Noutati :

Eliminarea transportului gratuit ar putea avea urmari dramatice, o multime de elevi sa abandoneze scoala. Semnalul de alarma tras de Organizatia Salvati Copiii

27 februarie, 2021 - 10:45 AM
Autor: Redactie      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. In contextul unei crize educationale fara precedent, in care copiilor vulnerabili le-a fost ingradita participarea la educatia online si s-a adancit astfel marginalizarea acestora, Organizatia Salvati Copiii Romania avertizeaza asupra consecintelor grave pe care le poate avea eliminarea accesului la transportul gratuit pentru cei 400.000 de elevi care fac naveta zilnic pentru a ajunge la scoala ori liceu.

CITESTE SI: Se pot face iarasi programari pe platforma pentru vaccinarea anti COVID cu Pfizer 

Reprezentantii Salvati Copiii reamintesc faptul ca asigurarea transportului este prevazuta in art. 84 (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011: „Elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiaza gratuit de servicii publice de transport local rutier, naval, cu metroul, precum si feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.

Pentru ca elevii sa beneficieze in continuare de dreptul legitim la transport gratuit, drept castigat in 2020 prin eforturile reprezentantilor elevilor si ale organizatiilor neguvernamentale, Salvati Copiii considera ca elevii si parintii sunt indreptatiti sa primeasca de indata informatii lipsite de ambiguitate cu privire la modalitatea de decontare gratuita si integrala a cheltuielilor de transport.

Intr-o scrisoare adresata ministrului Educatiei, Organizatia Salvati Copiii Romania cere:

– Comunicarea publica, in urmatoarele zile, a intentiei Guvernului Romaniei cu privire la mentinerea reglementarilor actuale privind transportul gratuit.
– Stabilirea si publicarea modalitatilor de achizitionare, de catre copii si reprezentantii acestora, a legitimatiilor de calatorie gratuite pentru mijloacele de transport in comun si pentru naveta intre domiciliu si unitatea de invatamant.
– Lamurirea aspectelor juridice privind transportul si comunicarea surselor de finantare atat pentru sumele care trebuie alocate din bugetul Ministerul Educatiei inclus in bugetul de stat (50%) , cat si cu privire la bugetele locale ori judetene (50%), conform art. 84 (3^1) si (3^5) ale Legii educatiei nationale.

Dupa un an scolar profund afectat de pandemie, ne exprimam speranta ca, asa cum cheltuielile de transport ale deputatilor si senatorilor „pe liniile aeriene interne, auto, fluviale si pe calea ferata, cu orice categorie de trenuri de calatori, la clasa I” (Legea 96/2006, art. 44) si ale persoanelor care ocupa functii de demnitate publica (Hotararea 714/2018) sunt decontate integral prin reglementari simple, tot astfel, ca expresie a principiului constitutional al interesului superior al copilului, le va fi respectat tuturor elevilor dreptul la transport gratuit„, transmit reprezentantii Organizatiei Salvati Copiii Romania.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...