Noutati :

E oficial. Impozitele locale pentru HORECA si restul firmelor afectate de pandemie au fost injumatatite, la Timisoara, in 2020. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca

27 noiembrie, 2020 - 05:09 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Masuri de sprijin pentru firmele din industria ospitalitatii, dar si pentru celelalte companii afectate de pandemia de coronavirus, la Timisoara. Autoritatile locale au decis sa reduca la jumatate impozitele pentru aceasta categorie de agenti economici in 2020.

CITESTE SI: Aparatul unic de la Timisoara care determina in doar 40 de minute cantitatea de anticorpi pe care ii are un om vindecat de coronavirus 

Insa, conform hotararii de Consiliu Local, cei care vor sa beneficieze de sprijin din partea Primariei trebuie sa indeplineasca o serie de conditii si sa demonstreze ca au fost afectati de masurile de restrictii impuse in aceasta perioada.

„Art.1: În anul 2020, în cazul contribuabililor plătitori la bugetul local al Municipiului Timișoara de impozit pe clădiri/taxă pe clădiri potrivit art. 462 din Legea nr. 227/2015, se aprobă acordarea unor facilităţi la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, astfel:
a) reducerea impozitului anual pe clãdiri cu o cotã de 50%, pentru clãdirile nerezidentiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economicã proprie a acestora sau date în folosințã printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfãșurarea unor activitãți economice cãtre alte persoane fizice sau juridice, dupã caz, dacã în perioada pentru care s-a instituit starea de urgențã și/sau alertã, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clãdirilor au fost obligați, potrivit legii, sã își întrerupã total activitatea economicã sau dețin certificatul pentru situații de urgențã emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin care se certificã întreruperea parțialã a activitãții economice;
b) scutirea de la plata taxei lunare pe clãdiri datorate de cãtre concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosințã a unei clãdiri proprietatea publicã sau privatã a statului ori a unitãților administrativ-teritoriale, dupã caz, dacã în perioada pentru care s-a instituit starea de urgențã și/sau alertã ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clãdirilor au fost obligați, potrivit legii, sã își întrerupã total activitatea economicã.
Art.2: (1) Pentru a beneficia de prevederile art.1 lit. a), proprietarii clãdirilor au obligația ca, pânã la data de 21 decembrie 2020 inclusiv, sã depunã la organul fiscal local în a cãrui razã teritorialã de competențã se aflã clãdirea o cerere de acordare a reducerii însoțitã de o declarație pe propria rãspundere.
(2) Proprietarii care deþin clãdiri nerezidenþiale utilizate pentru activitatea economicã proprie, în declarația pe propria rãspundere prevãzutã la alin. (1), vor menționa fie întreruperea totalã a activitãții economice proprii stabilitã conform prevederilor legale, fie întreruperea parțialã a activitãții economice.
(3) Proprietarii care şi-au întrerupt parţial activitatea anexează la cererea prevăzută la alin.(1) o copie a certificatului pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
(4) În cazul proprietarilor care dețin clãdiri nerezidențiale date în folosințã pentru desfãșurarea unor activitãți economice cãtre alte persoane fizice sau juridice, pe perioada în care s-a instituit starea de urgențã și/sau alertã, din declarația pe propria rãspundere prevãzutã la alin.(1) trebuie sã reiasã cã aceștia se regãsesc concomitent în urmãtoarele situații:
a) au renunțat la cel puțin 50% din dreptul de a încasa contravaloarea chiriei, redevenței sau altã formã de utilizare a clãdirii, stabilitã conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgențã și/sau alertã;
b) cel puțin 50% din suprafețele totale deținute și afectate ale activitãților economice nu au fost utilizate, ca urmare a faptului cã titularii dreptului de folosințã a clãdirilor respective au fost obligați, potrivit legii, sã își întrerupã total și/sau parțial activitatea economicã.
(5) Pentru încadrarea în situaţia prevăzută la alin.(4) lit.b) proprietarii care dețin clãdiri nerezidențiale verificã dacã cel puțin 50% din suprafața totalã deținutã și datã în folosințã pentru desfãșurarea unor activitãți economice cãtre alte persoane fizice sau juridice este afectatã de întreruperea totalã și/sau parțialã a activitãții acestora.
