EXCLUSIV! Perchezitii la Timisoara si Arad, printre care la un important medic! FOTO si VIDEO!

TIMISOARA. Perchezitii de amploare in aceasta dimineata in Timis si Arad. Procurorii Parchetului General au descins la peste 100 de adrese din cele doua judete.

In Timisoara, printre cei vizati de ancheta Parchetului General este renumitul profesor medic Emil Urtila. Au loc perchezitii la locuinta acestuia si la Clinica pe care Urtila o conduce.

Profesorul Urtila este cadru universitar la Universitatea „Vasile Goldis” din Arad. De altfel, procurorii Parchetului General efectueaza perchezitii si la cele doua universitrati din Arad „Vasile Goldios” si „Aurel Vlaicu”.

Peste 30 de suspecti vor fi dusi la audieri la sediul Parchetului General.

UPDATE: Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a venit cu precizari in acest caz.

Din probele administrate pana in prezent a reiesit urmatoarea situatie de fapt:

Mai multe cadre didactice din cadrul unor institutii de invatamant superior desfasoara activitati ilegale constand in pretinderea si primirea unor foloase necuvenite (bani si bunuri materiale) cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licenta.

Probatoriul a relevat ca unii studenti straini, inscrisi la grupe ce urmeaza cursurile in limba romana, nu cunosc/nu inteleg limba romana si totusi sunt promovati, in schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.

Din cercetarile efectuate au rezultat urmatoarele modalitati de comitere a infractiunilor:

1. Primirea de catre studenti in timpul examenelor sustinute on-line, in schimbul unor sume de bani, a raspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de catre informaticienii institutiei de invatamant, prin mesaje text (SMS);

2. Modificarea notei de examen in sensul maririi acesteia, prin accesarea ilegala de catre informaticienii din respectivele institutii, a softului creat pentru evidenta situatiilor scolare, avand drept consecinta promovarea;

3. Interventia informaticienilor in contul electronic al studentului si modificarea raspunsurilor de la examen in testul on-line astfel incat studentul sa fie declarat promovat de catedra;

4. Achizitionarea de catre studenti, direct de la profesori, a unor lucrari de licenta gata elaborate, in format electronic, inclusiv a prezentarilor in format power point necesare pentru sustinerea lucrarii in fata comisiei de examinare.

Din probatoriul administrat a reiesit ca in respectivele institutii de invatamant superior s-au constituit retele infractionale din care faceau parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, in vederea promovarii frauduloase a studentilor. Totodata, in acest mecanism, studenti care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, in special cei care cunosc limba romana, devin la randul lor intermediari pentru alti colegi.

O modalitate de a intra in posesia banilor ce sunt oferiti in schimbul promovarii examenelor este aceea de a-i lasa la unele puncte de schimb valutar ai caror administratori sunt in relatii de prietenie cu cadrele didactice.

In cauza a fost dispusa efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru un numar de 36 de persoane ce au calitatea de suspect.

Perchezitiile efectuate in cursul zilei de astazi au sprijinuil lucratorilor din cadrul Brigazii Speciale de Interventie ”Vlad Tepes” Bucuresti, iar pentru documentarea activitatii infractionale s-a beneficiat de suportul tehnic al Directiei de Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

UPDATESuma uriasa de BANI descoperita in casa medicului Emil Urtila, vizat de perchezitiile facute la Timisoara si Arad in Dosarul ‘Diplome de licenta fara studii’! FOTO! 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...