Noutati :

E scris negru pe alb: sotii batausi vor fi dati afara din casa!

28 februarie, 2012 - 10:47 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Proiectul de lege privind combaterea violentei in familie a trecut in Parlament. Conform noii legi, barbatii care isi bat sotiile vor fi mult mai usor evacuati din casa decat pana acum. De asemenea, agresorul va putea fi obligat sa isi despagubeasca victima si va fi amendat in cazul in care mai intra in contact cu aceasta.
Este un succes al colaborarii intre societatea civila si clasa politica. Acest demers legislativ a fost initiat in urma consultarilor cu reprezentantii Centrului de Mediere si Securitate Comunitara Iasi si ai altor ONG-ri. (…) Noua lege aduce astfel doua modificari esentiale in acest sens: victima violentei in familie poate cere instantei un ordin de protectie si un ordin de restrictie fata de agresor. Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele tarii in maxim 30 de zile si, dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, va intra in vigoare”, transmite deputatul Petru Movila.
Ce sanctiuni primeste agresorul
Potrivit legii, victima are dreptul sa se adreseze instantei si sa solicite ordin de protectie cu caracter provizoriu, iar instanta poate sa interzica agresorului sa ramana sau sa se reintoarca in locuinta comuna. De asemenea, instanta poate sa-l oblige pe agresor sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata, cele generate de adapostirea victimei.
Victima poate sa ceara ordin de restrictie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, pastrarea distantei de minimum 200 de metri fata de persoana vatamata, interzicerea oricarui contact telefonic sau corespondente. Acest ordin de interdictie nu poate depasi doi ani, se mai arata in lege.
De asemenea, legea prevede si sanctionarea cu amenda intre 1.000 si 5.000 de lei pentru refuzul primirii in adapost ori refuzul de a acorda asistenta medicala victimelor, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru refuzul parasirii adapostului in momentul in care conditiile care au determinat internarea au disparut, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru incercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a patrunde in incinta adapostului in care se afla victima.
Semnarea documentului de catre presedintele Traian Basescu este ultimul pas pentru ca documentul sa devina lege.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. nu sunt adeptul violentei, dar situati de acest gen in viata pot aparea, fie noi barbati suntem cu probleme, fie stresul vieti,asa cum nici femeile nu mai sunt cum erau,vad ca de poate da afara numai din locuinta comuna,deci daca eu sunt unic proprietar, nu, platesti doar despagubiri,pai altfel ar fi nasol, muncesti o viata sa ai ceva si cucoana de la o palma te zvarle in strada, ce faci la 50ani ca barbat!..schimbam foile si noi barbati,nu veti mai vedea femei pe multe contracte de case, apart…