Evaluarea Nationala si Bacalaureatul ar putea fi amanate, greva din Educatie continua. Guvernul anunta OUG pentru prime: 2.500 de lei pentru profesori, 1.000 pentru restul angajatilor

Angajatii din sistemul de invatamant vor continua greva si nu renunta la protestul anuntat pentru marti, la Bucuresti, la care vor participa 20.000 de oameni, anunta presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie Spiru Haret, Marius Nistor.

Acesta reclama ca Guvernul a modificat prin ordonanta, la finalul saptamanii, Legea Dialogului Social, pentru a exercita „presiuni” asupra grevistilor. Intrebat daca, in acest context, se contureaza scenariul amanarii examenelor nationale, Evaluare si BAC, Marius Nistor a raspuns: „Este posibil orice”.

Raspunsul l-au primit la ultima actiune de protest si a fost un raspuns categoric: Nu. Noi am dat un raspuns la o actiune la care au participat 14.000 de oameni in fata Guvernului si nu numai. S-a schimbat ceva radical intre timp? Cu un pic de bani si ca au redenumit primele, imi pare rau, dar nu asta asteapta colegii nostri”, a declarat Marius Nistor duminica, pentru News.ro, intrebat cum raspuns angajatii din sistemul de educatie noi oferte anuntate duminica de Guvern prin vocea purtatorului de cuvant, Dan Carbunaru.

Nistor a precizat ca profesorii nu vor renunta la protestul anuntat pentru marti, in Capitala, in Piata Victoriei si la Palatul Cotroceni, actiune la care sunt asteptati 20.000 de salariati din educatie.

Continua actiunile de protest si in alte mari orase” a anuntat Nistor.

Intrebat daca, in acest context, se contureaza scenariul amanarii examenului de bacalaureat si a Evaluarii Nationale, Marius Nistor a raspuns: „Este posibil orice atata vreme cat avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

Guvernul a pregatit ordonanta de urgenta care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educational, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru.

Astazi voi anunta faptul ca Guvernul Romaniei a pregatit ordonanta de urgenta care va asigura majorari ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic in contextul discutiilor pe care reprezentantii Guvernului le-au purtat in aceste zile cu liderii sindicatelor din educatie. Initiatorii actului normativ, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene care raspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor masuri si Ministerul Educatiei, le vor posta in procesul de transparenta decizionala pe site-urile proprii, urmand ca acest act normativ sa ajunga pe masa Guvernului si in cel mai scurt timp sa fie si aprobata„, a spus Carbunaru.

El a afirmat ca vor beneficia de aceste majorari de venit peste 270.000 de persoane.

Este un efort bugetar care depaseste suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene 410 milioane de lei, bani europeni prin Programul Educatiei si Ocupare, respectiv 313 milioane de lei din bugetul national. in total 723 de milioane de lei care se vor adauga la cele 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a intamplat deja vineri. impreuna sunt 1,23 de milioane de lei pe care Guvernul le aloca in acest zile pentru majorarile veniturilor personalului din sistemul educational. Sunt 273.532 de beneficiari„, a spus Carbunaru, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, toti angajatii din Educatie vor primi majorari de venituri, insa in „mod diferentiat”.

Practic, toti angajatii din sistemul de invatamant, care vor primi in mod diferentiat – ma voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic si didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic – urmatoarele sume: cei 2.500 de lei, care reprezinta masuri de sustinere, fie sub forma de prima de cariera didactica, fie sub forma de prima de compensare salariala, care va asigura un regim tranzitoriu pana la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea partiala a costurilor generate de rata inflatiei si tranzitia spre noua grila de salarizare; pentru personalul didactic si didactic auxiliar si alte sume, in total, 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, care vor primi acesti acesti bani in iunie si in septembrie, in timp ce personalul didactic si didactic auxiliar va primi 1.000 de lei in luna iunie si, practic, in saptamanile care urmeaza si 1.500 de lei in luna octombrie, asa cum am anuntat„, a sustinut Carbunaru.

De asemenea, Carbunaru, a anuntat ca, incepand de luni, ministrul Muncii, Marius Budai, incepe in mod accelerat dialogul cu reprezentantii sindicatelor, mai intai cu cei din Educatie, apoi cu sistemul sanitar, transporturi, cu privire la noile grile ale viitoarei legi a salarizarii din sistemul bugetar.

