Expozitie de pictura inedita la Timisoara. Zestrea familiei pusa in valoare de artista Lelia Brinda. Foto

TIMISOARA. Se spune ca in fiecare creatie a unui artist acesta nu isi exprima doar talentul, ci lasa si cate putin din sufletul sau.

Asta se intampla si in cazul Leliei Brinda, pictorita care prezinta in aceste zile mai multe lucrari la Galeria Helios din Timisoara, in cadrul expozitiei „Intre materie si sens”.

Artista a folosit un material mai neobisnuit pentru a-si etala creatiile: bucati din saci de panza, care in trecut au fost folositi pentru transportul granelor de la camp catre casa si apoi catre moara. Astfel vechiul material primeste o noua viata prin culoare.

In demersul meu artistic, totul pleaca de la origini, de la radacini. Creatia autentica a bunicilor si strabunicilor nostri fiind pentru mine un izvor nesecat de inspiratie. Incercarea de a pune in valoare zestrea familie mele, am cautat sa integrez in pictura obiecte create de parintii si bunicii mei. Asa am gasit sacii de panza tesuti cu migala de mainile mamei si a bunicii, pe care tata si bunicul le foloseau la transportul granelor de pe camp sau de la moara, in hambarul casei. Privindu-i azi – pe alocuri rupti, uneori peticiti, dar inca trainici – am simtit ca acesti saci poarta mai departe zestrea sufleteasca a familiei mele. Am incercat, asadar, sa ii readuc la viata prin culori care evoca sensul lor initial, dar cel prezent: acela de a sustine existenta, la inceput materiala, acum spirituala„, spune artista Floarea Lelia Brinda.

 

Expozitia „Intre materie si sens” poate fi vizitata la Galeria Helios din Piata Victoriei nr.6 pana in 23 iulie.

Floarea Lelia Brinda este nascuta in 27 martie 1960, in localitatea Capalna, din judetul Bihor. Este absolventa a Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii de Vest din Timisoara, promotia 1983, dar si absolventa de drept in 2010, la Universitatea Tibiscus. A lucrat ca economist in cadrul Intreprinderilor Comerciale de Stat, Textile Incaltaminte si la Directia Comerciala a judetului Timis. Din 1991 si-a desfasurat activitatea la Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara ca economist si apoi ca director al Registrului Comertului Timis, pana in anul 2002.

Am absolvit studii de drept postuniversitare la UVT si diverse specializari in management, comunicare, relatii publice, resurse umane, atat in tara cat si in strainatate

A avut prima expozitie personala in 2014, „Simfonia culorilor”, organizata de CCIA Timis, pentru ca doi ani mai tarziu sa urmeze „Origini”, realizata in colaborare cu Muzeul National al Banatului. Tot in 2016 si-a lansat si volumul de versuri „Scara de irisi”. Intre 2016 si 2018 a participat la diverse expozitii de grup.

In 2019 a absolvit Masterul in Sculptura – Materie si Concept, din cadrum Facultatii de Arte si Design a Universitatii de Vest din Timisoara, participand cu exepozitia „Drumul spre centru la Gala Absolventilor UVT. Tot in 2019 a fost admisa ca membru stagiar al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Timisoara, asa cum spunea ea insasi pentru colegii de la orizonturiculturale.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Petrica Flaviu spune:

    Mica Erata la CV, din anul 1994 pana in prezent doamna Lelia Brinda este si director al ORC Timis.