Noutati :

Eveniment de anvergura, la Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis. Se cauta solutii pentru rezolvarea crizei fortei de munca

21 martie, 2019 - 01:00 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ECONOMIC
0

TIMISOARA. O noua actiune pentru gasirea de solutii in privinta crizei fortei de munca la nivelul judetului Timis. Camera de Comert Italiana pentru Romania, Camera de Comert Italiana pentru Vietnam si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis au organizat un eveniment in cadrul caruia au discutat depre problemele cu care se confrunta angajatorii din Timis, dar si care ar putea fi solutia pentru rezolvarea lor.

”Astazi are loc un eveniment important pentru noi, datorita faptului ca sunt doua teme de actualitate, respectiv promovarea produselor autohtone pe pietele externe si atragerea investitiilor straine in Romania, si o tema de mare actualitate, criza fortei de munca cu care se confrunta toti angajatorii din Romania, nu numai din Timis. Cu toate ca, in judetul Timis, numarul somerilor a scazut cu 22,4% fata de anul trecut, iata ca 81% din angajatori au probleme in gasirea fortei de munca, a angajatilor calificati. De aceea Camera de Comert este preocupata de a organiza evenimente pentru gasirea solutiilor pentru aceasta criza a fortei de munca”, spune Florica Chirita, presedinte executiv al CCIA Timis.

„Fiecare antreprenor roman trebuie sa fie mai bine informat, trebuie sa fie ascultat cu adevarat, ca sa stim care sunt problemele lui, pentru ca numai impreuna putem mergem mai departe. Statul Roman poate sa aduca imbunatatiri legislative cat de multe, daca noi toti nu vom pune umarul cat sa imbunatatim situatia din aceasta tara, nu vom avea sanse. Daca discutam despre forta de munca, reducerea democratiei va garantez ca este un deziderat al acestui Guvern. Este adevarat ca noi am vrea ca totul sa se intample instantaneu, dar va garantez ca sprijin din partea Guvernului exista si va exista.
Solutia care este fiabila in acest moment este sa aducem forta de munca intr-adevar calificata, mai ales din tarile extracomunitare. Noi putem sa cerem de pe piata europeana muncitori calificati, chiar si cu 3.000 de euro pe luna, dar va garantez ca nu vor veni, pentru ca nu are cine. Nu numai Romania este o tara in care forta de munca nu este calificata si care are nevoie de forta de munca care sa fie calificata. Aceasta este o problema a intregii Europe si nu numai”, a spus Gabriela Voicila, secretar de stat pentru Comert Exterior in Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Lipsa fortei de munca se resimte in deosebi in Timisoara, iar aici una dintre solutii a fost aducerea muncitorilor din alte judete.

”In Timisoara se simte criza fortei de munca. Nu este usor pentru agentii economici sa-si gaseasca forta de munca, avand in vedere dezvoltarea pe care ei o cunosc, avand in vedere noile investitii care in permanenta se produc in Timisoara, dar din fericire orasul fiind atractiv, pana la urma aceasta problema se rezolva pentru ca vin mereu in Timisoara din diverse regiuni ale tarii, preponderent din partea de sud, inclusiv din zone mai indepartate, dar este si un numar important de cetateni romani din Moldova. O solutie ar reprezenta-o si aducerea angajatilor din alte tari precum Vietnam, pentru ca tot au fost astazi reprezentanti aici, dar in primul rand ar fi de dorit sa avem lucratori romani, dar acolo unde nu se reuseste sa se acopere nevoia de forta de munca cu cetateni romani, nu trebuie sa avem retineri si sa apelam la forta de munca de unde o putem gasi. Dupa informatiile pe care le am de la agentii economici, sunt foarte buni lucratori si vietnamezii si chinezii, lucreaza constiincios, disciplinat si cu eficienta ridicata”, a spus primarul Nicolae Robu.

Evenimentul este organizat on colaborare cu Vietthang International Development Corporation (VTC Corp), QUINN HN CO.Ltd, Ascent Group, Clubul Economic German Banat (DWC Banat) si Asociația Centre d’Affaires Timisoara, sub egida Ambasadei Italiei la Bucuresti.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...