Declaratiile au loc in conditiile in care sindicalistii din educatie afirma ca nici pana la aceasta ora nu au primit invitatii pentru o noua runda de negocieri cu reprezentantii Executivului. De asemenea, luni ar urma sa inceapa inscrierile pentru examenul de bacalaureat, iar Ministerul Educatiei a transmis, vineri, ca directorii unitatilor de invatamant care pot asigura resursa umana necesara inscrierii vor comunica parintilor si elevilor toate datele necesare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. E o bășcălie generala în tara asta. Profesorii se fac ca fac școală, dar unii sunt incapabili, iar statul se face ca- i plătește, dar își bate joc de ei. Ma refer la acei profesori, care sunt valoroși și in bună parte nu sunt în greva. Acum profesorii au maxim 18 ore/ saptamana, nenumărate vacante, inclusiv una de 3 luni, dar școală fac de doi bani. Ma refer la unii profesori, adică la aia care nu au ei o școală bună. Acest dezastru din învățământ ne- a adus intr- o situație grava. Daca pana în 1990 inginerii, școliți in Romania, puteau implementa orice tehnologie noua, astazi pe ruinele fostelor fabrici ( care ar fi avut nevoie de tehnologie noua, dar s- au considerat o gramada de fiare vechi) sunt blocuri, iar fabrici, dar și ingineri pentru noile tehnologii nu mai sunt. Generatia aia s- a pierdut în 34 de ani.Ori e clar, numai un orb nu vede, ca tarile bogate sunt cele care performeaza tehnologie. Trăind numai pe ” consum” nu constituie crestere economica sănătoasă. Nicio tara nu si- a distrus în halul asta industria. Asa firava cum era, cu oameni bine pregătiți putea performa. Acum tinerii valoroși, căci sunt în toate generațiile, sunt plecați în alte tari 0

  2. Guvernul sa faca bine si sa mareasca salariile profesorilor. Daca nu au bani le dau eu solutia: anulatea pensiilor speciale si injumatatirea numarului de functionari publici. Cred ca trebuie sa iesim si noi parintii in strada alaturi de ei, si sa cerem anulatea pensiilor speciale.

  3. profesorii nu au in dotarea lor vreun instrument prin care toarna cu tolcerul stiinta si carte in capul elevilor ,sau a unor elevi cretini. profesorul ofera niste informatii si niste ghiduri pe care elevul prin calitatea lui intelectuala trebuie sa si le insuseasca si prin directa sa implicare sa repete cele invatate in scoala.profesorii icaseaza un mare stress asupra lor din partea tinerilor,care sunt majoritari , idioti. deci isi merita salarii mai mari.sunt deacord cu greva profesorilor. o tara care nu pune accent pe sanatate si educatie este o tara pierduta cu totul.

  4. Au doar un instrument prin care storc parintii de bani. De excursii, de activitati, de after school dupa care iti spun in fata ca tu trebuie sa iti inveti copilul, eu sunt la salon sa imi pun unghii ca merg la Paris cu copii de clasa 1!! Titularizati cu 5 dar vor mai multi bani decat in economia reala!

  5. Don’ presedinte al tarii e fost profesor. Are vreo 5 case, pana sa devina primar, presedinte etc. Cu gurita lui a spus ca a facut banii din pregatiri (neimpozitate), si ca ceilalti profesori care nu au reusit aceeasi performanta financiara au avut „ghinion”. Voi profesorii l-ati votat. Eu m-as vota ,de 30 de ani doar pe mine. Sau nici atat.

  6. Niste speculanti cel putin spus si aceste „cadre didactice”. Invatamantul este la pamant, copii abia isi iau examenele iar acestia urla in strada si stau cu mana intinsa de 1 saptamana, sa le fie rusine, ca daca s-ar duce sa se angajeze in alta parte ma indoiesc ca i-ar angaja careva. sa ca gura mica si joc pe glezne dragi „profesori”, acum v-ati gasit cand guvernele se schimba sa faceti si voi balamuc ca dupa nu aveti destul timp. Plus ca ii stresati pe copii, elevi si parinti cu aceste manifestari si maimutareala.

  7. Bac ca sa ce? La cemi trebue mie bacu ? Pisu pe iel.

  8. Si cu bac si fara bac si cu scoala si fara scoala tot pe Germania sau Anglia ma duc, barem daca tot fac o munca necalificata macar sa ma pot descurca cu banii ce ii castig.

