Elevi, aflati ce va asteapta! S-a schimbat Legea Educatiei

Proiectul de lege care tocmai a fost asumat de Guvern vine cu noutati care "vor schimba din temelii educatia romaneasca", potrivit premierului Boc. Vezi aici care sunt modificarile! Invatamantul primar va avea o durata de cinci ani ,  fiind format din clasele I-IV, plus clasa pregatitoare. In schimb, invatamantul general obligatoriu se va opri la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului. Clasa a IX-a va trece la gimnaziu, dar abia peste patru ani. Parlamentarii s-au gandit si la aglomeratia din unele clase, astfel ca au prevazut in proiect o medie, in invatamantul preuniversitar gimnazial si liceal, de 25 de elevi pe clasa. Tot in avantajul elevului sunt si prevederile referitoare la bursele sociale si accesul gratuit la camine si cantine, in unitatile de invatamant din alta localitate decat aceea de domiciliu. In proiect este prevazuta posibilitatea retragerii autorizarii/acreditarii oricarei unitati de invatamant, de stat sau private, la propunerea administratiei locale sau a Inspectoratelor Scolare. Admiterea la liceu se va face in functie de portofoliul educational si media de absolvire (70%) si de proba de admitere, organizata de fiecare liceu (30%). Cum din portofoliul educational fiecare liceu preia ce-i convine, decizia acestuia este de fapt mult mai mare decat 30%. La examenul de bacalaureat se mentin probele transdisciplinare (stiinte-fizica, chimie, biologie), in conformitate cu situatiile reale din viata. Invatamantul pentru minoritati: se pot organiza grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar, in orice localitate. De asemenea, in tot invatamantul preuniversitar, geografia si istoria se predau in limba minoritatii, cu obligatia transcrierii si insusirii toponimiei si in limba romana. Aceasta este una dintre prevederile Legii educatiei, care au incins spiritele in randul opozitiei. Cele mai importante masuri pe care le propune noua Lege a educatiei nu vor intra in vigoare imediat, ci vor fi introduse treptat, pentru a nu bulversa sistemul de invatamant. Astfel, masura introducerii clasei a IX-a la invatamantul gimnazial se aplica incepand cu 2013. De asemenea, metodologia examenului de bacalaureat se va schimba abia din 2012. Pana atunci, examenul se va desfasura, ca si acum, dupa prevederile legii in vigoare. In ceea ce priveste invatamantul superior, alegerea rectorului si a structurilor de conducere din institutiile de invatamant superior se va face in conformitate cu prevederile noii legi, incepand din anul 2012.

Proiectul de lege care tocmai a fost asumat de Guvern vine cu noutati care „vor schimba din temelii educatia romaneasca”, potrivit premierului Boc. Vezi aici care sunt modificarile!

Invatamantul primar va avea o durata de cinci ani ,  fiind format din clasele I-IV, plus clasa pregatitoare.

In schimb, invatamantul general obligatoriu se va opri la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului. Clasa a IX-a va trece la gimnaziu, dar abia peste patru ani.

Parlamentarii s-au gandit si la aglomeratia din unele clase, astfel ca au prevazut in proiect o medie, in invatamantul preuniversitar gimnazial si liceal, de 25 de elevi pe clasa.

Tot in avantajul elevului sunt si prevederile referitoare la bursele sociale si accesul gratuit la camine si cantine, in unitatile de invatamant din alta localitate decat aceea de domiciliu.

In proiect este prevazuta posibilitatea retragerii autorizarii/acreditarii oricarei unitati de invatamant, de stat sau private, la propunerea administratiei locale sau a Inspectoratelor Scolare.

Admiterea la liceu se va face in functie de portofoliul educational si media de absolvire (70%) si de proba de admitere, organizata de fiecare liceu (30%).

Cum din portofoliul educational fiecare liceu preia ce-i convine, decizia acestuia este de fapt mult mai mare decat 30%.

La examenul de bacalaureat se mentin probele transdisciplinare (stiinte-fizica, chimie, biologie), in conformitate cu situatiile reale din viata.

Invatamantul pentru minoritati: se pot organiza grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar, in orice localitate. De asemenea, in tot invatamantul preuniversitar, geografia si istoria se predau in limba minoritatii, cu obligatia transcrierii si insusirii toponimiei si in limba romana. Aceasta este una dintre prevederile Legii educatiei, care au incins spiritele in randul opozitiei.

Cele mai importante masuri pe care le propune noua Lege a educatiei nu vor intra in vigoare imediat, ci vor fi introduse treptat, pentru a nu bulversa sistemul de invatamant.

Astfel, masura introducerii clasei a IX-a la invatamantul gimnazial se aplica incepand cu 2013. De asemenea, metodologia examenului de bacalaureat se va schimba abia din 2012. Pana atunci, examenul se va desfasura, ca si acum, dupa prevederile legii in vigoare.

In ceea ce priveste invatamantul superior, alegerea rectorului si a structurilor de conducere din institutiile de invatamant superior se va face in conformitate cu prevederile noii legi, incepand din anul 2012.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...