EXCLUSIV! Un timisorean este Eroul Urban al Romaniei, dupa ce a identificat aproape 500 de probleme in Timisoara. Aplicatia de pe Android care poate ajuta Primaria!

TIMISOARA. Orasul Timisoara este fruntas la capitolul „probleme urbane”. Un timisorean de 25 de ani si-a castigat titlul  de  „erou urban” dupa ce a identificat aproape 500 de probleme ale capitalei Banatului si le-a raportat intr-un concurs care i-a adus drept premiu o tableta. O tableta cu care sa fotografieze si alte nereguli din Timisoara, pe care sa le raporteze apoi Primariei. Vorbim de probleme din viata de zi cu zi: gropi in asfalt, gunoaie aruncate pe strazi, cladiri degradate, masini abandonate si multe altele.

Titulatura obtinuta de Alex Valentin-Pokus ar putea da o mana de ajutor uriasa Primariei Timisoara, usurand munca angajatilor primariei.

„In ziua de azi gasesti probleme la tot pasul, de la banalele gropi in asfalt, pana la masini abandonate, cutii si fire de inalta tensiune neprotejate, graffiti etc. A fi erou urban inseamna a raporta problemele orasului, cu care te confrunti zi de zi, cu ajutorul unei aplicatii de mobil, pozele urmand sa apara pe site cu tot cu locatia GPS pentru a fi mai usor autoritatilor sa gaseasca problemele. Eu sper ca pe viitor Primaria Timisoara sa fie interesata de aceasta aplicatie si sa inceapa o colaborare cu cei care au dezvoltat-o. Avem nevoie de cat mai multi eroi urbani”, a declarat Alex pentru opiniatimisoarei.ro.

Aplicatia Urban Hero a fost dezvoltata pe platforma Android de doi absolventi de Automatica si Calculatoare din Bucuresti: Bogdan Florescu si Ancu Radu. Cei doi si-au facut o afacere din pasiunea lor pentru informatica. Au acum in spate o echipa formata din 11 oameni si au inceput sa dezvolte aplicatii pentru iOS si Android. Aplicatia lor de suflet este insa Urban Hero. Au reusit chiar si colaborari cu autoritatile.

De unde pana unde aceasta idee? „E de datoria noastra, a cetatenilor, sa raportam problemele unui oras”, spune Ancu Radu.

„Urban Hero este o aplicatie prin intermediul careia cetatenii romani pot raporta probleme de natura urbana: gropi, gunoaie aruncate aiurea, semafoare defecte, semne de circulatie acoperite de copaci, etc. Avem si site unde se pot vedea problemele raportate: urbanhero.ro. Modul de raportare este foarte simplu: deschizi aplicatia, fotografiezi problema respectiva, ii dai un nume si apesi butonul Trimite. Locatia este luata automat prin GPS-ul telefonului”, a marturisit Ancu pentru opiniatimisoarei.ro.

Tinerii au dus renumele Romaniei peste hotare cu aplicatia Urban Hero. Au iesit pe locul 3 la una dintre cele mai mari competitii de Android din lume: Ericsson Application Awards.

Baietii nu-si doresc insa numai faima. Ei vor ca problemele raportate de utilizatori sa si fie rezolvate. Asa se face ca au inceput discutii cu reprezentantii mai multor primarii din tara, insa pentru a fi bagati in seama, efectiv, au nevoie de cat mai multi utilizatori.

„In acest scop am lansat campania <<Fii un erou urban!>>, un concurs. Am reusit sa strangem astfel un numar de aproape 1.000 de instalari ale aplicatiei si aproximativ 850 rapoarte postate din cateva orase din tara. Campania a constat intr-un concurs cu premii pentru cel care posteaza cele mai multe probleme, pentru cel care posteaza cea mai neobisnuita problema si pentru cel care posteaza cea mai amuzanta problema. Marele castigator a fost timisoreanul Valentin-Pokus Alex cu nu mai putin de 477 de rapoarte postate reprezentand probleme precum masini abandonate, gropi, gunoaie si multe altele. El este marele erou urban de pana acum si avem un mare respect pentru el din acest motiv”, ne-a declarat Ancu Radu.

