Noutati :

E interzis sa vindeti sau sa oferiti carne de porc sau mezeluri provenite de la porci taiati in propria gospodarie, in Timis. Unde se fac testele pentru trichineloza

3 decembrie, 2020 - 09:41 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
1

TIMISOARA. Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reamintesc celor care vor sa taie ori sa cumpere sau sa vanda porci sau carne de porc si mezeluri ca trebuie sa respecte mai multe reguli. Aceasta pentru a preveni toxiinfectiile alimentare ori infestarea cu parazitul Trichinella Spiralis.

Comercializarea porcilor vii din gospodariile populatiei din Timis e permisa catre alte gospodarii sau pentru consum propriu, catre abatoare ce presteaza servicii de taiere, numai cu respectarea legii privind inregistrarea miscarii animalelor si numai in zona si localitati care nu se afla sub restrictii sanitar-veterinare cauzate de pesta porcina africana.

Vanzarea porcilor vii se face doar daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate si de formularul de miscare, emise de catre medicul veterinar al circumscriptiei locale.

Legea permite cumpararea de organe si carne proaspata numai din unitati autorizate, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceasta provine din abatoare autorizate, unde este asigurata si asistenta sanitara veterinara permanenta.

Este total interzisa instrainarea carnii de porc sau a produselor provenite de la porcine sacrificate in gospodariile populatiei, acestea putand fi destinate doar consumului propriu din propria gospodarie.

Sacrificarea porcilor din gospodariile populatiei trebuie anuntata medicului veterinar al circumscriptiei sanitare veterinare locale, pentru a fi facut examenul tichneloscopic al carnii.

Testele trichineloscopice pentru carnea de porc se fac in punctele sanitar-veterinare din piete si la nivelul circumscripliilor din judet si se efectueaza numai pentru persoane fizice.

In Timisoara:

– piata Lipovei
– piata Doina
– piata losefin

In Lugoj:
– sediul CSVSA Lugoj – str. Nera nr. 11

Testele pot fi facute in intervalele 03.12.2020 – 24.12.2020 si 28.12.2020 – 07.01.2021, de luni pana joi, intre orele 08.30 – 17.00, si vinerea 08.30 – 14.30. Sambata e intre 09.00 si 15.00, iar duminica intre 09.00 si 13.00.

Tariful pentru examinarea directa pentru consum propriu a unei probe este de 23,80 lei, inclusiv TVA.

In celelalte localitati din judet, examinarea se face de catre medicii veterinari de libera practica (privati), din circumscriptiile sanitare veterinare teritoriale.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. este plina piata volanta (stadion) de vanzatori ambulanti de produse de carne, nu ii intreaba nimeni de provenienta sau conditii de igiena