EXCLUSIV FOTO! Se deschid granitele Timisului! 3 noi puncte de trecere a frontierei cu Serbia, gata de inaugurare. Vezi cum arata!

TIMIS. Trei noi vami vor facilita accesul in Serbia si vor scurta drumul dintre Timisoara si orasele din Banatul Sarbesc. Acestea sunt programate sa se deschida sambata 8 noiembrie.

In urma cu un an, opiniatimisoarei.ro va prezenta un amplu reportaj despre granitele care sufoca numeroase comunitati locale din zona de frontiera si care, daca ar fi deschise, ar duce la renasterea economiei Timisului.

CITESTE SI: Cum ar renaste economia Timisului prin deschiderea a inca 3 puncte de trecere frontiera cu Ungaria si Serbia!

La Foeni, Comlos si Valcani, locuitorii isi vad practic implinit un vis de zeci de ani.

De aproape un sfert de secol se discuta despre deschiderea granitelor, dar pana acum nu s-a intamplat mare lucru. Insa in ultimii ani lucrurile au avansat rapid, iar pasii urmati au fost relativ simpli: mai intai s-a promovat o hotarare de guvern pentru trecerea fostelor pichete din administrarea Ministerului de Interne in cel al Primariilor interesate.

Apoi, Consiliul Judetean a dat bani Primariilor pentru a renova cladirile si pentru a repara drumurile, apoi cei de la Inspectoratul Politiei de Frontiera au adus infrastructura specifica ceruta de normele Schengen. In sedinta din 4 noiembrie 2014, Guvernul a aprobat deschiderea punctelor de frontiera, Foeni-Jasa Tomic,  Lunga-Nakovo si Valcani –Urbico.

„In 2013 ne-am unit fortele cu cei din Comlos, Foeni, Kikinda si Jasa Tomic pentru a promova la cel mai inalt nivel deschiderea frontierelor. Lumea a inceput sa fie de acord si autoritatile judetene au inceput sa inteleaga mai bine aceasta problema si sa ne sustina concret in demersul nostru. Situatia a fost deblocata de la nivel inalt si lucrurile au inceput sa se miste”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Valcaniului, Dragos Buicu.

Desigur, lucrurile nu s-ar fi miscat la fel de repede daca Serbia, tara care astazi aspira sa adere la Uniunea Europeana, nu si-ar fi regasit interesul de a-si spori relatiile cu Romania.

Optimism la Valcani

Cu putin inainte de marea deschidere, la Valcani se lucreaza de dimineata pana seara pentru a termina ultimele finisaje. Se asfalteaza drumul din vama si se fac ultimele reglaje in sediu.

Prin hotararea nr. 730 din 26 august 2014, Guvernul a decis sa transfere fostul pichet vamal din domeniul public al statului in domeniul public al comunei Valcani. S-a deschis astfel posibilitatea ca Primaria sa intervina pentru reabilitarea acestui obiectiv, cu sprijinul consistent al Consiliului Judetean care a asigurat circa 90% din finantare.

Cladirea fostului pichet era in conditii destul de bune, insa necesita renovari substantiale. Astfel, a trebuit reparat acoperisul, zugravit pe interior si pe exterior, pusa fainta si gresie, asigurat iluminat, sistemele de supraveghere si de comunicatii speciale, etc. A mai fost amenajata o rampa pentru verificare vamala suplimentara, un centru de arest si s-a asfaltat portiunea de drum pana la linia de frontiera.

„Eu sper ca deschiderea vamii ne va scoate din izolare si va transforma zona noastra intr-una mai atractiva pentru investitori”, spune primarul Dragos Buicu.

Programul vamii va fi zilnic intre orele 08.00-20.00, dar primarul spera ca daca traficul va fi suficient, sa se aprobe ulterior deschiderea permanenta.

Fabricile din Sannicolau Mare sunt foarte interesate sa aduca muncitori din Serbia iar autoritatile vecine sunt dispuse sa faciliteze transportul navetistilor intrucat in aceasta zona de la ei somajul este destul de ridicat si oportunitatile de angajare foarte putine”, mai spune primarul.

