Everest 2017, filmul celei mai performante expeditii romanesti in Himalaya, proiectat la Timisoara

TIMISOARA. Ultima expeditie in premiera nationala a alpinistului Horia Colibasanu, cea pentru care s-a pregatit trei ani si jumatate, prezentata in filmul Everest 2017.

CITESTE SI: Pentru ca Timisoara a fost si ramane altfel 

Pasionatii de sporturi montane si de alpinism, dar si publicul larg, e invitat la proiectia filmului marti, 23 ianuarie, in sala Aula Magna a Universitatii de Vest Timisoara, de la orele 19.30.

Sportivul timisorean va povesti care au fost etapele expeditiei, ce provocari a avut pe parcurs si cum a reusit sa le depaseasca. Dupa proiectia filmului, cei prezenti ii vor putea adresa intrebari.
Evenimentul este realizat in colaborare cu Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii de Vest.

Expeditia lui Horia Colibasanu pe Everest, din primavara anului 2017, este apreciata ca cea mai performanta expeditie romaneasca pe acest varf, avand in vedere modul de ascensiune ales de sportiv: fara ajutorul serpasilor si fara oxigen suplimentar. Colibasanu practica stilul pur in alpinismul de mare altitudine, fiind considerat unul dintre cei mai buni alpinisti din lume.

Datorita performantelor sale sportive, in iunie 2017, presedintele Romaniei Klaus Iohannis i-a acordat lui Horia Colibasanu cea mai importanta distinctie pe care o poate acordat presedintele: Ordinului National Steaua Romaniei, gradul de Cavaler.

Anul trecut, a avut loc cea de-a XIX-a expeditie internationala a lui Colibasanu si cea de-a XIV-a in Himalaya, Everest fiind cel de-al optulea varf in palmaresul de alpinist.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibasanu sunt pe muntii Annapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top 5 munti mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care il citeaza pe Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu.
Muntii pe care a urcat pana acum Colibasanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m).

Expeditia cu final tragic din Annapurna, din 2008 – cand si-a pierdut prietenul si partenerul de coarda, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitura pentru Horia.

Elizabeth Hawley, cea mai buna detinatoare a evidentei expeditiilor himalayene isi aminteste: „Horia si-a pus propria viata in pericol ramanand (timp de 72 de ore la peste 7.400 m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, in conditiile in care el insusi devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.”
Horia a anuntat situatia grava in tabara de baza, iar unii dintre cei mai buni alpinisti din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operatiune de salvare din istoria Himalayei.
Bazata pe aceasta poveste adevarata, Arena Comunicación din Spania si televiziunea spaniola TVE au produs filmul documentar „Pura Vida/The Ridge”, castigator la Festivalul International de Film de la San Sebastian.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.