Educatia sexuala pentru copii. Psihologii va invata cum sa abordati problema sexualitatii

Viata sexuala inceputa precoce, minore insarcinate, violuri si boli cu transmitere sexuala… Toate acestea au devenit banale si nu mai mira aproape pe nimeni. Cu toate acestea, nu sunt normale. Psihologii spun ca multe dintre aceste probleme ar putea fi prevenite daca parintii si profesorii s-ar ocupa mai mult de educatia sexuala a copiilor. Potrivit specialistilor, sexul este un subiect important si, din pacate, in mult prea multe familii reprezinta un subiect tabu. Multi parinti ezita sa vorbeasca despre sex cu copii lor, iar motivele pentru care fac aceasta alegere tin de cultura, religie sau de prejudecatile cu care acestia au crescut la randul lor.

Cand incepem educatia sexuala

Nimeni nu poate spune cu certitudine care este varsta ideala la care parintii ar trebui sa inceapa sa le faca educatie sexuala copiilor. De aceea, psihologul Nicoleta Iordache sustine ca prima discutie trebuie sa aiba loc atunci cand apar primele curiozitati din partea copilului: „Copiii noilor generatii sunt foarte receptivi si inteligenti. De la 2-3 anisori ei incep sa observe diferentele dintre sexe. Ideal este sa vorbim cat mai devreme cu copilul, pentru ca altfel va deveni curios si va cauta informatii in alta parte. Cand un copil intreaba «Eu de ce nu sunt ca tine?», trebuie sa ii explicam, pe intelesul lui, ce inseamna diferenta dintre o fetita si un baietel”.
Reticenta parintilor in a raspunde curiozitatii copilului, jena dusa la extrem va avea invariabil, acelasi rezultat: copilul isi va satisface singur curiozitatea. Va lua informatii de la televizor, din reviste sau de pe internet. Aceste informatii nu sunt „controlate” si, din aceasta cauza, copii la varste fragede pot asimila exemple nu tocmai benefice. Influentele din mediul social sunt importante, copiii vad foarte multe si prind repede orice. Informatiile care nu sunt cat de cat filtrate de parinti pot avea un efect negativ asupra copilului. Media nu este cea mai buna alegere cand vine vorba de informarea unui copil si de aceea el trebuie sa aiba o minima cunostinta inainte de a-i cadea in mana o revista cu conotatii sexuale.

Modul de abordare

Daca v-ati hotarat sa purtati aceasta discutie cu copilul dumneavoastra, este important sa alegeti modul potrivit de abordare a oricarui subiect legat de sex. Limbajul folosit si tonul pe care vorbiti sunt si ele foarte importante.

In cazul in care copilul are o varsta frageda este indicat ca parintii sa fie cat mai sinceri si deschisi. Psihologul Nicoleta Iordache ii indruma pe parinti sa ii explice copilului ca a stat in burtica, ca aceea a fost casa lui timp de noua luni. Nu trebuie sa se intre in detalii anatomice, dar nici nu e indicat sa se foloseasca mitul berzei, pentru ca cel mai bun model pentru un copil este parintele sau. in acest secol al informatiei, copilul poate creste cu o idee eronata, pe care, oricand, internetul sau alte mijloace de informare i-o pot schimba. Minciunile folosite de parinti, pot avea repercusiuni asupra copilului, care va trai la un moment dat o dezamagire. Mai apoi, cand copilul ajunge la pubertate, discutia trebuie purtata direct, fara jena: „Trebuie sa atingem cele mai importante detalii ale unei vieti sexuale sanatoase, de la anatomie pana la sentimente. Trebuie sa le explicam importanta contraceptiei, ce este si de ce se foloseste un prezervativ si cum evitam bolile cu transmitere sexuala”, adauga psihologul Nicoleta Iordache.

Cabinetele de planificare familiala

Chiar daca nimeni nu are o reteta perfecta in educatia sexuala, cert e un singur lucru: ea trebuie facuta, in primul rand de catre parinti. Eugenia Boleta este o mama moderna, care a inceput sa vorbeasca despre sex cu fata ei, care acum are 13 ani, chiar inainte de a atinge varsta pubertatii. „Am inceput sa discut cu fetita mea despre sex cand avea 9 ani. Cred totusi, ca pana la o anumita varsta, copilul trebuie sa stie ca «vine barza». Am inceput sa ii vorbesc despre menstruatie si apoi, pas cu pas, i-am explicat in detaliu, vorbindu-i si despre consecintele unui contact sexual neprotejat.” Daca parintii sunt mult prea jenati de acest subiect, mai exista o alternativa. Cabinetele de planificare familiala ii pot ajuta pe tinerii in cautare de informatii. „90% dintre pacientii nostri sunt adolescenti care au un nivel educational mediu. Cei mai multi adolescenti vin pentru contraceptie sau pentru informatii pe care nu le primesc de acasa. Sunt cazuri rare, in care puberul vine insotit de mama, dar si cazuri in care se ascund. In cele mai multe dintre situatii, parintii nu stiu ca fetele lor apeleaza la serviciile noastre”, spune medicul Carmen Cernescu de la un astfel de cabinet.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.