E gata barajul stavilar de la Sanmihaiu Roman, langa Timisoara. Bega a revenit pe albia initiala si incepe reabilitarea ecluzei. Foto

TIMISOARA. Administratia Bazinala de Apa Banata terminat o etapa importanta din proiectul de reabilitare a nodului hidrotehnic Sanmihaiu Roman: barajul stavilar a fost finalizat. Apele Canalului Bega au revenit in albia initiala, ele fiind deviate prin ecluza inca din 2011.

CITESTE SI: 42 de podete, in lucru pe Centura Sud Timisoara. In ce stadiu sunt mai bine de jumatate dintre ele. Foto 

Reabilitarea s-a facut in cadrul proiectului transfrontalier Interreg IPA „Repararea infrastructurii de navigatie pe canalul Bega”, in cadrul caruia partea romana a beneficiat de o finantare din bani europeni de aproximativ 7 milioane de euro (fara TVA), investitia fiind vitala pentru promovarea transportului pe apa intre Timisoara si alte orase europene.

Primele lucrari pe care ABA Banat le-a demarat au fost cele aferente barajului stavilar. Acestea au inceput in iunie 2019. in acest interval au fost executate lucrari de despotmolire si excavatii sub nivelul albiei, care totalizeaza un volum de 40000 m³ pamant excavat, lucrari de reparatii si consolidare albie din betoane de peste 1900 m³, peste 4000 m³ rizberme din anrocamente (amonte si aval), peste 2300 m² de peree zidite.

Au fost montate piesele inglobate si echipamentele hidromecanice aferente echiparii barajului stavilar: stavila cilindrica (cu dimensiunea de 15 m x 3,5 m), stavila plana dubla de tip Stoney (cu dimensiunea de 5 m x 4,5 m), stavila plana de tip Stoney (cu dimensiunea de 1,6 m x 4,5 m).

Toate aceste lucrari de reabilitare a barajului stavilar au costat peste 3,5 milioane de euro (fara TVA), ceea ce reprezinta 56% din totalul finantarii proiectului pentru partea romana.

FOTO: Forum STPT

Urmeaza sa inceapa lucrarile de reabilitare a ecluzei. Pentru acestea au fost achizitionate portile buscate din amonte si aval (cu dimensiunea de 10 m x 5,3 m perechea) si piesele inglobate aferente acestora. De asemenea, au fost construite batardourile din pamant de “punere la uscat” a ecluzei, cum este cunoscuta actiunea de pregatire a lucrarilor ce se vor efectua in incinta uscata a ecluzei.

In acest moment, scurgerea apelor a fost reluata pe senalul vechi, iar ampriza ecluzei a fost “pusa la uscat” pentru a putea incepe lucrarile de reparatii.

Va reamintim ca lucrarile de punere in siguranta a Nodului Hidrotehnic Sanmihaiu Roman se desfasoara in doua etape, prima, reabilitarea barajului stavilar, iar a doua etapa, reabilitarea ecluzei. Conform proiectului, termenul final de incheiere a lucrarilor este luna august 2021.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am trecut prin ecluza cu „Randunica” prin ’66-67 cand aveam 5-6 ani.
    Oare voi mai apuca sa trec prin ea din nou in aceasta viata?

  2. In 2 ani nu o sa se mai poata circula pe pista de biciclete,vinovatii sunt cei care tund iarba – se urca cu tractoarele pe pista,si cei de la politia de frontiera,care,cica,supravegheaza din masina daca nu sunt imigranti pe pista. Pista dupa Sanmihai spre
    granita este toata sparta de ei,politistii care se plimba cu masinile si tractoarele care taie iarba. Sa le spuna cineva ca pista nu are fundatie,este asfalt de 2 cm turnat peste pamant!