Cat despre solutionarea problemelor identificate de utilizatori, tinerii au luat mai intai legatura cu primariile de sectoare din Bucuresti. Au primit sperante de la Primaria Generala a Capitalei, insa nu s-a concretizat nimic pana la urma.

„Purtam discutii cu Primaria Alba Iulia, si am contactat inca cateva primarii din tara de la care nu am primit inca raspuns. Speram ca Timisoara sa fie printre primele orase din tara, si chiar din Europa, care implementeaza o astfel de solutie. Platforme similare functioneaza cu succes in orase precum Boston, Londra sau Copenhaga”, ne-a mai spus Ancu.

Cei doi n-au reusit sa ia inca legatura cu Primaria Timisoara, insa au toate sperantele ca cineva le va da atentia cuvenita. Ramane de vazut insa daca reprezentantii Primariei Timisoara vor sa-i ajute practic pe timisoreni sau nu.

Cum se poate face asta? Foarte simplu, ne dezvaluie Ancu Radu. Platforma este deja construita, utilizatorii raporteaza problemele, iar cei din Primaria Timisoara, daca sunt de acord, ar urma sa primeasca o parola. Identifica problema, o rezolva, iar apoi bifeaza pe site „problema rezolvata”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Copenghaga nu-i în Europa???

    • „…printe primele orase din tara si chiar Europa…”
      printre primele, nu inseamna primul

    • Bravo!

  2. „Ramane de vazut insa daca reprezentantii Primariei Timisoara vor sa-i ajute?” Cum adica??? Rep. primariei sunt cei ajutati de catre cetateni prin intermediul aplicatiei si ar trebui sa fie in genunchi, recunoscatori ca-i ajutam sa-si faca treaba… pentru care treaba de altfel sunt platiti. Asa trebuie pusa problema la primarie si scos aerul de „importanta galactica in tot ceea ce fac” de pe fatza functionarului public, din care 80% sunt inutili, de altfel!

  3. Felicitari celor doi care au facut aplicatia, si felicitari timisoreanului.

    Practic s-ar face, mare parte, din munca politiei locale, care oricum sunt de multe ori degeaba si platiti degeaba.
    Ar fi culmea ca primaria sa nu accepte acest ajutor!

  4. Nu IDENTIFICAREA problemelor e „problema”, ci REZOLVAREA lor, asta e cel mai dificil pentru cei de la primarie. Oricum din pozele postate, autorii au abordat destul de naiv aceasta problema, mare parte din „problemele” semnalate se puteau rezolva cu putin simt civic de catre orice asociatie de locatari.

  5. ne trebuie o primarie de eroi. eroi urbani sunt de 25 de ani incoace o groaza de ni s-a facut lehamite. 8 masini abandonate numai pe strada mea + totfelul de soferi care parcheaza autobuzele si microbuzele de serviciu pe trotuare treceri de pietoni sau mai te miri unde. pe grigore alexandrescu e unul care are 20 de masini inmatriculate in franta pe domeniul public, un fel de minipiata auto si n-a vazut nici un politai asta. pe nicolae table strada ingusta de 5 m sunt parcati pe ambele parti ca nici nu mai ai loc cu masina iar primaria a dat aviz de constructie la o baterie de blocuri in zona, fara parcare subterana. unde o sa parcheze toti viitori locatari? pe asa zisa sosea de centura. foarte bine ati facut o aplicatie. faceti una sa desteptati locuitorii sa nu mai voteze tot felu de ageamii.

    • Pentru mașinile abandonate: sunați la Poliția locală și faceți sesizare, în scris dacă e nevoie. Eu am sesizat poliției și 3 mașini au dispărut rapid de pe stradă și din parcarea din spate, în câteva zile. Au dispărut de tot, nu că au fost mutate. Dacă persoanele nu răspund în termen de câteva zile, vine poliția și le ridică automat. Îndrăzniți și sunați. Aveți de pierdut câteva minute, dar veți avea locuri de parcare…O doamnă a sunat în altă zi și pentru mașinile parcate pe stradă aiurea și am văzut poliția locală dând amenzi tuturor celor parcați aiurea în ziua respectivă. Puneți mâna pe telefon…