Eroii nu mor niciodata. Soldatii Regimentului 6 Artilerie Grea comemorati la Timisoara. Foto

TIMISOARA. Soldatii Regimentului 6 Artilerie Grea Timisoara au participat la unele dintre cele mai importante batalii ale Armatei Romane in Al Doilea Razboi Mondial, iar in fiecare an, in 20 august, veteranii de razboi si urmasii acestora le cinstesc memoria ostasilor din acest regiment.

S-a intamplat si de aceasta data la Timisoara. Ziua a inceput cu un serviciu religios realizat de un sobor de preoti in Catedrala Mitropolitana.

A urmat apoi depunerea unei coroane de flori de catre urmasii veteranilor de razboi la placa memoriala aflata in incinta sediului Muzeului Banatului din Piata Huniade, cladire care a fost la un moment dat sediu al Regimentului 6 Artilerie Grea Timisoara.

De la evenimentele din acest an a lipsit Constantin Calina, cel care a luptat in Al Doilea Razboi Mondial in cadrul Regimentului 6 Artilerie Grea. Veteranul de razboi care a inceput seria comemorarilor camarazilor sai inca din 1987, insa ajuns la 99 de ani, nu a mai putut ajunge la eveniment din pricina varstei inaintate.

Infiintat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea roman a avut garnizoana de resedinta la Alba Iulia, comuna Floresti (judetul Cluj), Sibiu si Timisoara (sediul Muzeului Banatului din Piata Huniade nr. 1).

A participat la campania armatei romane impotriva Uniunii Sovietice de la inceputul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind actiunile de lupta ale trupelor romane si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) si cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), pana la 23 August 1944.

După lovitura de stat de la 23 August 1944, cand Romania s-a alaturat Natiunilor Unite, a luat parte in cooperare cu trupele romano-sovietice la actiunile de lupta impotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, esecul ofensivei germano-maghiare asupra Timisoarei (10-17 septembrie 1944) si revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul national al Romaniei (25 octombrie 1944).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.