E oficial. Preturile la energie electrica si gaze plafonate timp de un an. Tarifele intra in vigoare de la 1 aprilie

Guvernul a adoptat vineri Ordonanta de Urgenta care stabilește masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale pentru urmatorul an de zile.

CITESTE SI: Unda verde pentru pornirea lucrarilor la Centrul Cultural si Educational Freidorf din Timisoara. Sunt asigurati banii europeni, firma unui USR-ist face proiectarea 

Astfel, pentru consumul realizat in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pretul final facturat de catre furnizorii de energie electrica/operatorii de distributie de energie electrica care asigura revanzarea energiei electrice este:

– maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh
– maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar este cuprins intre 100 kWh si 300 KWh inclusiv
– maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor noncasnici

Pentru consumul realizat in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pretul final facturat de catre furnizorii de gaze naturale este:

– maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici
– maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor noncasnici al caror consum anual de gaze naturale realizat in anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

In același timp, producatorii de gaze naturale vor fi obligati sa vanda la un pret stabilit de Guvern cantitatile de gaze rezultate din activitatea de productie interna curenta catre furnizorii clientilor casnici si ai producatorilor de energie termica sau direct catre acestia, scrie digi24.ro.

In perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producatorii de gaze naturale care desfasoara atat activitati de extractie onshore si/sau offshore, indiferent de data inceperii acestei activitati, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale, au obligatia sa vanda cu pretul de 150 lei/MWh cantitatile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de productie interna curenta, catre furnizorii clientilor casnici pentru a asigura, in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al clientilor casnici din productia curenta si din depozitele de inmagazinare subterana a gazelor naturale stabilit conform Anexei nr. 5”, se arata in Ordonanta de Urgenta.

Pentru vanzarea gazelor naturale catre furnizorii producatorilor de energie termica sau direct catre producatorii de energie termica, pretul stabilit este de 250 lei/MWh.

Foto: economica.net

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.