Noutati :

E oficial: Primaria Timisoara renoveaza cu bani din bugetul local cladirile istorice din Piata Victoriei. Proprietarii sunt obligati sa puna bani. Vezi lista cladirilor ce intra in reabilitare!

14 martie, 2013 - 04:47 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. Consilierii locali au dat, printr-un prim pas, unda verde proiectului prin care municipalitatea va renova cu bani din bugetul local cladirile istorice din Piata Victoriei. Proprietarii sunt obligati sa vina cu o cota parte pentru reabilitarea fatadelor. A fost aprobata lista imobilelor ce intra in proiect.

In sedinta extraordinara de joi, consilierii locali au declarat zona Piata Victoriei din Timisoara ca „zona prioritara de protejare si interventie” asupra cladirilor care apartin Ansamblului urban „Corso”.

Initial, ansamblul trebuia sa cuprinda si termenul „interbelic”. Au fost insa cateva discutii in ceea ce priveste definitia termenului „interbelic”, pana la urma acesta fiind scos din formularea proiectului, motivatia fiind ca nu toate cladirile s-au construit in perioada interbelica. In cele din urma, proiectul a trecut cu 21 de voturi „pentru”.

Pe de alta parte, alesii obliga Executivul Primariei Timisoara ca pana in 26 martie sa intocmeasca un regulament al zonei Pietei Victoriei privind cladirile care intra in Ansamblul urban „Corso”.

Conform unei anexe ce insoteste proiectul aprobat joi de alesii municipali, ansamblul contine urmatoarele monumente istorice: Piata Victoriei nr. 1, nr. 1A, 1B, 2, nr. 3, nr. 4, nr. 5, nr. 6, nr. 7, nr. 8, str. W. Goethe nr. 2, str. N. Paulescu nr. 1 si nr. 2. Sunt asadar 13 pozitii.

Exista insa si exceptii. Desi toate fac parte, oficial, din Ansamblul urban „Corso”, unele cladiri nu sunt monumente istorice si intra in proiectul de reabilitare termica cu bani europeni. Asta inseamna ca Primaria Timisoara nu va da bani din bugetul local pentru renovare in acest proiect. Vorbim despre cladirile Piata Victoriei nr. 5 si 7.

Conducerea Primariei Timisoara promite ca inainte sa fie votat regulamentul se va organiza si o dezbatere publica, pentru ca timisorenii care locuiesc in centru, mai exact in Piata Victoriei, sa discute pe marginea acestuia.

„Cronologia este socotita, vom avea dezbaterea publica in termen. La limita, e adevarat, dar o vom avea in termen”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Dar de ce este nevoie ca Primaria sa renoveze, cu bani din bugetul local, cladirile timisorenilor care locuiesc fix in buricul targului? Primarul Nicolae Robu spune ca imobilele au nevoie de renovare deoarece nu fac cinste Timisoarei.

Asa se face ca proprietarii sunt obligati sa puna cota-parte pentru renovarea acestora. Vor plati acesti bani, lunar, la Primarie, care ii imprumuta pentru partea lor, urmand ca timisorenii care locuiesc in centru sa achite ratele intr-un termen de 10 ani.

Se va incepe cu cladirea de langa Muzeul Banatului, dupa cum a dezvaluit Robu zilele trecute.

CITESTE SI: Timisorenii care locuiesc in cladirile din Piata Victoriei sunt obligati sa reabiliteze fatadele. Amenzi de pana la 8.000 de lei pentru cei ce refuza!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Oare vor fi puse pe cladirile renovate placute de multumire catre cetatenii care au contribuit la bugetul local? ­čÖé

  2. OK dar dupa ce termina cu ele sa vina si la mine in girocului sa-mi renoveze blocul tot pe banii primariei si cota parte a mea in rate pe 10 ani !!! Dar pana la urma luxul de a sta in centru nu-i asa lux, locuri de parcare la oferta primesc, cladiri renovate la fel

    • Cand o sa cauti „Timisoara” pe Google si jumatate din imagini vor fi din Girocului, o sa vina primaria sa-ti renoveze si tie fatada blocului.