Eveniment economic de succes, organizat de CCIAT: ‘Macedonia de Nord, destinatie pentru investitorii romani’

TIMISOARA. Eveniment destinat climatului de business si potentialului investitional favorabil oferit de piata nord-macedoneana, organizat de CCIA Timis. Pentru a dinamiza relatiile economice bilanterale si a identifica noi oportumitati de afaceri si investitii, reprezentantii celor doua parti au adus laolalta factorii interesati in a dezvolta relatii economice in cadrul unui nou webinar.

Multumesc celor peste 30 de firme timisene care au raspuns invitatiei noastre de a participa la primul eveniment economic Romania-Macedonia.
Doresc sa multumesc execelentei sale domnul ambasador Gabriel Atanasov pentru vizita la CCIAT si domnului Dupta, in urma careia am stabilit o agenda economica comuna si astazi am deschis un prim eveniment din seria pe care o avem programata pentru perioada urmatoare. In acelasi timp as dori sa ii multumesc domnului Ovidiu Draganescu.

In conditiile pandemice de acum ne straduim sa facem tot ce putem pentru a tine in viata mediul de afaceri. De aceea Macedonia de Nord e o tara cu potential mare de dezvoltare. Sunt sectoare industriale cheie care ofera oportunitati de afaceri bune. Mai mult, acordul semnat in acest an de Camera de Comert din Romania si cea din Macedonia ofera contextul de participare a oamenilor de afaceri din Romania si Macedonia la evenimente economice din ambele tari.

Cat despre prezenta capitalului macedonean in Romania, la nivel national, la 31 mai erau inregistrate in Romania 151 de firme cu capital macedonean, iar in Timis din pacate doar 17. De aceea pentru accelerarea relatiilor bilaterale, ne bucuram ca astazi Macedonia de Nord intra in legatura cu Timisoara si judetul Timis. Consideram ca este momentul perfect pentru impulsionarea relatiilor de afaceri dintre tarile noastre„, a spus Florica Chirita, presedintele executiv al CCIA Timis.

La evenimentul online au participat atat ambasadorul Macedoniei de Nord, cat si presedintele Camerei de Comert din Macedonia, care, la randul lor, si-au aratat interesul pentru stabilirea de relatii economice intre cele doua zone.

Eu vad un potential mare in relatiile de afaceri. Ceea ce trebuie sa facem este sa impulsionam aceste legaturi. Si in Romania este la fel si sunt convins ca sunt oportunitati bune. Si aici vedem ca este o imbunatatire a conditiilor economice in Romania.

Va multumesc pentru ca ne-ati sprijinit impreuna, cu domnul Pavel Dupta, sa co-organizam aceste eveniment pentru a vedea cum putem sprijini mai mult mediul de afaceri si sa crestem schimburile comerciale. Am avut o scadere a economiei, ca toate statele, in 2020, din cauza pandemiei, dar speram sa creasca din nou. Va asteptam la Skopje„, a spus Gabriel Atanasov, ambasadorul Macedoniei de Nord.

Daca avem importuri si exporturi mici intre Romania si Macedonia, potentialul nostru de a creste este de 50 de ori mai mare. Vom organiza evenimente prin care sa stimulam toate companiile pentru a le vedea potentialul. Cred ca Romania e foarte aproape ca mentalitate cu Macedonia. Sunt multi macedoneni care vorbesc romana si putem folosi asta pentru a crea legaturi. Romania e o tara mare si astfel noi, ca o tara mica, putem gasi mult oportunitati in Romania, in industrie, servicii, turism sau alte domenii. Suntem foarte fericiti sa continuam in viitor legaturile cu Camera de Comert de la Timisoara. Si in timpul Iugoslaviei, Timisoara era poarta de intrare in Romania„, a spus Traian Angeleski, presedintele Camerei de Comert din Macedonia.

Si conducerea Prefecturii Timis a incurajat dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua regiuni, punand accent si pe apropierea geografica a acestora, care ar putea fi un avantaj in crearea de noi parteneriate.

Timisul este unul dintre cele mai dezvoltate judete din Romania si ne mandrim cu asta. Cred ca aceasta dezvoltare este datorata foarte mult prezentei companiilor din vestul Europei, deci cred ca este important sa restartam cooperarea din vecinantatea Romania, in special a Timisului, care este un judet multicultural si cooperarea cu zone din fosta Iugoslavia, din Balcani, cu Ungaria, cred ca se adauga la cresterea economica de aici. Ne-am intalnit cu excelenta sa, domnul ambasador, si am pus si bazele unei colaborari politice si ma bucur ca punem bazele si unei colaborari intre camera de comert de aici si cea din Macedonia. Cred ca aceste intalniri ii vor ajuta pe investitorii de aici sa isi creasca afacerile.
Salut prezenta oricarui investitor din Macedonia si incurajez orice companie din Timis sa caute parteneri in apropiere de Romania si de judetul Timis pentru ca am avut cooperari bune de-a lungul anilor„, a completat Ovidiu Draganescu, subprefectul judetului Timis.

Webinarul organizat de CCIAT este doar unul dintre pasii facuti spre facilitarea relatiilor economice cu Macedonia de Nord. In primavara anului viitor, va avea loc un forum de afaceri intre cele doua tari, care se va desfasura la Skopje.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar de ce nu investiti in REPUBLICA MOLDOVA? Nici Moldova nu intra in UE in urmatorii 10, poate chiar 15 ani. Sau investiti in Romania, mediul fiscal este excelent… Prin aceasta propaganda, n-o sa mai ajunga niciodata Romania o tara mare!