Eco-scolile din Timisoara ii invata pe elevi cum sa protejeze mediul. La fiecare doi ani, acestea sunt verificate de o comisie din Bucuresti

TIMISOARA. Planteaza copaci, colecteaza hartie, aduna gunoaiele din cartier sau recicleaza pet-uri! Elevii de la patru scoli din Timisoara, organizati in patrule eco, fac ordine si curatenie in oras. Din clasa I pina in clasa a VIII-a, cei mici invata de la invatatori si profesori cum sa aiba o viata sanatoasa.
Timisoara are patru scoli ecologice.

Scoala Generala Nr. 16 este scoala coordonatoare la nivel zonal. in vestul tarii, noi coordonam eco-scolile din trei judete: Caras Severin, Hunedoara si Timis. in Timisoara avem cele patru scoli care poarta titulatura de eco-scoala: cele cu clasele I-VIII Nr. 12, Nr. 16, Nr. 18 si Nr. 21“, ne spune Mihai Parvulescu, directorul scolii Generale Nr. 16.

Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG) este organizatia care, la nivel national, coordoneaza proiectul international Echo-Schools. Unitatile de invatamant se pot inscrie in proiect si au nevoie de doi ani de activitati pentru a primi Steagul Verde, simbol al implicarii in ceea ce inseamna ecologie.

Obtinerea Steagului Verde asigura titlul de Eco-scoala; odata obtinut, Steagul Verde poate fi arborat numai timp de 2 ani (cu conditia ca unitatea scolara sa se reinscrie in program in fiecare din cei doi ani), dupa care scoala poate solicita reluarea procedurii de evaluare pentru reactualizarea titlului obtinut sau poate renunta la program“, ne spune Monica Dan, coordonatorul proiectului de la scoala Generala Nr. 12 din Timisoara. scoala care se inscrie in program va plati o taxa de 50-60 de lei si care a primit acest steag.
La ce fel de activitati participa elevii?
inca din clasa I, micutii invata despre ecologie. Ore optionale despre protectia mediului, activitati de plantare de copaci, de recuperare a hartiei s.a.m.d. sunt numai cateva dintre indeletnicirile pe care le au scolarii.

Ii ducem pe elevi sa faca masuratori ale aerului si ale apei in diferite zone din Timisoara si din imprejurimi pentru a le arata ce inseamna un mediu mai curat, pentru a-i face sa constientizeze multe dintre problemele cu care ne confruntam in viata de zi cu zi“, explica directorul Mihai Parvulescu.

In cele trei judete sunt peste 40 de scoli care au sau doresc sa primeasca titulatura de Eco-scoala. Fiecare dintre aceste unitati de invatamant trebuie sa fie implicate la toate nivelurile: cadre didactice, elevi si parinti, in activitati dintre cele mai diverse, spune directorul timisorean, de la promovarea miscarii in aer liber la atragera atentiei locuitorilor din cartier cu privire la aruncatul gunoaielor pe strada sau pe spatiul verde.

Pe langa activitati ce presupun lucrul la clasa, desene pe tema de protectia mediului, sau excursii la unele obiective turistice si culturale pentru a-i invata pe cei mici despre biodiversitatea care ne inconjoara, elevii, fie ei de gimnaziu sau de ciclul primar, participa la campanii de promovare a ecologiei in randul comunitatii in mijlocul careia se afla. Astfel, au loc activitati de igienizare a cartierului, patrule eco ale elevilor care impart fluturase timisorenilor de pe strada cu diverse informatii despre scoala etc.

Directiile pe care profesorii trebuie sa le urmeze cu elevii pentru a-i invata mai multe despre ce inseamna un trai sanatos, ecologic nu sunt deloc putine. Astfel, timp de un an de zile, ei trebuie sa organizeze activitati ce vizeaza semnificatia apei in viata noastra, sa le prezinte elevilor importanta naturii si a biodiversitatii, care este scopul energiei si care sunt perspectivele globale. Totodata, elevii vor afla mai multe despre ce inseamna un stil de viata sanatos, despre rolul pe care o are curtea scolii in educatia lor, transportul/mobilitatea sustenabila, dar si cum pot sa gestioneze deseurile. Nu in ultimul rand, elevii vor invata despre zgomot si schimbarile climatice.

Este important pentru noi sa stim ca elevul pleaca de la scoala si cu un altfel de bagaj de cunostinte, pe care poate ca nu stie sa le foloseasca acum, dar cu siguranta le va valorifica dupa ce creste“, ne spune Mihai Parvulescu.

El adauga ca scopul scolii Generale Nr. 16, centrul zonal, consta in atragerea si implicarea cat mai multor unitati de invatamant in programul Echo-Schools. Alte patru scoli din Timis si-au anuntat disponibilitatea de a deveni scoli ecologice si de a-i implica pe elevii lor in activitatile specifice programului, cu atat mai mult, cu cat numeroase parteneriate cu diferite unitati de invatamant din alte judete si din alte tari pot fi pune in practica si alte proiecte, precum „Sa invatam despre padure“ sau „Copacul de hartie“ sunt derulat la nivelul unitatilor de invatamat. Toate au un scop comun: implicarea elevilor in activitati ecologice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bravo voua! Ar fi bine sa se introduca in programa scolara, inca de la gradinita, o disciplina de protectia mediului. Mult succes in continuare.