus la comun parte din resurse, reusind astfel sa reproduca intr-un spatiu ca mansarda Bastionului Theresia, aspecte din istoria vestului de tara.

Expozitia „Memoria obiectelor si cultura urbana din vestul Romaniei” inseamna un numar important de bunuri culturale din secolele XVIII-XX. Acestea depun marturie despre ritmul si dimensiunile culturii urbane din vestul Romaniei: sufrageria familiei nobiliare Mocioni de Foen cu obiecte din patrimoniul Complexului Muzeal Arad, cafenea in stil Secession din Lugoj, insemne ale statutului urban si secvente ale industriei locale, colt de strada cu magazine din Jimbolia, atelier de fotograf antebelic din Caransebes, peisaj industrial din Resita si un interior interbelic cu picturi ale artistului Tibor Bottlik, sala vedutelor timisorene cu fortificatiile si bastioanele orasului de pe Bega, ultima secventa expozitionala fiind dedicata artistului Julius Podlipny si lumii sale cuprinzatoare din Timisoara interbelica: pictorii Alexandru Popp, Aurel Ciupe, Catul Bogdan, Eugen Gasca, stefan Gombosiu, Emil Lenhardt, Lucia Piso Ladea, stefan Szőnyi si muza Olga Szuits, sculptorii Romul Ladea, Ferdinand Gallas si Andrei Gal, scriitorul Virgil Birou.

Expozitia este rezultatul colaborarii dintre Muzeul National al Banatului, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, Muzeul Banatului Montan Resita, Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes, Muzeul Presei Sever Bocu Jimbolia, Muzeul Stefan Jäger Jimbolia si Cristian-Oliviu Gaidos, colectionar privat.

Vernisajul expozitiei „Memoria obiectelor si cultura urbana din vestul Romaniei” este programat miercuri, 21 decembrie, in mansarda B2 a Bastionului Theresia, de la ora 18.

Va putea fi vizitata pana in 28 februarie 2023.

Evenimentul are loc cu sprijinul Consiliului Judetean Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Ioan spune:

    Interesant. Intrarea este liberă?