Noutati :

Epuizat si depasit moral, la Timisoara functioneaza cel mai vechi RMN din tara, cumparat acum 11 ani de Ministerul Sanatatii. O data la doua luni are nevoie de reparatii!

17 octombrie, 2012 - 09:30 AM
Autor: Marcela Sferlea      
Categorie: SANATATE
0

Dotarea spitalelor cu aparatura de inalta performanta este o adevarata problema in sistemul medical. La Timisoara pacientii sunt examinati cu un aparat RMN care se strica o data la doua luni.

Aparatul a fost achizitionat in urma cu 11 ani de Ministerul Sanatatii, printr-un program finantat de Banca Mondiala. Atunci au fost cumparate mai multe aparate, insa dintre toate, singurul care mai functioneaza se afla la Spitalul Judetean din Timisoara.

“Din generatia lui este cel mai vechi din tara, este functional, dar cu foarte mari eforturi din partea spitalului si a echipei medicale. Se strica…nu stiu daca lunar, dar cel putin o data la doua luni ”, ne-a declarat managerul Spitalului Judetean din Timisoara, Ciprian Bogdan.

Directorul Spitalului Judetean Timisoara: Este norma UE: durata de viata a unui RMN e intre 5 si 10 ani!

Potrivit directorului Spitalului Judetean din Timisoara, Ciprian Bogdan, pentru RMN-ul vechi de 11 ani piesele de schimb nu se mai fabrica, iar in cazul in care o piesa e defecta abia se mai gaseste, cu comanda.

Este o norma a Uniunii Europene pentru RMN-uri, acestea au o durata de viata intre 5 si 10 ani. Dupa cei 10 ani, nu se mai fabrica piese de schimb pentru acea generatie de RMN. Am avut o situatie, la Spitalul Judetean Timisoara cand s-a defectat o piesa si a trebuit schimbata. Abia am gasit sa o inlocuim. A fost facuta pe comanda si adusa tocmai din Taiwan. Timp de o luna, cat a durat schimbarea piesei, RMN-ul nu a functionat”, a declarat Ciprian Bogdan.

Directorul de la Judetean mai spune ca pretul unui RMN se ridica la peste un milion de euro.

Contract de service si cerere la minister pentru o noua achizitie

Din cauza faptului ca aparatul se strica foarte des, iar costurile unei reparatii ar fi foarte mari, conducerea unitatii sanitare a facut un contract anual cu un service, in valoare de 80.000 de euro .

“Este un aparat uzat din punct de vedere moral si fizic. Mai cade o piesa, mai trebuie inlocuita. Norocul nostru este ca am reusit sa avem un contract de service full pentru toate piesele care ar trebui sa se deterioreze. Chiar in ultimul timp am avut nesansa sa cada pe rand cateva piese si aparatul a avut o perioada de nefunctionalitate. In ansamblu, este cel mai fiabil aparat pe care l-a achizionat Ministerul Sanatatii acum 11 ani printr-un program finantat de Banca Mondiala”, ne-a spus Florin Birsasteanu, seful Departamentului de RMN si directorul medical al Spitalului Judetean din Timisoara.

Conducerea unitatii sanitare a facut toate demersurile catre Ministerul Sanatatii pentru achizitionarea unui nou aparat. “Speram ca anul viitor Ministerul Sanatatii ne va ajuta”, a mai precizat Ciprian Bogdan.

In perioada in care aparatul este defect pacientii sunt nevoiti sa isi faca analizele in cabinetele private, insa costurile nu sunt deloc mici. O asemenea investigatie costa aproximativ 400 de lei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...