Noutati :

Evenimente speciale la Universitatea Politehnica Timisoara, pentru a marca implinirea a 98 de ani

15 noiembrie, 2018 - 01:13 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Un moment special in cadrul Zilelor Politehnicii 2018 l-a constituit intalnirea studentilor si cadrelor didactice din UPT cu Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, timisorean la origine si… fost student al Politehnicii, evenimentul fiind gazduit de Biblioteca Centrala a Universitatii Politenica Timisoara.

In cadrul discutiilor, Ioan Holender a punctat cateva dintre episoadele definitorii ale carierei sale, unul dintre acestea fiind legat chiar de Universitatea Politehnica Timisoara. Aici a fost student al Facultatii de Mecanica, pe atunci dorindu-si sa devina inginer. Soarta avea sa decida insa altfel. Au urmat evenimentele din 1956, revolta studenteasca, iar tanarul Holender, care luase cuvantul la celebra intrunire din cantina Politehnicii a fost exmatriculat, fara posibilitatea de a se reinscrie in vreo facultate din Romania.

A urmat episodul Austria, unde a inceput de la munca de jos, desenator tehnic, figurant la opera si cantaret, dar fara mari perspective de cariera, pana cand i s-a sugerat ca este „prea destept” pentru a ramane la acest stadiu. A inceput sa faca impresariat artistic, iar in final a ajuns director al Operei de Stat din Viena, pozitie in care a stat timp de 19 ani si care i-a adus celebritatea. Din acea functie a promovat Romania, a adus solisti si instrumentisti pe care i-a angajat la Viena.

Perioada urmatoare l-a purtat pe aproape toate meridianele lumii, mai ales din postura de consultant al mai multor institutii de cultura, printre care celebra Metropolitan Opera House din New York sau Opera din Tokyo.

Sport pentru Poli

Pentru a reflecta importanta pe care Universitatea Politehnica Timisoara a acordat-o intotdeauna sportului, inca de la infiintare, in urma cu cativa ani a fost demarata, in cadrul manifestarilor dedicate aniversarii institutiei, o cursa in care studentii, cadrele didactice si toti cei care sunt alaturi de UPT alearga un numar de tururi de pista egal cu numarul anilor de existenta ai universitatii. Anul acesta, in 14 noiembrie, sub titlul ”98 pentru Poli”, s-au parcurs 98 de tururi de pista, cate unul pentru fiecare an de existenta al Politehnicii.

Traditionala cursa de alergare in cadrul Zilelor Politehnicii a mobilizat in acest an mai multi studenti si cadre didactice decat in anii trecuti. Fiecare tura a avut cate un lider, care a alergat cu steagul institutiei, primul fiind chiar rectorul UPT, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban. Ultima tura a fost asigurata, din nou, ca si in anii precedenti, de prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, prorector.

In total, peste 500 de persoane au alergat in cele 98 de ture de stadion, la Baza Sportiva nr.1 a Politehnicii, cel mai in varsta fiind Emil Pitar, de 62 de ani. La cursa de alergare a luat parte si „generatia viitoare” a Politehnicii, Francesca Bakos, de 11 ani, si Laurentiu Sorandaru, de 9 ani.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...