Noutati :

E o minune ca Invatamantul romanesc mai functioneaza! Ce profesor faimos spune asta?

18 aprilie, 2015 - 12:35 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Dascal de o viata, primarul Timisoarei Nicolae Robu a tras un semnal de alarma in privinta finantarii invatamantului. El crede ca este nevoie ca acesta sa primeasca 6% din PIB, iar cresterea sa se regaseasca de la an la an.

Am avut mereu dezamagirea sa vad cata demagogie s-a facut in jurul unei teme de importanta capitala. S-a ajuns sa se proclame ca invatamantul e prioritate nationala. Cu totii am fost multumiti cand am vazut un astfel de text. Din pacate a ramas un simplu text caduc. Invatamantul romanesc este intr-o subfinantare cronica si este o minune ca a putut functiona in asemenea conditii la parametrii rezonabili si nicidecum la parametrii la care ar trebui sa functioneze. Au fost angajamente clare ca va fi finantat cu 6% din PIB si s-a ajuns la 5,2-5,3% din PIB. S-a mers acum inapoi intr-o maniera incredibila. In 2013 invatamantul a beneficiat de 2,5% din PIB. Iar pentru 2015 se vorbeste de 3,7% din PIB. In 2014, an in care s-a vorbit de excedent bugetar, dar de fapt s-a vorbit de o incapacitate de a cheltui banii existenti, invatamantul a beneficiat de 3,2% din PIB. Ma mira ca sistemul de invatamant a ajuns sa se impace mioritic cu acest statut”, a spus Robu.

nicolae robu zero lei canci bani

Primarul Timisoarei a mai spus ca nu a auzit in ultima vreme ca sindicatele ori cadrele didactice sa reactioneze.

Nu mai aud rectori, presedinti de senate universitare, sindicate din invatamant reactionand fata de un asemenea tratament absolut inadmisibil pentru societate. Consider ca invatamantul ar merita 6% din PIB. O crestere peste noapte de la 3% la 6% este greu de imaginat, de la un an la altul. Cresterea ar trebui sa se faca treptat. Personal nu pot sta pe margine si sa nu vorbesc de un domeniu atat de important cum este educatia”, a mai spus Robu.

Nicolae Robu si-a inceput cariera in invatamant ca asistent universitare in anul 1986, apoi a devenit pe rand lector, conferentiar, profesor universitar, iar in perioada 2004 – 2012 a detinut functia de rector al Universitatii Politehnica din Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...