E oficial. Noile restrictii anti COVID care intra in vigoare de sambata in Romania, cand se prelungeste starea de alerta

Starea de alerta in Romania se va prelungi cu inca 30 de zile incepand de sambata, cand vor intra in vigoare noi masuri, in contextul valului 5 al pandemiei. Guvernul a adoptat joi hotararea care include noile restrictii stabilite cu o zi in urma de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. Cea mai importanta masura vizeaza obligativitatea purtarii mastii de protectie si in aer liber, nemaifiind permise mastile din panza sau plastic, ci doar cele de tip medical sau FFP2.

CITESTE SIMedicul Virgil Musta de la Timisoara anunta prapad in valul 5 Omicron: Am putea ajunge si la 25.000 de cazuri noi pe zi

Guvernul a aprobat Hotararea privind prelungirea cu 30 de zile a starii de alerta pe teritoriul Romaniei, incepand cu 8 ianuarie, precum si masurile care se aplica pe durata acesteia, in contextul valului 5 al pandemiei de COVID-9.

Actul normativ are la baza masurile adoptate miercuri prin hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Magazinele si restaurantele pot ramane in continuare deschise pana la ora 22.00.

Vor exista limitari pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole sau evenimente sportive, in functie de rata de infectare din fiecare localitate. La incidenta COVID sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activitatilor vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boala sau care au un test COVID negativ. La incidenta peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

Principalele modificari:

Prelungirea cu 30 de zile a starii de alerta pe intreg teritoriul tarii, incepand cu data de 8 ianuarie 2022
Purtarea mastii de tip medical sau FFP2 in toate spatiile inchise si deschise. FFP inseamna „piesa faciala filtranta” si este un standard european pentru eficienta mastii. Acest tip de masca filtreaza cel putin 94% din toti aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2, precizeaza autoritatile.

Fac exceptie de la purtarea mastii de tip medical sau FFP2:

Copiii cu varsta mai mica de 5 ani;
Persoanele care sunt singure in birou;
Prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;
Reprezentantii cultelor religioase, in timpul slujbelor, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;
Vorbitorii aflati in spatii inchise sau deschise cu conditia respectarii distantei de minimum 3 metri intre acestia si oricare dintre celelalte persoane din public;
Persoanele care desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperature ridicate, umiditate crescuta etc) sau activitati sportive.

Alte reglementari:

Mentinerea masurilor in vigoare referitoare la participarea persoanelor la activitati pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori;
Participarea persoanelor in limita a 30% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
De la aceasta regula sunt exceptati operatorii economici a caror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau bauturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum şi la terase, unde este permisa participarea pana la 50% din capacitatea maxima a spaţiului in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.
Acesti operatori economici sunt restrictionati la 30% din capacitatea maxima a spaţiului in situatia in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeasi masura se aplica si in ceea ce priveste activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitaţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

CITESTE SI: Primul caz de Omicron in Timis la un baiat de 18 ani. Avem aproape 300 de noi imbolnaviri cu coronavirus la Timisoara si in judet in ultimele 24 de ore 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...