(6) Proprietarii care dețin clãdiri nerezidențiale date în folosințã pentru desfãșurarea unor activitãți economice cãtre alte persoane fizice sau juridice, la cererea prevãzutã la alin. (1) vor anexa declarația pe propria rãspundere din care rezultã încadrarea cumulativã în situațiile prevãzute la alin. (4) lit. a) și b), însoțitã de declarațiile pe propria rãspundere ale utilizatorilor cu privire la întreruperea totalã a activitãții economice a acestora și/sau de certificatele pentru situații de urgențã emise de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în cazul utilizatorilor care și-au întrerupt parțial activitatea economicã, dupã caz.
(7) În cazul în care persoanele prevãzute la art.1 lit.a) au plãtit impozitul anual pe clãdiri datorat pentru anul 2020, pânã la data de 30 septembrie 2020, acestea pot solicita restituirea diferenței de impozit, în termenul de prescripție a dreptului de a cere restituirea, în conformitate cu prevederile Codului de procedurã fiscalã.
Art.3: (1) Pentru a beneficia de prevederile art.1 lit.b), concesionarii, locatarii, titularii dreptului de administrare sau de folosințã a unei clãdiri proprietate publicã sau privatã a statului ori a unitãților administrativ-teritoriale, dupã caz, au obligația ca pânã la data de 21 decembrie 2020 inclusiv sã depunã la organul fiscal local în a cãrei razã teritorialã de competențã se aflã clãdirea o cerere de acordare a scutirii, însoțitã de o declarație pe propria rãspundere. În declarația pe propria rãspundere contribuabilii vor menționa prevederile legale potrivit cãrora au avut obligația întreruperii totale a activitãții proprii, pe perioada instituirii stãrii de urgențã și/sau alertã.
(2) În cazul în care persoanele prevãzute la art.1 lit. b) au plãtit taxa lunarã pe clãdiri datoratã pentru perioada în care s-a instituit starea de urgențã și/sau alertã, acestea pot solicita restituirea taxei, în termenul de prescripție a dreptului de a cere restituirea, în conformitate cu prevederile Codului de procedurã fiscalã.
Art.4: În cazul contribuabililor care au beneficiat de prevederile art.1 lit. a), impozitul anual pe clãdiri se calculeazã prin aplicarea cotei de reducere, asupra impozitului anual datorat pentru anul 2020.
Art.5: (1) Facilitățile la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, prevăzute la art.2 și art.3 din prezenta, vizează doar obligații aferente anului fiscal 2020.
Art.6: Cererile de acordare a facilităţilor la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, prevăzute la art.2 și art.3 din prezenta se soluționează de către Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara, prevederile Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală aplicându-se în mod corespunzător.
Art.7: (1) Contribuabili care au beneficiat de facilitatea prevăzută la art.1 lit.a) din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr.206 din 04.06.2020 privind acordarea pentru durata stării de urgență decretate în anul 2020 a unor facilități la plata impozitului pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, în Municipiul Timișoara, pot beneficia de facilitatea prevăzută la art.1 lit.a) din prezenta hotărâre, cu respectarea cerințelor prevăzute la art.2, sub conditia încadrarii în cota de reducere de 50% a impozitului anual pe clãdiri aferent anului 2020.
(2) Contribuabilii care au beneficiat de facilitatea prevãzutã la art.1 lit.b) din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr.206 din 04.06.2020 privind acordarea pentru durata stării de urgență decretate în anul 2020 a unor facilități la plata impozitului pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, în Municipiul Timișoara, pot beneficia pentru perioada în care s-a instituit starea de alertă de facilitatea prevăzută la art.1 lit.b) din prezenta hotărâre, cu respectarea cerințelor prevăzute la art.3″, se arata in hotararea de consiliu local, ce a fost votata vineri.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. May poftiți mîncatori ” profesioniști ” ca unii de la pita cu untura & ceapă ati trecut direct la cozi de oameni ..!
    De parca muieti de va gatiti in regie din gama deluxe de la LIDL

  2. Pentru ce scutiti lichelele astea de taxe? Astia nu au dat veci bon fiscal. Sa va fie rusine celor care ati luat asemenea decizie. Sper sa va stea mancarea in gat cand mergeti la restaurant, sa beti bautura diluata de la cafenea si sa va manance gongile in hoteluri. Cam asta se intampla, dar poate voi nu vedeti situatia si va treziti.
    Numa’ de-al dracu sper sa dea toti faliment. O adunatura de obositi care au angajati platiti la negru sau platiti cu minimul pe economie (asta ca sa nu-mi spuneti ca platesc ei vezi doamne taxe pentru angajati). Toata lumea plateste taxe si marea majoritate nu beneficiaza de niciun fel de reducere. Tot lichelele astea primesc beneficii.
    Ptuh.