    Daca ma interesa scoala, studiile superioare, educatia, oricum ma descurcam singur cu cartile si tehnologia ca la scoala ma duc sa imi ofere doar o mostra, 5%, din ce se cere pe economia de piata actuala.

    Asa ca merg la scoala ca sa ce? Ca se face sau nu se face, pentru mine ii tot aia. Nu devin mai prost decat eram ca nu merg la scoala, nu devin mai inteligent ca ma duc.
    De vina pentru prostia sau inteligenta mea nu este scoala si nu are cum sa fie niciodata.

  9. Educatia se face de catre societate, de catre fiecare membru al societatii.

    Profesorii ne spun sa invatam ca sa o ajungem departe dar ei au ajuns la 2750 lei salariu cu o gramada de diplome, scoli, facultati :))
    Pai eu in Anglia fac dublu sau triplu cat ei la primul salar. Si daca le-ar dubla salariile tot nu ar ajunge la cat poate castiga un tanar de 18 ani muncind la spalatorie in Danemarca.

    „Invata ca o sa o duci bine in viata” e cea mai mare minciuna a pseudointelectualilor. Ca sa o duci bine in viata trebuie sa stii sa te descurci in economia actuala, lucru total rupt de sistemul educational actual la nivel mondial, nu doar in Romania. Zi-mi tu mie o scoala din lume care te pregateste pentru viata si o sa-ti ofer minim 3 motive pentru care n-ai dreptate.

    Trebuie sa inveti intr-adevar, dar scoala vietii. Aia te ajuta. Nu sa stii sa interpretezi Luceafarul sau sa faci integrale
    Cum ma invata pe mine sa fac bani si sa am o viata frumoasa faptul ca invat ce munti avem pe planeta sau ce inseamna raport de contrarietate sau sa rezolv o matrice sau de ce a taiat Nicu Paleru salcamul? Ma ajuta fix cu nimic.

    Hai mersi si cu scoala asta…

  10. Ce vreau eu sa spun e ca protestul asta e despre faptul ca profesorii merita si ei sa fie platiti astfel incat sa se descurce cu traiul de zi cu zi, chiar daca munca lor e aproape inutila (din motivul ca e foarte ineficienta), in mare parte. Nu sunt ei de vina ca e aproape inutila munca lor, ci pur si simplu e de vina faptul ca Sistemul Educational pune educatia pe ultimul loc. Pe sistemul educational de fapt il intereseaza sa existe o modalitate conectata la bugetul de stat prin care se pot sifona bani, cu control politic.

    Daca era interesat de educatie mai schimba si el modalitatile de sustinere a cursurilor si programa.
    Asta cu mersul intr-o incapere unde sa stai pe scaun ore intregi sa asculti niste bazaconii in mare parte, pe care 98% le explica de 10 ori mai bine ChatGPT, e de domeniul Evului Mediu.
    Generatia Alpha are attention-spanul de 20 secunde. Oricum si generatia X, Baby Boomers etc. au attention span-ul de 10 minute maxim. N-ai cum sa fii atent mai mult de 10 minute la ceva, orice, atat timp cat nu exista o varietate (in general implica sa fie ora interactiva si sa iti folosesti mai multe simturi decat auzul si vazul).

    Sistemul educational e esuat pentru ca e mult prea linear si nu promoveaza gandirea critica sau creativitatea sau increderea in sine.
    Te invata sa stai jos, sa taci si sa asculti. Obedienta.

    Am ajuns intr-o perioada a umanitatii in care oamenii s-au saturat de asta si isi dau seama ca e doar un mare bulls.hit.
    De asta vezi copii cum nu mai iau in serios scoala. S-au trezit, e generatia „woke” care si-au dat seama ca profesorii vorbesc prostii.

  11. @Fost profesor. Discutam deunazi cu cineva care imi spunea ca este imposibil in momentul de fata sa iei orice examen fara meditatii. I-am cerut manualele copilului, mi le-a adus in luna mai noi, fara nicio indoitura, neatinse, cu un pic de praf pe ele.
    Am deschis unul, de chimie, am citit o lectie pe repede inainte, am facut testele si exercitiile fara nicio dificultate (nu sunt profesor).
    Intreb: Ce invatamant? Ce profesori? Ce elevi? Dar mai ales, ce parinti?
    Cum este posibil in luna mai sa ai manualele virgine?

