Noutati :

Eva, Piramida, Coaja de om! Avem LISTA cu statuile ce vor fi puse in centrul istoric la Timisoara! Costa o avere

6 noiembrie, 2015 - 01:24 PM
Autor: Anonim      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. Dupa saptamani de speculatii legate de ce statui vor fi puse in centrul istoric reabilitat al Timisoarei, iata ca se face lumina. Primaria a dat publicitatii lista cu monumentele urbane ce isi vor gasi loc in zona pietonala.

CITESTE SI: Cel mai faimos timisorean din toate timpurile n-are ce cauta in centru, la Timisoara! A fost ‘batut’ de cea mai pacatoasa femeie din istorie. FOTO si VIDEO!

CITESTE SI: Cea mai pacatoasa femeie din istorie va avea statuie in buricul Timisoarei

– “ Marea piramida“, autor Mircea Roman, bronz, circa 96x102xh=170 cm
– “Coaja de om”, autor Mircea Roman, bronz, 98x115xh=200 cm
– “ Supermam“, autor Virgil Scripcariu, bronz, 55x65xh=155 cm
– “ Eva“, autor Virgil Scripcariu, bronz
– Ansamblu de coloane, autor Ion Nicodim, bronz si tehnica mixta, h=cca.200 cm
– “De-a telefonul”, autor Bogdan Rata, bronz patinat, h=cca.200 cm
– “Totem”, autor Mircea Roman, bronz, h=circa 3 m

Mai mult, este oferita si cate o explicatie pentru fiecare statuie in parte, pentru ca timisorenii sa inteleaga ce reprezinta.

Fiecare sculptura reprezinta o imagine tridimensionala metaforica, ce sugereaza diferite simboluri.
Lucrarea“ Marea piramida“ afirma ca “niciodata nu este prea tarziu sa asezam lumea noastra pe adevaratele valori” – dupa cum explica autorul Mircea Roman, in timp ce “Coaja de om” este o metafora pentru bunatate, spiritualitate si cultura ”fara de care nu ramanem decat coji, coji de om“.

A treia opera a lui Mircea Roman, “Totem”, este metafora ”sacrificiului a generatii de cetateni pentru orasul lor, ce se transforma intr-o fereastra in zid, datatoare de speranta si lumina“. Lucrarile “Supermam“ si “Eva“ ale sculptorului Virgil Scripcariu pun in atentia privitorului ”meditatii plastice ce au in centrul lor valori comunitare si umane imuabile: copilul, maternitatea, dragostea, inocenta, forta spirituala a puritatii” (Virgil Scripcariu).

Proiectul “De-a telefonul” reprezinta o sculptura ce are ca tema comunicarea, jocul, copilaria ca metafora a viitorului, contemporaneitatea (Bogdan Rata).

Sculpturile-coloane cu inimi in varf ale sculptorului Ion Nicodim reprezinta o ”marca a operei sale si, implicit, a artei romanesti, ele ilustreaza azi arta contemporana“ (Ariana Nicodim). Criticul de arta Anatol Mandrescu numea cautarile artistului, limpede si poetic ”axul pamantului acordat cu stele, mit agrar cosmic“.
Selectia a fost facuta de catre colectivul de arhitecti-autori ce s-au ocupat de conceptia intregului proiect de

Reabilitare a spatiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timisoara”, cat si cel de punere in valoare a vestigiilor arheologice descoperite in perioada implementarii proiectului ”Reabilitarea a spatiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timisoara”.

Sculpturile enumerate fac parte integranta din ambientul cultural al centrului istoric. “Alte elemente de mobilier urban si arta monumentala urmeaza sa fie asezate odata cu punerea in valoare a restului tesutului urban din cartierul Cetate, in acord cu politica culturala a Timisoarei: Timisoara creativa, Timisoara implicata, Timisoara conectata si Timisoara responsabila. Conform acestor directii se cauta recunoasterea valorilor de patrimoniu si punerea acestora in valoare, sprijinind cultura contemporana si legatura dintre aceasta si societate”, explica proiectantii.

Costul total al lucrarilor de arta este de 523.010,55 lei, fara TVA.

opiniatimisoarei.ro a informat inca din luna martie a acestui an ca centrul istoric se va umple de statui. Initial se vorbea despre 7 opere de arta, insa  numarul acestora a scazut. In primavara, reprezentantii primariei anuntau ca au deja doua propuneri de la arhitectii care au intomcmit proiectul: o femeie eleganta, imbracata in haine de epoca, pentru a evoca povestea primei iubite a lui Beethoven, care a locuit in casinoul militar din Piata Libertatii, precum si un… om modern. Mai apoi a fost facut un sondaj pe site-ul Primariei Timisoara, pentru ca timisorenii sa poata alege ce fel de monumente sa apara in centrul istoric al orasului. Au ales un tanar care citeste, soldati si personalitati. S-au primit 21 de propuneri atunci, printre care si monumente ale lui Eugeniu de Savoya, Florimund de Mercy, Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri, Anton Cehov, Goethe, Alexandru Ioan Cuza si Johnny Weissmuller.

Iata insa ca niciuna nu se regaseste in planul final.

CITESTE SI: Un tanar care citeste, soldati sau personalitati. Ce statui vor timisorenii in zona Cetate?Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. se va preda anatomie in parc .
  peste 100.000 lei/statuie, iata o performanta nedorita…
  chiar daca plateste coana UE , dupa cum arata si ce semnificatie poarta, este JALNIC !
  ARHITECTII/SCULPTORII AU FRUSTRARI de la andropauza?!

 2. Trecand peste „mesajele” pe care trebuie sa le transmita arta (vizuale, sunet,…) – vazute/induse de artist (ca imagini tridimensionale metaforice) – dar adeseori neintelese de „turistul obisnuit”, m-ar fi bucurat ca „statuile care se „planteaza in Timisoara” sa fi raspuns rolului urbanistic al artei, de a „ridica imaginea orasului” (terminologie adoptata ca sa nu lungesc lucrurile).
  In multe orase E.U. „sunt plantate” astfel de statui „turist frendly” cu personaje parca din cotidian si nu statui „pe care nimeni nu le va baga in seama”. Ma gandesc – de exemplu – la acea Eva (din imagine, sau la altele deja existente) – daca cineva ar dori ca „Eva” (Sotia) lui sa arete metaforic ca si sculptura.
  Daca se doresc insa astfel de mesaje tridimensionale metaforice, statuile ar trebui „plantate”,de exemplu, in parcul Botanic, pe alei dedicate artei, si, prin aceasta, parcul ar creste in „atractivitate” (nu neaparat turistica, imediata)

 3. foarte slab, rade olguta vaslescu,primarul craiovei si cu fundul de voi,uitati-va la statuile urbane de acolo,e o tragedie ce se intampla in timisoara