Evacuarea elevilor de la Arte si mutarea lor in containere, un scandal inca departe de final

„Vrem o casa pentru Liceul de Arte Plastice“. Este strigatul de ajutor al celor 460 de elevi care invata la liceul din centrul Timisoarei. Pentru sustinerea demersului lor, de cateva saptamani bune, organizeaza fel de fel de proteste si actiuni atat in curtea institutiei, cat si in incinta primariei. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis si cei ai Primariei Timisoara vor sa-i mute in constructii modulare, pe care sa le amplaseze in curtea Scolii Generale nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu. Motivul? Chiria pentru cladirea din centrul urbei este mult prea mare, spun edilii, adica cei care o achita luna de luna, in timp ce inchirierea constructiilor modulare costa mai putin.

Mutarea, o poveste intortocheata

„Problema mutarii este destul de complicata. Este o situatie provizorie. Diferenta este ca aici avem conditii, acolo nu, iar acolo vom avea activitatea restransa. Sigur ca, odata cu mutarea, ne vom confrunta cu retragerea copiilor. Noi ne dorim sa gasim o relocare, pentru ca avem nevoie de spatiu si de ateliere“, a spus profesorul de design Tudor Vreme, membru si in Consiliul de administratie al liceului.
Conducerea institutiei, dar si profesorii ii acuza pe cei din primarie de alte interese si spun ca proprietarii cladirii, Fundatia Caritatea, le-au propus reduceri pentru chirie, insa nimeni nu a vrut sa discute cu ei. De cealalta parte, executivul Primariei Timisoara spune ca directoarea scolii a incheiat, in urma cu cativa ani, un contract de inchiriere valabil pana in 2008, cu o chirie de 666 de euro, iar la finele anului a fost semnat un act aditional care creste chiria cu peste 30.000 de euro.

„Nici acest act aditional nu a fost incheiat cu semnatura reprezentantilor Primariei Municipiului Timisoara. Scenariul se repeta in 2009, contractul fiind prelungit de fiecare data pentru inca un an, pe baza intelegerii dintre reprezentantii Fundatiei Caritatea si cei ai Liceului de Arte. Primaria nu a negociat pretul chiriei“, spune primarul Gheorghe Ciuhandu. Edilii au decis ca nu-si pot permite sa plateasca o chirie atat de mare si, daca scoala tot a fost comasata cu Generala nr. 9, de pe Liviu Rebreanu, cea mai buna solutie, propusa de asemenea si de Inspectoratul Scolar, este mutarea elevilor in incinta institutiei de pe Rebreanu.

„Noua unitate poarta denumirea de Liceul de Arte Plastice din Timisoara, cu sediile pe bv. Liviu Rebreanu nr. 35 si bv. Mihai Eminescu nr. 2. Pentru a se face o economie considerabila la bugetul local s-a propus mutarea elevilor in 15 ateliere, trei sali de clasa, cu un grup sanitar suplimentar, o sala profesorala, un cabinet director + secretariat, un cabinet director adjunct, o biblioteca, doua spatii de depozitare, un cabinet medical si un cabinet psiho“, se mai arata intr-o clarificare facuta de municipalitate. Reprezentantii primariei mai spun ca directoarea Eugenia Dragoi Banciu le-ar fi spus ca spatiile sunt insuficiente, asa ca au decis sa amplaseze si acele constructii modulare controversate.

20.000 de euro lunar pentru „containere“

Documentele arata ca oferta initiala de relocare a liceului in curtea Scolii nr. 9 are o valoare lunara calculata pe trei ani de zile de 20.050 de euro. In acest pret nu intra insa si transportul „containerelor“ sau instalarea lor. Potrivit unui document trimis de conducerea liceului catre primarie, in cazul inchirierii pe minimum trei ani, valoarea costului de livrare este de aproape 30.000 de euro, suma la care se adauga si altele, mentionate in act ca si „alte costuri“, de peste 24.000 de euro. Reprezentantii primariei spun insa ca au mai avut loc negocieri si ca pretul de inchiriere va fi mult mai mic. in plus, se va organiza o achizitie publica.

Primarul Timisoarei arata, intr-un document oficial emis de municipalitate, ca s-a luat in discutie si prelungirea inchirierii cladirii din centrul orasului, dar numai in conditiile in care contractul de inchiriere s-ar incheia pe trei ani de zile si cu o chirie de maximum 10.000 de euro. „Fundatia Caritatea nu a agreat incheierea unui astfel de contract, reprezentantii ei fiind dispusi la un contract pentru cel mult doi ani si cel putin 16.000 – 17.000 de euro lunar, in conditiile in care Liceul de Arte Plastice nici macar nu are aviz de functionare pentru cladire“, a mai mentionat Gheorghe Ciuhandu.
Mai mult decat atat, edilul sef spune ca fundatia a scos la vanzare cladirea din centrul Timisoarei, asa ca nu se stie ce soarta va avea Liceul de Arte si daca va ramane in incinta.

Substratul intregii afaceri: se doreste vanzarea cladirii!

Directoarea liceului din centrul orasului spune ca nu a avut alta solutie decat sa semneze contractele. In ceea ce priveste vanzarea cladirii, prof. Eugenia Dragoi Banciu spune ca se stie inca din 2008 ca se doreste vanzarea ei.
„Este scoasa la vanzare din 2008, dar si a inspectoratului este scoasa, doar este cladirea cu totul, nu este separat. Noi avem acelasi proprietar, de aceea vrem sa discutam cu toate cartile pe fata. Am vazut pe site-ul primariei un atac destul de dur direct la persoana mea. In 2006 nu eram eu director cand au fost trimise hartii la primarie vizavi de contractul care trebuia semnat. Ce era sa facem, sa stam asa pur si simplu? Eu am o gramada de acte pe care le-am trimis la primarie si la inspectorat si nu am primit raspuns“, ne-a declarat Eugenia Banciu.

Astazi, 2 iunie, toate partile implicate ar fi trebuit sa se intalneasca in Sala de Consiliu a primariei pentru a dezbate subiectul pe larg. Dezbaterea, insa, a fost amanata pentru luni dupa-amiaza.

Decizia finala va fi luata in 14 iunie, cand primarul va convoca o sedinta extraordinara a Consiliului Local.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.