  12. In schimb anaful a gasit solutia pentru a mari incasarile: sunt sute de mii de webchatisti si onlyfans…
    Romania educata!

  13. @Mihai, generatia #woke nu poate rezuma un text (am generalizat ca sa iti dai seama ce ineptie ai zis cand ai generalizat si tu). Macar atat sa inveti in scoala si se justifica scoala. Nu poate face diferenta intre rate la banca egale sau variabile. Vocabularul lor se rezuma la lol, brb, si altele. Daca in scoala inveti cum sa inveti, ai reusit in viata.
    Viitorul cere de la oameni sa fie flexibili in gandire si creativi, ai zis si tu, dar nu poti fi creativ cand nu ai o baza, cand nu stii ce exista deja, altfel te vei crede creativ pe stiinta altora (plagiatorii de doctorate). Cam cum sunt specialistii astia noi care iti vin la interviu si cer bani cat vad cu ochii dar ei nu inteleg nimic din ce vorbesti cu ei.
    Care obedienta in scoala te intreb? Sau poate nu cunosti semnificatia cuvantului. Cati din generatia #woke stiu ce inseamna obedienta? Cati au citit macar o carte pe luna, nu filozofie, dar o carte care sa te provoace sa cauti neologisme sau sinonime la ceea ce citesc pentru a prinde sensul textului? Zici ca 10 minute este „attention span” la un adult? Da, daca ai ADHD.

  14. Bre , may tăiați DREACU DE.LA! CIOri si suplimentati in EDUCATIE = E VIITORUL nostru ALL TUTUROR in joc … ! BASTA!!

  15. asa se ajunge cand politica de tara este :

    Dă-mi un mic și dă-mi o bere/Eu votez, tu faci avere .

    Dacă nu faci REFORME și tot mai dai cu țârâita la salariu din doi în doi ani totul ajunge ca la târg. Tu, guvern, îmi dai, eu, sindicat, te păsuiesc până după alegeri. Așa s-a petrecut totul în țara asta, iar REFORMELE nu le-a mai dorit nimeni, nici cei plătiți să le propună, nici clasele profesionale pe care trebuiau aplicate ele, reformele.

  16. GHINION saracilor ….hai ca plec in vacanta si voi la lucru ca sa ne platiti PENSIILE SPECIALE .

  17. Am auzit ca Fritz e de vina si ptr situatia profesorilor .
    Votati prosti primiti o tara proasta si condusa de hoti .
    Neam de mamaligari plangaciosi .

  18. @ghita: Nu doare generatia #woke nu poate rezuma un text, ci toate generatiile. Rezumatul unui text oricum a devenit inutil de cand inteligenta artificiala a invatat sa o faca foarte bine, mult mai rapid ca un om care chiar s-ar pricepe la rezumat.

    Macar atat sa inveti, dar nu inveti nici atat. Si nu, nu se justifica 5-6 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, 12 ani, pentru a invata aceasta abilitate.
    Cele mai importante lucruri pe care le inveti in scoala sunt: scrisul, cititul, numaratul si operatii aritmetice simple. Acestea le inveti in primii 2-3 ani de scoala, cum ramane cu restul de 9 ani?

    Majoritatea oamenilor nu poseda sensul termenilor din domeniul bancar. Fun fact: nici macar absolventii de Finante-Banci sau oameni care lucreaza in banca de 20 de ani. Scoala (aia 12 ani) nu contribuie cu nimic cand vine vorba de inteligenta financiara.

    Vocabularul se rezuma la […], stii de ce? Pentru ca e suficient. Si-au dat seama ca poti fi un adult functional al societatii si cu 100 de cuvinte in vocabular. Totul tinde spre minimalism si eficienta acum: functioneaza ceva cu mai putin efort? Ok, asta alegem! Faptul ca vrei tu sa utilizezi mai multe cuvinte, e un moft, nu o necesitate.

    Cum te invata scoala sa inveti? N-am auzit de asa ceva. Nici n-ar avea cum, pentru ca oamenii sunt diferiti si au preferinte diferite pentru modalitatile de invatare. Aspect de care cadrele didactice nu tin cont si ei inca cred in eficacitatea metodelor traditionale de invatat.

    Si ai vazut tu sa reuseasca pe undeva scoala sa iti contureze o baza utila? Din ce e formata baza aia utila?