Expertii BCR se implica activ in promovarea educatiei financiare si subliniaza importanta discutiilor despre bani, inca de la varste fragede (P)

Planificarea financiară și împărțirea bugetului după regula 50/30/20 (50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii și investiții), precum și importanța economisirii și a creării unui fond de urgență, sunt doar câteva principii de care oamenii pot ține cont pentru a-și gestiona veniturile mai bine, mai echilibrat.

Într-un context marcat de provocări semnificative, atât la nivel național, cât și global, BCR sprijină comunitățile cu cursuri gratuite de educație financiară, disponibile pe platforma Școala de Bani, dar și prin numeroase studii și analize referitoare la perspectiva economică pentru următorii ani.

Într-o perioadă dificilă pentru România și pentru întreaga lume, în perioada post-pandemică, în care cunoaștem războiul de la graniță, ne-am gândit că este important să fim în mijlocul comunităților. Am accelerat lucrurile pe care le făceam, astfel încât să putem să construim ancore de stabilitate (…) În județul Timiș, după București și Ilfov, majoritatea investițiilor directe sunt din zona de producție. Felul în care capitalul străin direct a construit împreună cu capitalul românesc, dezvoltare sustenabilă e un model de urmat pentru întreaga țară. Ne uităm cu jind la Cehia, Slovacia, dar avem exemple bune acasă, iar Timișul și Timișoara sunt astfel de exemple”, a declarat Sergiu Manea – CEO Banca Comerciala Romana.

Conform informațiilor furnizate în cadrul conferinței de presă de la Timișoara de către reprezentanții BCR, românii încep să economisească relativ târziu, în jurul vârstei de 50 de ani. Cu toate acestea, în contextul actual, este esențial ca responsabilizarea financiară să înceapă mult mai devreme, deoarece aceasta reprezintă un indicator crucial al stării financiare a familiilor. BCR acordă o atenție deosebită tinerilor, copiilor și adolescenților, pe care îi ajută să dezvolte obiceiuri financiare sănătoase încă din copilărie.

Un eveniment neprevăzut este privit de 40% dintre români ca fiind un factor de instabilitate, ce conduce la periclitarea echilibrului financiar în luna respectivă. Pe de altă parte, 20% dintre aceștia susțin că apariția unui eveniment neprevăzut îi poate destabiliza din punct de vedere financiar pentru o perioadă de 6 luni. În urma unui studiu realizat de Cult Market Research, la cererea BCR, a reieșit că 46% dintre familiile cu copii reușesc să economisească. E un procent foarte mic. Având în vedere aceste date, încercăm ca în zona de tineri să schimbăm modelul de economisire. Și asta pentru că românii încearcă să economisească abia pe la 50 de ani”, a precizat Dana Dima – Vicepreședinte Retail & Private Banking Banca Comercială Română.

Pentru a sprijini tinerii, dar și persoanele adulte și seniorii, BCR pune la dispoziția acestora o serie de instrumente menite să îi ajute în planificarea eficientă a finanțelor proprii. Una dintre acestea, ține de crearea unui plan de independență financiară BCR, prin intermediul platformei My Advisory Platform România. Această soluție înseamnă o sesiune de coaching financiar, în orice hub BCR, 100% gratuit.

Sesiunile sunt disponibile gratuit, nu sunt condiționate de cumpărarea unui produs bancar și se bazează pe:
• O discuție despre obiective de viață, care oferă o perspectivă pe termen lung asupra bugetului personal
• Setarea obiectivelor financiare personale și realizarea unui plan financiar, în funcție de momentele importante din viață
• Soluții personalizate, adaptate profilului și obiectivelor, pentru economisire și investiții, dar și pentru nevoi și dorințe punctuale

Rolul acestor instrumente este să îi ajute pe oameni să înceapă să economisească, astfel încât să-și asigure stabilitatea financiară pe termen lung, indiferent de impactul evenimentelor care ar putea influența semnificativ bugetul lor.

De asemenea, reprezentanții BCR au abordat și subiectul proiecțiilor macroeconomice în conferința de presă. Aceștia prevăd o creștere economică de 3,3% pentru anul viitor.

Inflația pare stabilizată, iar dinamica este ținută sub control, dar, din punct de vedere al creșterii economice, apar semne de întrebare. În România, la finalul anului 2023, estimăm că vom avea o creștere economică de 2,1%. E o încetinire față de anul trecut. În 2024 vedem o creștere, în aceeași zonă, de 3,3%. Rata inflației este în scădere, vedem un 5% pe final de 2024”, a subliniat Sergiu Manea – CEO Banca Comercială Română.

În plus, se remarcă un aspect pozitiv în ceea ce privește infuzia de finanțări asigurată de fondurile europene, ținând cont de faptul că România se îndreaptă în direcția corectă în ceea ce privește implementarea Planului Național de Reziliență și Redresare.

În ceea ce privește PNRR, numai Italia și Spania stau mai bine, au încasat 3 tranșe. România a încasat 2 tranșe și lucrează la a treia. În zona de coeziune, marea concentrare a fost închiderea exercițiului bugetar 2014-2020. Sunt optimist în ceea ce privește capacitatea de absorbție în următorul exercițiu bugetar. Șomajul rămâne în jur de 5%. În privința creșterii salariilor, vedem o încetinire în 2024. Destul de multe îngrijorări rămân la nivelul familiilor și companiilor care ar putea trece prin momentele dificile, neprevăzute”, a mai estimat Sergiu Manea – CEO Banca Comercială Română.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.