Echitatia, sportul nobil unde poti uita linistit de toate problemele. Disciplinele ecvestre dezvolta increderea in propria persoana

TIMISOARA. Ai incercat toate metodele de petrecere a timpului liber, insa tot nu ai reusit sa te descarci de grijile cotidiene? Te-ai saturat de sporturi care te molesesc si te obosesc? Incearca altceva!

Specialistii iti recomanda sa incerci unul dintre cele mai nobile sporturi din istorie: echitatia. Nu doar ca te ajuta sa te relaxezi, insa beneficiile acestui sport sunt bune atat pentru tine ca individ cat si in relatia cu ceilalti colegi de serviciu sau in societate.

Laurentiu Covaci este unul dintre cei mai apreciati instructori de echitatie din tara. El este cel mai bun jockeu din Romania, si printre cei mai buni din strainatate, si si-a facut din echitatie o pasiune dusa aproape la extrem. In timpul liber preda ore de calarie atat copiilor, cat si adultilor care vor sa-si petreaca cateva ore in natura. La fel ca la celelate cluburi din jurul Timisoarei (Sannandrei, Izvin, Sannicolau Mare si Timisoara in Calea Lugojului), la Giroc, acolo unde el preda calaria, o ora de antrenament costa 50 de lei. Beneficiile unei sedinte sunt insa infinit mai multe.

Echitatia dezvolta un lucru foarte important: increderea. Persoanele cu handicap fizic care fac acest sport isi pot invinge foarte mult acest handicap. Cel putin in strainatate, terapia calare este foarte mult folosita pentru persoanele cu deficiente. In conditiile in care din afara fenomenului vezi un cal mare de care la prima vedere te sperii, atunci cand ajungi acolo sus si incepi sa-l manevrezi, sa-l controlezi, prinzi o incredere foarte mare in tine, in ceea ce poti face tu pe mai departe in viata. iti dai pur si simplu seama ca nu exista obstacole mari in viata“, spune Laurentiu Covaci. Un alt beneficiu al echitatiei este socializarea. Pe langa faptul ca prinzi incredere, intre jocheu si cal se naste o dragoste inexplicabila. Cei doi parteneri ajung sa se cunoasca, si chiar daca nu are puterea de a comunica verbal cu tine, calul ajunge sa te cunoasca si sa te faca sa devii mult mai puternic si mult mai grijuliu in viata de zi cu zi si in relatia cu oamenii.

Teama de cai se vindeca in timp

Daca va ganditi ca este extrem de simplu sa-ti invingi aceasta teama va inselati. De fapt, munca instructorului este una deosebit de grea, pentru ca teama persista chiar si dupa ce ajungi sa-ti controlezi partenerul de antrenament. Initierea in calarie porneste in grajd, acolo unde elevul isi intalneste colegul. Cateva sedinte, cei doi incearca sa se acomodeze, elevul isi teseala partenerul, ii da de mancare si-l mangaie, si abia apoi ies la antrenament.

Primele sedinte de calarie sunt pentru ca elevul  sa-si invinga teama de cal. Aici e problema mare, pentru ca sunt destui dintre cei care vin care au frica de cal. De fapt sa uite practic ca este pe cal, aici e marea batalie. De partea cealalta sunt unii care nu au deloc frica, sa zic asa sunt inconstienti. Si cu ei trebuie lucrat. Dupa aceasta proba de acomodare, urmeaza orele in care copilul invata sa-si stapaneasca, sa-si controleze calul. Aceste ore sunt mai grele si iau mai mult timp“, spune instructorul de echitatie.

Un sport nu foarte scump la inceput, extrem de costisitor la performanta

Accesoriile pentru initierea in calarie sunt pentru un copil, 5-600 de lei, in timp ce pentru un adult costurile nu pot depasi 1.000 de lei, in functie de hainele pe care alege sa le poarte. Costurile sunt mult mai mari insa cand vine vorba de performanta. „Dupa doi ani de exercitii cam ajungi sa participi la competitii. Aici din punct de vedere financiar este mult mai greu. Nu mai poti din buzunarul propriu, este nevoie de sponsori si multe altele“, conchide instructorul de echitatie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.