Noutati :

Emil Boc l-a dat afara dintr-o sedinta despre absorbtia fondurilor europene pe seful Autoritatii de Management pentru POS. Afla de ce!

21 iulie, 2011 - 09:12 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Incident fara precedent la nivel inalt. Emil Boc l-a dat afara dintr-o sedinta pe seful Autoritatii de Management pentru POS CCE, Calin Istratoiu. Discutau despre absorbia fondurilor europene.

Premierul a solicitat, joi, in cadrul reuniunii guvernamentale privind absorbtia fondurilor europene, date exacte privind corectiile financiare aplicate pana in prezent de autoritatile de management in cazul proiectelor UE intarziate nejustificat sau derulate cu incalcarea legii achizitiilor publice, informatii care nu au putut fi prezentate de conducerea Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE), au relatat surse participante la sedinta.

„Seful autoritatii a spus ca nu cunoaste aceste date, moment in care premierul s-a enervat si i-a reprosat ca vine nepregatit la sedinta, desi in Guvern se vorbeste de mai multe saptamani despre problema absorbtiei fondurilor europene. El i-a cerut acestuia sa iasa din sala”, au relatat sursele.

Intr-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arata ca premierul a dispus ca ministrii sau secretarii de stat cu atributii in domeniu, precum si directorii autoritatilor de management ale programelor operationale sa prezinte periodic – in cadrul comitetului interministerial – rapoarte privind rezultatele controalelor de reverificare a procedurilor de achizitii publice pentru proiectele europene aflate in derulare.

De asemenea, seful Guvernului a cerut ministrilor sa faca publice eventualele nereguli si corectiile aplicate in urma acestor verificari.

„Niciun proiect aflat in implementare nu va avea de suferit ca urmare a realizarii acestor verificari, daca beneficiarii au respectat procedurile legale”, a spus Boc, citat in comunicat.

In sedinta de miercuri a Guvernului, premierul Emil Boc a cerut ministrilor si sefilor autoritatilor de management sa aplice corectii financiare in proiectele UE pentru care sunt incalcate normele achizitiilor sau sunt intarziate nejustificat, solicitand totodata si ca numele sefilor responsabili din aceste autoritati sa fie indicat public.

„Rugamintea si solicitarea expresa este faceti publice si numele celor care conduc autoritatile de management din ministere, pentru ca eu tot trag la raspundere ministrii, dar in fapt cei care trebuie sa propuna si sa ia decizii sunt cei care conduc autoritatile de management. Ori ei trebuie sa stie ca au o responsabilitate fata de aceasta tara, iar numele lor trebuie sa fie public. Asa cum intr-o sentinta judecatoreasca avem un judecator care da o sentinta, si la unul care coordoneaza o autoritate de management de la un minister trebuie sa fie o persoana cunoscuta, invocata si care trebuie sa aiba si o responsabilitate publica in raport cu ceea ce inseamna derularea fondurilor europene”, a spus atunci Boc.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a adresat Guvernului rugamintea ca pentru moment Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles, mai putin pe agricultura, precizand ca premierul a si dispus o asemenea masura.

La inceputul lunii iulie s-a anuntat ca statul va rambursa cheltuielile firmelor la derularea unui proiect cu fonduri UE doar dupa ce va verifica modul in care contractele de achizitii au fost atribuite si va taia intre 2%-100% din suma de restituit daca descopera nereguli. Decizia a fost luata atunci de Guvern prin ordonanta de urgenta.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...