Deocamdata, prin vama Valcani nu vor putea trece decat autovehiculele de pana la 3,5 tone, insa pe termen lung se spera ca vama sa poata fi adaptata si pentru traficul greu de pana la 7,5 tone.

PTF Lunga-Nakovo

Si la Lunga, sat apartinator de comuna Comlosu Mare, se fac ultimele retusuri inainte de inaugurarea oficiala. „Sentimental, economic, traditional, exista o infratirea intre noi si sarbi, aflati la un pas de comuna noastra. Era incorect sa nu putem trece granita decat daca faceam un ocol foarte mare, prin Jimbolia. Acum, vom fi la 5 minute distanta„, spune pentru opiniatimisoarei.ro primarul din Comlosu Mare, Ovidiu Stefanescu. El spera ca prin deschiderea vamii sa existe efecte benefice asupra dezvoltarii economice a comunei.

Foto: Sergiu Soica

PTF Foeni

Un alt punct de trecere a frontierei, cel de la Foeni-Jasa Tomici, se deschidea periodic pentru traficul local. Frontiera se deschidea doar ocazional, desi localnicii isi doreau ca acesta sa fie permanent.

Salba de comune de la granita de sud-vest Uivar – Otelec – Foeni – Giera – Livezile, sunt unele dintre cele mai “marginalizate” si mai sarace comune. Localnicii vor beneficia direct de punctul de frontiera, iar interesul pentru zona ar creste. Si timisorenii ar beneficia, prin Foeni, de reducerea distantei pana la Zrenjanin sau Novi Sad, pentru ca va fi mai scurta decat prin Jimbolia sau Moravita.

Drumuri judetene devin nationale

In 28 octombrie 2014 a intrat in vigoare hotararea de guvern nr. 926/2014 prin care drumul judetean DJ682 Sannicolau Mare – Dudestii Vechi si DJ682B Dudestii Vechi – Valcani – Frontiera, precum si DJ 593 Foeni – Frontiera si DJ594A Lunga-Frontiera, sa intre in domeniul public al statului si administrarea Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi din Romania (CNADNR). Practic, drumul care duce la comuna Valcani va fi ridicat de la rangul de drum judetean la cel de drum national.

Este foarte benefic pentru noi intrucat este declarat obiectiv de interes national si statul se va putea ocupa de modernizarea lui la standard de drum national”, spune primarul Buicu.

Inca o vama deschisa la granita cu Ungaria, in 2015

Si la Beba Veche, cea mai vestica localitate din Romania, se asteapta cu infrigurare decizia autoritatilor romane si maghiare de a deschide punctul de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza.

Avem promisiuni de la nivel judetean ca anul viitor se vor face demersurile necesare deschiderii unui punct de trecere a frontierei. Am avut numeroase intalniri si cu autoritatile locale din Ungaria si ei sunt nerabdatori sa se deschida granita, sa putem sa dezvoltam aceasta zona. Noi ne aflam la numai 15 km de Szeged dar ca sa ajunge acolo trebuie sa facem un ocol de 80 km, prin Cenad”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Bohancanu, primarul comunei Beba Veche.

Granitele care ne despart

Peste 70.000 de timiseni locuiesc in comunele si orasele de la granita. In prezent, Timisul are deschise doar doua puncte de trecere a frontierei cu Serbia, la Jimbolia si Moravita, si unul cu Ungaria, la Cenad.

Circa 190.000 de locuitori traiesc in asezarile din Voivodina care se invecineaza cu Timisul. Sarbii au la granita doua orase mari, aproape de dimensiunea Lugojului: Kikinda, cu 38.000 de locuitori si Varset cu 35.000. Alte localitati mai importante sunt Novi Kneževac (7.000 locuitori), Mokrin (6.000 locuitori) si Plandiste (3.800 locuitori).

Pe partea maghiara, la granita cu Timisul locuiesc circa 220.000 de locuitori, in mare parte la Szeged (170.000 locuitori), dar si in Mako (28.000) si alte localitati mai mici.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Sa curga tigarileeee :))))

  2. fabricile din sannicolau mare sa tina de oameni care ai au nu sasi bata joc de ie si sale spuna as destui la poarta

  3. Cu PONTA totul va merge BINEEEEE.CIOBANU MAI FACE UN HOTEL

  4. pe cand si la Sokol?????????