Noutati :

Experimente inedite la Universitatea Politehnica Timisoara. Ce au reusit sa creeze cercetatorii in laborator?

23 ianuarie, 2016 - 10:11 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: EDUCATIE
2

TIMISOARA. Un nou proiect al Universitatii Politehnica prinde contur. Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor si Siguranta Constructiilor (CEMSIG) al Facultatii de Constructii a „gazduit”, saptamana trecuta, o serie de cutremure generate, in vederea verificarii experimentale a modului in care se comporta structurile din otel la actiunea seismica.

Experimentul face parte dintr-un amplu proiect international in care Universitatea Politehnica Timisoara, alaturi de Universitatea din Napoli Federico II (UNINA) – Coordonator, ArcelorMittal Belval & Differdange SA (AM), Universitatea din Liege (ULG), Imperial College of Science, Technology and Medicine (IC), Universitatea din Coimbra (UC), Conventia Europeana de Constructii Metalice (ECCS) si se ocupa de standardizarea, la nivel european, a proiectarii si procedurii de executie a imbinarilor metalice.

„Codurile moderne de proiectare antiseismica precum P100-1/2013 si EN 1998-1: 2004 impun ca performanta seismica a imbinarilor grinda-stalp a cadrelor necontravantuite din otel sa fie demonstrata prin incercari experimentale. Cu toate ca, aceste incercari experimentale sunt in general justificate pentru proiectele importante, ingreuneaza proiectarea constructiilor obisnuite, datorita timpului si resurselor financiare suplimentare necesare. O solutie la aceasta problema o constituie imbinarile precalificate, care reprezinta solutii uzuale in practica inginereasca, pentru care sunt elaborate procedee de calcul detaliate, iar performanta carora este validata prin incercari experimentale pentru o plaja relevanta de tipo-dimensiuni. Folosirea imbinarilor metalice precalificate este deja o practica comuna in Statele Unite si Japonia, lipsind insa la nivel european”, a precizat coordonatorul proiectului Acad. Dan Dubina.

Membrii echipei de cercetare se bucura de o vasta expertiza, echipa implicata in acest proiect fiind cea care a redactat si capitolul pentru structuri metalice din normativul romanesc pentru proiectarea constructiilor in zone seimice –P 100-1 , editiile din 2006 si 2013, si este reprezentata in colectivele de elaborare a normelor europene.

Proiectul de cercetare „European pre-QUALified steel JOINTS” (EQUALJOINTS), finantat de catre Fondul Comunitatii Europene pentru Carbune si Otel (RFCS) are ca obiectiv principal obiectiv precalificarea unor imbinari grinda-stalp uzuale in practica de proiectare europeana si elaborarea unor proceduri de calcul pentru acestea. Sunt vizate trei tipuri de imbinari cu suruburi (vezi figura): cu vuta, cu placa de capat extinsa rigidizata si placa de capat extinsa nerigidizata. Proiectul a demarat in 2013 si se va derula pe o perioada de trei ani.

Proiectul are ca scop propunerea de prevederi relevante pentru urmatoarea versiune a EN 1998-1. In cadrul proiectului se va desfasura un amplu program experimental bazat pe analize teoretice si numerice care are ca scop standardizarea imbinarilor pentru a putea fi folosite usor de proiectanti in aplicatiile practice.

proiect upt

Un prim obiectiv al proiectului este sa furnizeze tabele de precalificare pentru un set de imbinari grinda-stalp pentru cadre necontravantuite amplasate in zone seismice pe baza unor ample investigatii analitice, numerice si experimentale. Rezultatele obtinute vor intra intr-o baza de date a nodurilor precalificate carora li se vor adauga si alte rezultate experimentale din literatura de specialitate. Pe langa acestea proiectul mai are ca scop definirea de cerinte tehnice pentru fabricarea imbinarilor pre-calificate si evaluarea beneficiilor economice legate de costul si timpul de executie al diferitelor tipologii de imbinari studiate.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Daca este o solutie comuna in Japonia si SUA atunci care este sfaraiala.Specialistii sa isi aduca aminte de munca si contributia in domeniul proiectarii constructiilor cum au fost Acad. C. Avram , acad. D. Mateescu. prof. dr. ing. Mercea s.a

  2. Munca si contributie facuta acum 30-40 de ani e invechia, sunt alte materiale, si daca sunt aceleasi materiale au alte proprietati, standardele si normele trebuiesc updatate in continuu