E oficial. Evazionsitii care achita prejudiciul de pana in 100.000 de euro nu mai fac puscarie

Legea pentru prevenirea evaziunii fiscale a fost modificata, iar cei acuzati de aceasta infractiune nu vor mai face inchisoare, daca achita prejudiciul, iar acesta este mai mic de 100.000 de euro.

CITESTE SI: A speriat etilotestul. Sofer rupt de beat la volan prins de politisti la Timisoara 

Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis, dupa ce aceasta a fost sesizata la CCR de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Guvernul Romaniei si Avocatul Poporului. Curtea a decis ca legea este constitutionata.

Potrivit noului act normativ, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensari datorate bugetului general consolidat. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda asocierea in vederea savarsirii acestor fapte, scrie digi24.ro.

De asemenea, „constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi, sau cu amenda, urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile sau in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; c) evidentierea in actele contabile sau in alte documente legale a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale sau evidentierea altor operatiuni fictive; d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; e) executarea de evidente contabile duble, folosind inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva sau declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala”.

In cazul savarsirii unor astfel de infractiuni de evaziune fiscala, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bai dude iar nu vedeti pădurea …
    ROMPETROL a încasat în NL cele 3 mld usD (după ce s-a căciulit la putin)
    UhSheet structura corporativa in US (cel costa sa-si tina holdingul AICI ? patrihotii phulii) si urmeaza we robot ? Ha ha muy hipe IBM & microsoft put in casa dezvolta that kind scan & șorț
    Are rost sa may vorbim de țigan (prin panama si-a parcat proceeds) parca si fratiorii barcauanii (ya:) sior jucăriile abroad! Chiar nu aveti leveier sa inteleaga ca format AICI totul rămîne BETONAT AICI ! nu pleaca nimic ba chiar vor sta in 🙂 la !
    Ce dreacu ma banii cresc in copaci ?
    La altii poate