Noutati :

Eveniment de suflet la Filarmonica Banatul din Timisoara pentru prima clinica de recuperare oncologica din Romania, in Valea Nerei. FOTO!

7 martie, 2015 - 02:41 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
1

TIMISOARA. Prima mie de euro care va finanta prima clinica de recuperare oncologica din tara noastra, a fost stransa in timp record, vineri seara, cand expozitia fotoreporterului timisorean Marius T. Morariu “Fotoreportajul, intre cronica si… trandrete” a fost vernisata, in holul Filarmonicii Banatul. Zeci de fotografii care surprind “muzicalitatea sufletului” compun un demers filantropic de sprijinire a primului sanatoriu de recuperare oncologica din Romania, Clinica Nera.

Expozitia face parte din campania Asociatiei Pro Philarmonia de strangere de fonduri pentru finalizarea acestei unitati medicale aparte. Aseara,  filarmonica a cantat, fotoreporterul a surprins momente memorabile din activitatea orchestrei si a corului, oamenii de afaceri au facut donatii.

Fotogafiile surprind imagini din ultimele trei stagiuni ale Filarmonicii Banatul.

Am ales fotografii care ilustreaza concertele si munca artistilor Filarmonicii Banatul. Expozitia sprijina un proiect de suflet al Asociatiei Pro Philarmonia, finalizarea lucrarilor de edificare a Clincii NERA, singurul sanatoriu de recuperare oncologica din tara noastra, realizat prin eforturile prof. univ. dr. Pavel Chirila, directorul Fundatiei Sfanta Irina. Este vorba despre un proiect atat de generos incat nu am putut sa nu ne implicam”, a spus autorul fotografiilor.

Vadit emotionat, ctitorul Clinicii Nera a afirmat ca, deruland acest proiect, a inteles ca “Dumnezeu isi alege binefacatorii…” – Filarmonica banateana fiind singura institutie culturala din Romania care s-a implicat din proprie initiativa in sprijinirea financiara a proiectului.

vernisaj-pro-philarmonia (3)

Filarmonica Banatul este un caz special. Nu am batut la usa acestei institutii, au venit dansii spre noi. Si nu o data, ci de doua ori (n.r. – Anul trecut, in urma unui concert al Filarmonicii Banatul, care a completat o magistrala conferinta a lui Dan Puric, s-au strans 10.000 de euro pentru Clinica Nera). Nu pot sa le fiu decat recunoscator. Ii consideram pe acesti oameni ctitorii acestui asezamant„, a declarant prof. univ. dr. Pavel Chirila.

Clinica, ce va fi data in folosinta anul acesta, este un stabiliment extrem de important, pentru ca aduce Romania pe acelasi palier cu ceea ce se intampla pe plan mondial in tratarea cancerului.

Oriunde in lume – mai putin in Romania! – sunt patru metode de tratare a cancerului. Recuperarea oncologica este un capitol absent atat din cartile de medicina romanesti, cat si din sistemul sanitar romanesc, fie el de stat ori privat. Aceasta specialitate terapeutica, aplicata in prima faza a tratamentului cancerului, ii da pacientului sanse maxime de recuperare, sporeste calitatea si durata vietii sale”, a explicat prof. univ. dr. Pavel Chirila.

In aceasta clinica se vor ocupa de pacienti si calugaritele de la Manastirea Nera din apropiere. Au fost construite toate cele patru pavilioane, centrul de cercetare va fi predat “la cheie” in august, iar pana atunci, saptamana viitoare, incep lucrarile de finisaj, in vreme ce aparatura necesara a fost deja achiztionata in proportie de 90%.

Expozitia lui Marius T. Morariu poate fi vizitata zilnic, intre orele 10-18, in holul Filarmonicii Banatul pana in 20 martie. Timisorenii pot achizitiona, contra sumei de 50 de lei, caietul program al Expozitiei, banii urmand sa fie donati catre Clinica Nera. Cumpatarorii participa, prin completarea talonului de la finalul caietului program, la o tombola, in urma careia pot castiga un city break pentru 2 persoane la Praga – oferit de Agentia TUI Travel Center – sau un city break pentru 2 persoane la Belgrad – oferit de Agentia de Turism Ultramarin.

In egala masura, oamenii cu inima mare si dare de mana sunt invitati sa faca donatii, fie in cutia special amenajata in cadrul Expozitiei, fie in contul Asociatiei pro Philarmonia, RO04 PIRB 3700 7209 1000 1000, deschis la Piraeus Bank Timisoara.

Expozitia cu fotografii a lui Marius T. Morariu  se va muta in 28 martie pe simezele galeriei CALPE (Bastionul Maria Terezia). Vernisajul va avea loc la ora 18.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Directorul Filarmonicii este nu numai un manager competent, dar si un om cu mult suflet care organizeaza evenimente minunate , evenimente ce contribuie la prestigiul Timisoarei .