Opinia Timisoarei

EXCLUSIVITATE: O antena GSM montata pe un bloc din Timisoara ii incaiera pe membrii asociatiei de proprietari, desi le aduce 4.500 de euro pe an

TIMISOARA. O antena GSM montata de un operator de telefonie mobila  deasupra unui bloc din centrul orasului a dezbinat asociatia de proprietari in asemenea hal, incat – de la injuraturi si amenintari intre locatari – s-a ajuns pana la plangeri penale, procese civile si chiar „ruperea” unei scari din asociatia-mama, separarea tevilor de gaz si apa, si o tentativa nereusita de a se infiinta o asociatie paralela.

In timp ce locatarii „rebeli” sustin ca antena GSM emite radiatii cancerigene si trebuie indepartata imediat de pe acoperis, proprietarii de la celelalte doua scari de bloc, in frunte cu presedintele asociatiei, nu dau un pas inapoi si spun ca masuratorile au demonstrat ca antena nu reprezinta nici un pericol pentru sanatatea oamenilor, iar banii primiti de la compania de telefonie sunt bineveniti pentru a spori gradul de confort al imobilului.

Operatorul de telecomunicatii ne da 4.500 de euro pe an. Asa am negociat contractul, sa ne dea banii anual. Pana acuma, din banii astia am facut zugraveli in tiefel, am luat un motor la lift, ca era stricat, am pus 18 corpuri de iluminat cu senzori, care se aprind la miscare, pentru a nu mai plati atat de mult curent, si am pus un reductor electric in pivnita, care transforma curentul de la 230 la 24 de volti. Toate astea le-am facut pentru scara D1, care acuma s-a retras din asociatie si vrea sa dea jos antena. Si la scarile noastre am facut aceleasi lucruri si se poate vedea ca, de cand avem contractul cu compania, avem un bloc intretinut fata de altele”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Romulus Rasca, vicepresedintele Asociatiei de Proprietari de pe strada Piatra Craiului nr. 3.

In prezent, banii de la operatorul de telefonie mobila sunt economisiti cu grija pentru achizitionarea unui lift nou.

Cel vechi are 51 de ani si poate ceda oricand. De aceea, acuma adunam banii pentru a monta un lift nou. Costa 22.000 de euro cu tot cu instalare si avem si garantie timp de 20 de ani”, mai spune administratorul Rasca, constient de importanta ducerii pana la capat a contractului cu firma de telefonie.

Eu am semnat acest contract, in urma cu patru ani, si trebuie sa-l duc pana la capat! Inca sase ani! Altfel mi-as da demisia din toate functiile de la asociatie, din cauza defaimarii la care am fost supus de catre vecinii de la scara D1. Chiar daca am functii la asociatie din 1964, acuma nu mai suport jignirile, plangerile penale, procesele si toate celelalte sicane declansate de montarea antenei”, mai spune Romulus Rasca, persoana care la varsta de 72 de ani se lupta, indirect, si pentru ca abonatii operatorului din zona centrala a Timisoarei sa aiba un semnal cat mai bun…

4.500 de euro pe an pentru gazduirea antenei GSM

In data de 8 august 2008, intre Orange Romania si Asociatia de Proprietari de pe strada Piatra Craiului nr. 3 a intervenit contractul de cesiune nr. 2229, prin care locatarii au cesionat o suprafata de 150 mp situata pe terasa imobilului, pentru ca operatorul de telefonie mobila sa-si instaleze antenele si echipamentele GSM. Durata contractului este de 10 ani, iar pretul – 4.200 de euro pe an si un pachet si un terminal GSM. Pentru a se asigura ca nu li se vor cere bani in plus, reprezentantii companiei au tinut sa se specifice ca „pretul cesiunii este fix si nerevizuibil pe toata durata derularii contractului”.

Romulus Rasca

Ulterior, la contract s-a atasat un act aditional prin care suma platita de firma de telefonie a fost majorata la 4.500 de euro, datorita cesionarii unui spatiu de 9 mp, necesar instalarii aparaturii electronice aferente antenei GSM. „Totul a fost transparent, am avut lista cu semnaturile tuturor locatarilor, mai putin a lui Gheorghe Bogos, locatar de la scara D1, care ulterior a inceput sa ne faca tot felul de plangeri penale si civile si sa ceara demontarea antenei”, precizeaza Romulus Rasca, persoana care a semnat contractul cu firma de telecomunicatii din partea asociatiei de proprietari.

Ulterior, contestatarului principal al antenei i s-a alaturat si Dimitrie Spilca, secretar al Comitetului de Proprietari, care si-a motivat retragerea din staff prin aceea ca „multiplele atributii profesionale imi lasa putin timp desfasurarii muncii de conducere in asociatie”. Imediat dupa demisie, s-a alaturat razboiului de „gherila procesuala” impotriva asociatiei de proprietari si a operatorului, care continua si in prezent in instantele din Timisoara.

„Dupa radiatiile de la Fukushima, ne mai lipsea aceasta antena de doi lei!”

Aceasta antena nu isi are locul in imobilul nostru! Nu este nimeni impotriva aducerii de fonduri in asociatie, dar nu cu pretul periclitarii sanatatii intr-o forma inechitabila si ilegala. Sunt convins ca pentru administratorul Rasca aceasta antena este si o afacere personala, deoarece s-a zbatut prea mult pentru ea si prea putin pentru asociatie. Conform legilor in vigoare, toti cei 180 de proprietari expusi la radiatii au dreptul la compensatii banesti de 10% din venitul fiecaruia, dar datorita smecherului de Rasca avem un beneficiar si 179 de fraieri”, s-a revoltat Gheorghe Bogos, care apreciaza la modul ironic ca „dupa radiatiile de la Fukushima, mai lipsea Rasca cu antena lui de doi lei”.

Invocand temerile pentru sanatatea sa si a celorlalti locatari, Bogos a cerut instantelor de judecata sa anuleze autorizatia de constructie nr. 292/2010 emisa de Primarie si sa dispuna desfiintarea instalatiilor GSM de pe bloc. Toate astea, in ciuda faptului ca, in data de 20.12.2010, inspectorii Directiei Regionale Timis din cadrul Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii au efectuat masuratori asupra intensitatii campului electromagnetic din zona reclamata, pentru verificarea gradului de expunere a populatiei la campurile electromagnetice generate de antena GSM, iar rezultatele au indicat lipsa oricarui pericol.

Operatorii de telefonie mobila sunt atacati in instanta, iar in fiecare caz in parte noi trebuie sa arbitram aceste conflicte si sa aratam ca radiatiile de la antene nu sunt nocive”, a precizat  inspectorul Ioan Olariu de la Autoritatea de Reglementare in Comunicatii.

FOTO: Dariana Dragos

Exit mobile version